2020.08.26 11:09 |Kategorija:  Cover news with delay

Maždaug trečdalis naujų koronaviruso atvejų yra susijęs su židiniais – NVSC

Vilnius, rugpjūčio 26 d. (BNS). Iš 32 naujų koronaviruso atvejų 12 yra susiję su židiniais, taip pat nustatyti šeši įvežtiniai atvejai, devyni asmenys užsikrėtė po kontakto su žinomais sergančiaisiais, penkių žmonių užsikrėtimo aplinkybės nėra žinomos, trečiadienį pranešė Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC).

Daugiausia naujų atvejų registruota Vilniaus apskrityje – jų yra 17, po keturis registruota Kauno ir Panevėžio, po tris – Klaipėdos ir Marijampolės apskrityse. Be to, COVID-19 liga patvirtinta ir vienam Utenos apskrities gyventojui.

Keturi atvejai Vilniaus apskrityje siejami su židiniu sostinės chore „Draugiški projektai“. NVSC teigimu, šie asmenys yra kitų meno kolektyvų – Šiaulių valstybinio choro „Polifonija“, choro „Aidija“ ir Valstybinio choro „Vilnius“ – nariai. Iš viso su šiuo židiniu dabar siejami jau 24 susirgimai.
 
Vienas naujas atvejis Vilniuje siejamas su židiniu įmonėje „Intersurgical“. Šiuo metu registruoti devyni su šiuo protrūkiu susiję atvejai.

Taip pat vienas naujas COVID-19 ligos atvejis Vilniaus apskrityje, epidemiologų vertinimu, yra susijęs su Kaune, Rotušės aikštėje, veikiančia laisvalaikio erdve „Adform kiemelyje“. Vertinama, kad užsikrėtusysis bendravo su rugpjūčio 6 dieną renginyje dalyvavusiais draugais. Tai – 57 sergantysis, susijęs su šiuo židiniu.

Vienas naujas atvejis Vilniuje patvirtintas metalinius dangtelius gaminančios įmonės darbuotojui. Asmeniui pasireiškė koronavirusui būdingi simptomai. Tai trečiasis infekcijos atvejis, susijęs su šiuo židiniu. 

Dar vienas COVID-19 ligos atvejis Vilniaus apskrityje vertinamas kaip šeiminis. Anot epidemiologų, šiuo metu serga du žmonės.

NVSC teigimu, toliau daugėja ir atvejų, siejamų su rugpjūčio 15–16 dienomis Prienų rajone vykusiu „PravalFestu“. COVID-19 liga patvirtinta dar vienam šio renginio dalyviui iš Marijampolės. Jam pasireiškė koronavirusinei infekcijai būdingi simptomai. Iš viso su šiuo renginiu siejami penki atvejai.

Tuo metu Panevėžyje patvirtintas susirgimas, siejamas su židiniu kavinėje-bare „Lotenė“. Kaip nustatyta epidemiologinio tyrimo metu, asmuo šiame bare lankėsi kelis kartus. Žmogus tirtas dėl COVID-19 ligai būdingų simptomų. Tai šeštas užsikrėtimo atvejis, siejamas su šiuo židiniu.

Be to, Panevėžio apskrityje vakar fiksuotas dar vienas atvejis, siejamas su židiniu „Akademinėje kredito unijoje“. Vertinama, kad asmuo užsikrėtė bendraudamas su šios įmonės darbuotoju namų aplinkoje. Žmogus tirtas profilaktiškai, COVID-19 ligai būdingų simptomų nejaučia. Tai 11 su protrūkiu susijęs atvejis.

Per praėjusią parą Kauno apskrityje COVID-19 liga patvirtinta užsieniečiui, dirbančiam Kaune veikiančioje logistikos įmonėje. Tai 24-tas su protrūkiu susijęs atvejis.

Be to, nustatyta, kad devyni žmonės – šeši Vilniaus, du Marijampolės ir vienas Panevėžio apskrityse – užsikrėtė po kontakto su žinomais sergančiaisiais.

Du įvežtiniai atvejai registruoti Klaipėdos apskrityje. COVID-19 liga patvirtinta užsieniečiams, į Lietuvą atvykusiems iš Albanijos. Epidemiologinio tyrimo metu nustatyta, kad asmenims yra pasireiškę koronavirusui būdingi simptomai.

Vilniaus apskrityje taip pat registruoti du įvežtiniai atvejai – liga nustatyta iš Kipro ir Ukrainos grįžusiems lietuviams. Abu atvejai simptominiai.

Tuo metu Kaune per praėjusią parą COVID-19 liga patvirtinta asmeniui, į Lietuvą grįžusiam iš Vokietijos, o Utenos apskrityje – grįžusiajam iš Šveicarijos. Šie asmenys taip pat jaučia infekcijai būdingus simptomus.

Šiuo metu epidemiologams dar nepavyko nustatyti, kaip užsikrėtė penki asmenys – du Kauno bei po vieną Vilniaus, Klaipėdos ir Panevėžio apskrityse. Asmenys tirti dėl COVID-19 ligai būdingų simptomų. Epidemiologinių tyrimų metu nustatyta, kad asmenys išvykę į užsienį nebuvo, su patvirtintais COVID-19 atvejais nebendravo.

Lietuvoje iš viso patvirtinti 2726 COVID-19 ligos atvejai, tebeserga 834 asmenys, 1794 – pasveiko.

Nuo COVID-19 iš viso mirė 85 asmenys, dėl kitų priežasčių mirė 13 užsikrėtusiųjų.

[email protected], Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, kovo 28

2024.03.28 16:57
Užsienio naujienos 2024.03.28 16:57
2024.03.28 16:00
Lietuvos politika 2024.03.28 16:00
2024.03.28 14:35
Lietuvos politika 2024.03.28 14:35
2024.03.28 13:55
Užsienio naujienos 2024.03.28 13:55