2020.09.15 14:27 |Kategorija:  Cover news with delay

Svarstoma galimybė trečiųjų šalių verslams atsidaryti sąskaitas e.pinigų įstaigose

Vilnius, rugsėjo 15 d. (BNS). Siekiant palengvinti Baltarusijos verslų perkėlimą į Lietuvą, svarstoma galimybė įmonės steigimui atsidaryti sąskaitas ne tik bankuose, bet ir elektroninių pinigų įstaigose, sako ekonomikos ir inovacijų viceministras Marius Skuodis. Pasak jo, tam reikėtų teisės aktų pakeitimų.

Pagal dabartinį reguliavimą, atidaryti sąskaitas įmonės steigimui galima tik banko licencijas turinčiose įmonėse. 

„Mes tikrai šiu metu intensyviai analizuojame, nes ir Europos Sąjungos reguliavimas veikia ir daro įtaką mūsų teisės aktams, ar steigiant įmonę yra būtinybė turėti sąskaitą būtent banke ar pakaktų ir elektroninės pinigų įstaigos. Toks pakeitimas, jei galėtume padaryti, leistų išplėsti konkurenciją rinkoje“, – BNS sakė viceministras.

„Elektroninių pinigų įstaigos kai kurias atvejais yra lankstesnės, nors reikalavimai taikomi tie patys ir visus teisės aktus jos įgyvendina kitais būdais. Jei reikia patikrinti informaciją apie būsimą klientą, patikrina tais būdais, kurių bankai nenaudoja ir panašiai“, – pridūrė jis.

Lietuvos informacinių ir ryšių technologijų įmonių asociacijos „Infobalt“ teigimu, dabartinis reguliavimas nepagrįstai riboja fintech sektoriaus įmonių veiklą, verslo plėtros galimybes bei konkurenciją finansinių paslaugų rinkoje. Dėl to pirmiausia esą pralaimi Lietuvoje veikiantis verslas ir visos šalies ekonomika bei konkurencingumas.

„įstatymuose įtvirtintos nuostatos ne tik be aiškaus teisinio pagrindo diskriminuoja fintech įmones, bet ir riboja steigiamų bendrovių teisę ir laisvę rinktis labiausiai jos poreikius atitinkantį mokėjimo paslaugų teikėją“, – teigiama asociacijos rašte finansų ir ekonomikos ministerijoms bei Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybai.

Pirmadieni Ekonomikos ir inovacijų ministerijos atstovai susitiko su bankų bei elektroninių pinigų įstaigų atstovais, rizikos kapitalo fondais dėl Baltarusijos verslo atstovų galimybių atsidaryti banko sąskaitas Lietuvoje. Anot viceministro, sutarta, kad įstaigos aiškiau komunikuos reikalavimus, kad įmonėms perkelti verslus būtų lengviau. 

„Problemų tikrai įvairių pasitaiko, kai kuriais atvejais viskas vyksta sklandžiai, bet kartais reikalavimai, kuriuos išgirstame iš verslo, mus nustebina. Finansų rinkos dalyviai yra pasiruošę reaguoti, nes dažniausiai skundžiamasi dėl laikotarpio, kuris užtrunka atsidaryti sąskaitą ir dėl tam tikrų dokumentų pateikimo, čia irgi finansų institucijos pasiruošusios reaguoti ir aiškiau komunikuoti, ko yra reikalaujama“, – sakė M. Skuodis. 

„Yra ir kitų aspektų, kuriuos kėlė rinkos dalyviai, dėl klientų atpažinties nuotoliniu būdu, galbūt teisinę bazę galėtume pakoreguoti“, – pridūrė jis.

Elektroninių pinigų įstaigos „Paysera“ viceprezidentas Marius Pareščius sako, kad Lietuvoje yra sąlygos Baltarusijos kapitalo įmonėms atsidaryti sąskaitas su lietuvišku sąskaitos numeriu (IBAN), tačiau tam reikalinga įmonės registracija Lietuvoje. Anot jo, dar paprasčiau asmeninę sąskaitą atsidaryti įmonių darbuotojams.

„Dėl didesnių patikrinimo sąnaudų ir koncentracijos į vietinius klientus bankai rezervuotai žiūri į tokių sąskaitų atidarymą užsieniečių Lietuvoje steigiamoms įmonėms.Todėl užsienio verslas ir gyventojai depozitines, o vėliau ir einamąsias sąskaitas atsidarinėja fintech įmonėse, kurios sudaro sąlygas registruotis ir visas patikrinimo procedūras atlikti nuotoliniu būdu“, – komentare BNS teigė jis.

Pasak M. Pereščiaus, jei  naujai kuriamų įmonių akcininkų struktūra yra paprastai suprantama, o galutiniai naudos gavėjai yra aiškūs, tuomet atsidaryti sąskaitą fintech įmonėje Baltarusių IT bendrovei užtruktų iki kelių dienų.

 Valstybinės agentūros „Investuok Lietuvoje“ duomenimis, galimybėmis persikelti į Lietuvą domisi daugiau nei pusšimtis Baltarusijos informacinių technologijų (IT) įmonių, tačiau to kol kas padaryti negali dėl teisinių kliūčių. 

Autorė Erika Alonderytė

[email protected], +370 5 205 85 11, Verslo naujienų skyrius

Rodyti: