2020.09.15 17:37 |Kategorija:  Cover news with delay

Susitrumpinti izoliacijos laiką gali tik tie asmenys, kuriems ji skirta nuo pirmadienio (papildytas)

naujos 5, 6 pastraipos

Vilnius, rugsėjo 15 d. (BNS). Susitrumpinti izoliacijos laiką gali tik tie iš paveiktų šalių atvykę žmonės, kuriems ji skirta nuo pirmadienio, BNS informavo Nacionalinis visuomenės sveikatos centras.

„Teisės aktas taikomas nuo jo įsigaliojimo datos – rugsėjo 14 dienos“, – antradienį sakė NVSC atstovė Justina Petravičienė.

Tai, anot jos, reiškia, kad žmonėms, kuriems izoliacija skirta iki šios datos, saviizoliuotis turi 14 dienų.

J. Petravičienė pabrėžė, kad ši tvarka nėra taikoma Lietuvoje sąlytį su sergančiuoju turėjusiems žmonėms.

Vis dėlto vėliau Sveikatos apsaugos ministerija patikslino, kad izoliacijos trukmę įmanoma susitrumpinti ir tiems žmonėms, kuriems ji skirta anksčiau nei pirmadienį.

„Tiems asmenims, kuriems izoliacija grįžus iš užsienio paskirta anksčiau nei rugsėjo 14 dieną, galima kreiptis į NVSC, jeigu yra praėjusios aštuonios izoliacijos dienos ir žmogus turi neigiamą koronaviruso testo atsakymą. Tada NVSC specialistai priims sprendimus kiekvienu atveju, ar leisti baigti izoliaciją anksčiau“, – BNS sakė SAM Spaudos tarnybos vedėjas Vytautas Beniušis.

Pirmadienį įsigaliojo sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos įsakymas, pagal kurį į Lietuvą atvykę ar grįžę asmenys, kuriems skirta dviejų savaičių izoliacija, po aštuonių dienų gali atlikti molekulinį (PGR) tyrimą COVID-19 ligai nustatyti. Jei gautas atsakymas atsakymas neigiamas, izoliacija sutrumpėja keturiomis dienomis – iki dešimties dienų vietoje 14.

Anot J. Petravičienės, taip pat grąžinta tvarka, pagal kurią iš užsienio atvykusiems ir izoliacijoje esantiems asmenims leidžiama išeiti pasivaikščioti.

„Jei žmonės nejaučia koronavirusinei infekcijai būdingų simptomų, jaučiasi gerai, gali išeiti pasivaikščioti į lauką. Numatyta, kad nuo šiol jie gali nutolti ne toliau vieno kilometro atstumu nuo savo izoliavimosi vietos, tačiau jiems privalu dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones“, – sakė ji.

„Jiems negalima kontaktuoti su žmonėmis, eiti į parduotuves, dalyvauti renginiuose“, – pridūrė NVSC atstovė.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro antradienio duomenimis, izoliacijoje yra daugiau nei 8 tūkst. žmonių, tačiau į šį skaičių įtraukiami ir sergantieji, jų šiuo metu yra 1202.

Autorius Augustas Stankevičius

[email protected], Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: