2020.08.15 09:13 |Kategorija:  Cover news with delay

JT atmetė JAV siūlymą pratęsti ginklų embargą Iranui

Jungtinės Tautos, rugpjūčio 15 d. (AFP-BNS). Jungtinių Tautų Saugumo Taryba triuškinama balsų persvara penktadienį atmetė JAV pasiūlymą pratęsti Iranui taikomą ginkluotės embargą, o toks žingsnis žada svarbių pasekmių daugiašaliam susitarimui dėl Teherano branduolinės programos.

Už rezoliucijos projektą balsavo tik dvi iš 15 Saugumo Tarybos narių. Šis rezultatas pabrėžė atotrūkį tarp Vašingtono ir jo sąjungininkių Europoje po JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) sprendimo 2018 metų gegužę pasitraukti iš sutarties su Iranu.

Teheranas šaipėsi iš D. Trumpo administracijos nesugebėjimo užsitikrinti daugiau kaip vieną palaikymo balsą. Rezoliuciją, be JAV, parėmė tik Dominikos Respublika.

Visos Vašingtono sąjungininkės Europoje balsuojant susilaikė.

„Per Jungtinių Tautų istorijos 75 metus Amerika dar niekada nebuvo tokia izoliuota“, – per „Twitter“ parašė Irano užsienio reikalų ministerijos atstovas Abbasas Mousavi (Abasas Musavis).

„Nepaisant visų kelionių, spaudimo ir piršimo Jungtinės Valstijos sugebėjo mobilizuoti tik vieną mažą šalį [balsuoti] kartu su jomis“, – pridūrė jis.

Balsavimo rezultatas didina tikimybę, kad Jungtinės Valstijos mėgins vienašališkai spausti grąžinti Jungtinių Tautų sankcijas Iranui. Ekspertai sako, kad tokie mėginimai gali nugramzdinti Saugumo Tarybą į vieną didžiausių diplomatinių krizių per šios institucijos istoriją.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: