2020.09.02 14:44 |Kategorija:  Cover news with delay

Lietuva žada skirti humanitarinę paramą, stipendijas baltarusiams, kviesti IT įmones

Vilnius, rugsėjo 2 d. (BNS). Lietuvos Vyriausybė trečiadienį ėmėsi paramos Baltarusijos žmonėms plano, jame numatoma parama nuo Minsko režimo represijų nukentėjusiems baltarusiams.

Taip pat žadama steigti stipendijas baltarusių studentams, kviesti Informacinių technologijų (IT) įmones ir šio sektoriaus specialistus, supaprastinti vizų išdavimą Baltarusijos piliečiams.

Planą Vyriausybės pasitarime trečiadienį pristatęs užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius teigė, kad iš Vyriausybės rezervo Sveikatos apsaugos ministerijai numatyta skirti iki 100 tūkst. eurų humanitarinei pagalbai.

„Greičiausiai, tai būtų skirta gydymo paslaugoms“, – sakė ministras.

Vyriausybė sutarė, jog per savaitę kiekvienas ministras įvertins savo srities galimybes skirti finansavimą prisidedant prie įvairių plano priemonių ir apie tai informuoti Užsienio reikalų ministerija, taip pat įvertinti ir kitų metų lėšų poreikį.

Taip pat siūloma iš Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai skirtų asignavimų numatyti šimtą valstybinių stipendijų studentams iš Baltarusijos studijuoti Lietuvos aukštosiose mokyklose.

„Siūlytumėme toms stipendijoms galbūt suteikti Kalinausko vardą, jei būtų toks sutarimas. Ministerija parengtų ir tvarką, kaip tai būtų įgyvendinama praktiškai“, – teigė L. Linkevičius.

Atskira parama dar šiemet numatyta ir egzilėje Vilniuje veikiančiam baltarusiškam Europos humanitariniam universitetui.

„Galiu pasakyti, kad mes tikrai planuojame tam skirti 200 tūkstančių eurų“, – teigė L. Linkevičius.

Numatyta ateityje sukurti fondą šiai paramai administruoti ir skirstyti, laikinai kol kas siūloma, kad tai galėtų daryti viešoji įstaiga „Rytų Europos studijų centras“, jei atnaujintų Demokratijos ir vystymo paramos fondo veiklą.

„Per šį fondą būtų galima teikti tą paramą, kol nėra tokio fondo sukurta, pakeičiant įstatymo nuostatas“, – sakė L. Linkevičius.

Jis patvirtino, kad ieškoma galimybių supaprastinti vizų išdavimą Baltarusijos piliečiams – jos būtų išduodamos juridinių asmenų kvietimu.

Švelnins sąlygas įmonių steigimui

Ekonomikos ir inovacijų ministras Rimantas Sinkevičius sako, kad ministerija yra gavusi 21 Informacinių Technologijų (IT) verslo įmoniės kreipimąsi iš Baltarusijos dirbti Lietuvoje. Anot jo, apie pusė jų yra itin stambios ir galėtų įsikurti Lietuvoje, o ne kitose rytų Europos valstybėse, pavyzdžiui, Ukrainoje, tačiau susiduria su sunkumais steigiantis: bankai, vadovaudamiesi Pinigų plovimo ir prevencijos įstatymu, nesutinka šioms įmonėms atidaryti sąskaitos – tai yra būtina sąlyga steigiant įmones Lietuvoje.

„Jei negali atsidaryti sąskaitos banke, negali registruoti įmonės, jei negali registruoti įmonės – negali pasikviesti darbuotojų, nes nėra darbdavio. Užsisuka toks netinkamas ratas, ir aš manau, kad prie šio sprendimo, kurį ketiname priimti, būtų gerai įrašyti ir pavedimą parengti įstatymo pataisas, kurios leistų užsienio juridiniams asmenims atsidaryti sąskaitą Lietuvos bankuose“, – sakė jis.

Vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė sako, kad šiuo metu aktyviai ieškoma sprendimų supaprastinant Baltarusių atvykimą į Lietuvą, dėl to tariamasi ir su Lietuvos banku.

„Kartu su migracijos departamentu jau siūlome sprendimus, kaip trumpinti nacionalinių vizų išdavimo sąlygas, kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija ieškome sprendimų dėl darbo testo, kvalifikacinių kažkurių dalykų vertinimo atsisakymo, taip pat dėl galimybės kreiptis dėl vizos gavimo nuotoliniu būdu“, – sakė R. Tamašunienė.  

Autorius Ignas Jačauskas

[email protected], +370 5 205 85 08, Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, balandžio 18

2024.04.18 19:30
Įvairenybės, kultūra 2024.04.18 19:30
2024.04.18 16:49
Įvairenybės, kultūra 2024.04.18 16:49
2024.04.18 16:45
Įvairenybės, kultūra 2024.04.18 16:45
2024.04.18 14:42
Užsienio naujienos 2024.04.18 14:42
2024.04.18 14:10
Užsienio naujienos 2024.04.18 14:10