2020.09.11 09:52 |Kategorija:  Cover news with delay
REUTERS-Scanpix nuotr.

Po gaisro Graikijos migrantų stovykloje tūkstančiai žmonių trečią naktį praleido lauke (papildytas)

Mitilėnė, Graikija, rugsėjo 11 d. (AFP-BNS). Tūkstančiai prieglobsčio prašytojų Graikijos Lesbo saloje jau trečią naktį po didžiausią šalies migrantų stovyklą sunaikinusio gaisro praleido po atviru dangumi, o Prancūzija, Vokietija ir Nyderlandai pasisiūlė priimti šimtus šių žmonių, pirmiausia nepilnamečių.

Nevilties apimtos šeimos, daugelis – su mažais vaikais, dabar gyvena be pastogės ir neturėdami pakankamai maisto. Daugelis jų neturi palapinių ir net būtiniausios patalynės.

„Praradome viską, buvome palikti, neturime maisto, vandens ir vaistų“, – sakė sirė Fatma al Hani (Fatma Hani), kuri Morijos stovykloje kilus gaisrui vos spėjo pasičiupti asmens dokumentus.

Vokietija ir Prancūzija ketvirtadienį sutarė dėl iniciatyvos Europos Sąjungoms šalims priimti maždaug 400 Morijos nepilnamečių, naujienų agentūrai AFP sakė deryboms artimas šaltinis.

ES turi „prisiimti daugiau bendros atsakomybės“ dėl migracijos politikos, per diskusijas Berlyne sakė Vokietijos kanclerė Angela Merkel.

Graikijos premjeras Kiriakas Micotakis (Kyriakos Mitsotakis) sakė norintis, kad tokie žodžiai virstų veiksmais.

„Europa turi pereiti nuo solidarumo žodžių prie solidarumo veiksmų politikos. Migracijos krizė turi atsidurti mūsų diskusijų centre“, – sakė jis per Viduržemio jūros regiono šalių lyderių susitikimą Korsikoje.

Graikijos prezidentė Katerina Sakelaropulu (Katerina Sakellaropoulou) ketvirtadienį sakė, kad padėtį reikia spręsti be „atidėliojimų, išsisukinėjimų nuo atsakomybės ir karo šūkių“.

„Ir, svarbiausia, Europa negali nusigręžti. Pabėgėlių ir migracijos klausimas pirmiausia yra Europos problema“, – sakoma jos pareiškime.

Nyderlandai pasisiūlė priimti 100 migrantų, kurių pusė būtų nepilnamečiai.

Vietos gyventojai priešinasi

Labai perpildytoje Morijos stovykloje Graikijos Lesbo saloje gyveno maždaug 12 700 prieglobsčio prašytojų, įskaitant 4 000 vaikų. Anksčiau šią savaitę stovyklą sunaikino gaisrai.

Graikijos vyriausybė pranešė į salą pasiuntusi tris lėktuvus, kad iš jos išskraidintų 406 be suaugusiųjų priežiūros ten gyvenusius nepilnamečius ir perkeltų juos į „saugias“ įstaigas šiaurinėje Graikijoje. Vyriausybė pridūrė, kad visiems šiems nepilnamečiams atlikti testai dėl koronaviruso.

Tačiau Graikijos vyriausybė turi ir didesnių problemų: vietos valdžia priešinasi planams įrengti laikinas stovyklavietes benamiams.

Netoli smilkstančių Morijos liekanų vietos gyventojai blokavo kelius, kad nebūtų galima vykdyti teritorijos parengimo naujų palapinių pastatymui.

Pareigūnai saloje keturiems mėnesiams paskelbė ekstremalią padėtį ir atsiuntė daugiau riaušių policijos.

Anksčiau šiais metais planas pastatyti naują stovyklą Lesbe įstrigo prieš ją protestavusiems vietos gyventojams susirėmus su riaušių policija.

Per pirmą gaisrą liūdnai pagarsėjusioje Morijos stovykloje, kuris kilo vėlai antradienį, tūkstančiai jos gyventojų pabėgo į aplinkines alyvmedžių giraites.

Niekas rimtai nenukentėjo, bet gaisras sunaikino oficialią stovyklos dalį, kurioje gyveno 4 tūkst. žmonių. Dar 8 tūkst. žmonių gyveno palapinėse ir savadarbėse pašiūrėse aplink stovyklą, kurių daugelis smarkiai nukentėjo.

Per antrą gaisrą vėlai trečiadienį sudegė beveik visa likusi stovyklos dalis, pranešė Migracijos ministerija.

Ketvirtadienį stovykloje buvo kilęs dar vienas gaisras, bet jis greit buvo užgesintas.

Migracijos ministras Notis Mitarakis (Notis Mitarachi) trečiadienį sakė, kad gaisrą Morijos stovykloje pradėjo prieglobsčio prašytojai, dėl karantino priemonių, kurios stovykloje buvo įvestos 35 jos gyventojams testais nustačius naująjį koronavirusą.

Skubama apgyvendinti

Ketvirtadienį Lesbe apsilankęs Europos Komisijos pirmininkės pavaduotojas Margaritis Schinas sakė, kad organizuotas 400 nepilnamečių, kurių nelydi suaugusieji, perkėlimas į Graikijos žemyninę dalį, numatant vėliau juos perkelti į kitas Europos šalis.

„Be to, artimiausiomis valandomis Europos Sąjungos finansuojami laivai priglaus pažeidžiamus žmones“, – sakė jis.

Du Graikijos karinio jūrų laivyno laivai parūpins papildomų vietų miegoti, nurodė Migracijos ministerija.

Vyriausybės atstovas Stelijas Pecas (Stelios Petsas) sakė, kad migrantų susibūrimo vietose „bendradarbiaujant su humanitarinėmis organizacijomis“ bus tiekiamas maistas.

Nuo 2015 metų, kai tapo vienais pagrindinių migrantų vartų į Europą, Graikija visoje savo teritorijoje pastatė dešimtis sulaikytųjų centrų.

Tačiau Europos šalys priėmė tik labai mažą pabėgėlių dalį, tad tūkstančiai jų vis dar yra neribotam laikui įstrigę Graikijos stovyklose, paprastai labai blogomis sveikatai sąlygomis.

Graikijos konservatorių vyriausybė, siekdama mažinti tolesnę migraciją, sugriežtino suvaržymus prieglobsčio prašytojams ir jų apgyvendinimo sąlygas, sumažino jiems mokamas pašalpas.

Redaktorė Silvija Čibirienė

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Penktadienis, balandžio 19

2024.04.19 14:05
Užsienio naujienos 2024.04.19 14:05
2024.04.19 11:45
Užsienio naujienos 2024.04.19 11:45
2024.04.19 09:56
Kriminalai 2024.04.19 09:56
2024.04.19 07:50
Užsienio naujienos 2024.04.19 07:50