2020.09.08 12:56 |Kategorija:  Cover news with delay

Norvegija palaikys ES sankcijas Minsko režimui, sako Norvegijos premjerė

Vilnius, rugsėjo 8 d. (BNS). Norvegija palaikys į Minsko režimą nukreiptas Europos Sąjungos sankcijas, jei nepavyks pasiekti laisvų rinkimų Baltarusijoje, sako Norvegijos premjerė Erna Solberg.

Ji sako, kad naujų skaidrių prezidento rinkimų reikėtų siekti pirmiausia.

„Taip, manau, kad to nepasiekus, turime įvesti sankcijas prieš Baltarusijos režimą. Ir tai Norvegija pasakė: mes paremsime Europines sankcijas, kai jos atsiras, nes turime tai padaryti kartu. Bet taip pat turime įsitikinti, kad sankcijos būtų protingos, skirtos sprendimų priėmėjams, bet ne tos, kurios tik pakenktų žmonėms ar sukurtų priešišką atmosferą norintiems permainų“, – Vilniuje žurnalistams antradienį sakė E. Solberg.

Ji pabrėžė, kad Vakarai neturi prisiimti pačių baltarusių kovos už savo laisves.

„Manau, itin svarbu, kad mes neprisiimtumėme kovos už Baltarusijos žmones ir nepaverstumėme to kiek kitokiu konfliktu. Manau, kad tai taip pat pakenktų Baltarusijos žmonėms“, – sakė premjerė.

Paklausta, ar Europa turėtų svarstyti ir galimas sankcijas Rusijai dėl opozicionieriaus Aleksejaus Navalno apnuodijimo, ji teigė, kad būtina reikalauti skaidraus šio įvykio tyrimo, pritardama NATO generaliniam sekretoriui Jensui Stoltenbergui.

Norvegijos Vyriausybės vadovė sako, kad priimant sprendimus svarbu ir rasti balansą, kaip stabilizuoti situaciją „neaštrinant konflikto tarp NATO ir Rusijos“ ir imantis „vieno žingsnio vienu metu“.

„Manau, kad konflikto didinimas, paverčiant tai „Rytų-Vakarų“ konfliktu yra priešinga tam, ką norėtumėme matyti“, – pabrėžė ji.

„Turime paklausti rusų, kaip jie tirs bylą, įsitikinti, kad jie ją tirią taip, kad mes visi galėtumėme būti tikri, jog jie ieško kaltininkų“, – pridūrė E. Solberg.  

Autorius Ignas Jačauskas

[email protected], +370 5 205 85 08, Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: