2020.08.28 15:27 |Kategorija:  Cover news with delay

R. Sinkevičius tikisi, kad Baltarusija nenukreips krovinių iš Lietuvos uostų (papildytas)

papildymai visame tekste

Vilnius, rugpjūčio 28 d. (BNS). Baltarusijos autoritariniam lyderiui Aliaksandrui Lukašenkai pagrasinus ekonominėmis sankcijomis Lietuvai, nukreipiant baltarusiškus krovinius iš Klaipėdos į kitus uostus, Lietuvos ekonomikos ir inovacijų ministras tikisi, kad Baltarusijos vyriausybė įtikins šalies lyderį atsižvelgti į ekonominę tokio sprendimo žalą.

„Patys pareiškimai yra grėsmingi, jie verčia analizuoti situaciją. Galbūt Baltarusijos vyriausybė įtikins prezidentą paskaičiuoti praradimus ir manau, kad sveikas protas turėtų nugalėti“, – žurnalistams sakė R. Sinkevičius.

„Neįvertinant tos naudos, kurią gauna Baltarusijos valstybė, paslaugų ir kainų, kurias gauna krovinius veždama per Lietuvos uostus, nubaus patys save, ne tik mūsų paslaugas teikiančias įmones“, – pridūrė jis.

Pasak ministro, situacija bus stebima – kiek A. Lukašenkos pareiškimai kelia grėsmę, o kiek tai yra „tiesiog žodiniai pareiškimai, skirti vietinei auditorijai“. Jo teigimu, tikimybė, kad A. Lukašenka realiai gali krovinius nukreipti kitur, yra „50 su 50“.

Anot jo, Baltarusijos grasinimų nukreipti krovinius nuo Klaipėdos buvo ir anksčiau.

„Aš suprantu, kad čia galimi įvairūs žaidimai, nepagrįsti logika. Galima tranzituoti krovinius ir pervežti už nulinį tarifą, jeigu tai paremta politiniais sprendimais. Tačiau ilgalaikėje perspektyvoje nulinio tarifo taikymas, vežant atskirus krovinius iš atskiros šalies, yra neilgalaikis, iškreipiantis konkurenciją“, – sakė R. Sinkevičius.

Uosto vadovas Algis Latakas anksčiau šį mėnesį sakė, kad Baltarusija staiga nukreipti krovinių į kitus uostus negalėtų, nes tam būtinas techninis parengimas ir specializuoti terminalai, kokie yra Klaipėdoje.

Tačiau R. Sinkevičius sako, kad techniškai krovinius nukreipti į kitus uostus, pavyzdžiui, Rusijos, būtų galima pakankamai greitai.

„Man atrodo, kad tai ilgai neužtruktų. Tiek Rusijos, tiek Latvijos uostai turi pakankamus pajėgumus perkrauti tuos krovinius. Ir tų uostų skaičius yra nemažas. Taip kad perorientavimas ilgai netruktų, ypač kalbant apie Rusijos kryptį, kur nereikalingos muitinės procedūros, jos atkrenta“, – kalbėjo ministras.

„Žinoma, tai užtruktų, jei kroviniai būtų nukreipti į vieną iš mūsų kaimyninių uostų“, – sakė jis.

Anot R. Sinkevičiaus, Baltarusijai pradėjus grasinti sankcijomis Lietuvai ir Lenkijai, kurios remia kaimyninės šalies opoziciją, solidarią poziciją privalo išreikšti ir Europos Sąjunga (ES).

Ministras sakė negavęs jokių oficialių perspėjimų iš Baltarusijos, o apie planus nukreipti krovinius nuo Klaipėdos uosto išgirdęs iš žiniasklaidos.

Rusijos naujienų agentūra „Interfax“ penktadienį pranešė, kad A. Lukašenka paskelbė pasiruošimą atsakomosioms sankcijoms, nukreiptoms prieš Lietuvą ir Lenkiją.

„Dabar mes jiems parodysime, kas yra sankcijos“, – A. Lukašenką cituoja valstybinė Baltarusijos naujienų agentūra „BelTA“.

A. Lukašenkos teigimu, Baltarusija ketina atsisakyti savo produktų eksportui naudoti Lietuvos jūrų uostą.

Susisiekimo ministerijos duomenimis, Baltarusijos kroviniai pernai sudarė 30,2 proc. metinės Klaipėdos uosto krovos – jų perkrauta 15,5 mln. tonų. 

Autorius Paulius Viluckas

[email protected], +370 5 205 85 21, Verslo naujienų skyrius

Rodyti: