2020.08.14 17:02 |Kategorija:  Cover news with delay

G. Nausėda: mes pristabdėme kraujo praliejimą Baltarusijoje (papildytas)

papildyta G. Nausėdos komentaru, naujos 8-9 pastraipos

Vilnius, rugpjūčio 14 d. (BNS). Prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad jo pasiūlytas planas dėl krizės Baltarusijoje sureguliavimo padėjo pristabdyti smurtą prieš protestuotojus.

„Mes truputį pristabdėme kraujo praliejimą ir aš tikiuosi, kad netrukus mes jį sustabdysime visiškai“, – žurnalistams penktadienį po susitikimo su Estijos prezidente Kersti Kaljulaid sakė šalies vadovas.

G. Nausėda taip pat teigė, kad gaunama signalų, jog jo pasiūlymą vertina Baltarusijos valdžia.

„Diplomatiniais kanalais taip, mes gauname tam tikrus signalus, kad mūsų pasiūlymai yra sekami, vertinami ir, dar kartą kartoju, kad geriausias atsakas yra mūsų pasiūlymus yra šiuo metu vykstantys realūs pokyčiai“, – teigė G. Nausėda.

Estijos vadovė K. Kaljulaid, pirmą kartą atvykusi oficialaus vizito į Lietuvą, sakė netoleruojanti Baltarusijos valdžios veiksmų ir nepripažįstanti prezidento rinkimų rezultatų.

„Buvusių rinkimų negalima laikyti laisvais ir demokratiškais. Deja, žinome nedaug, nes nepriklausomų stebėtojų Baltarusijoje nebuvo. Visa tai neleidžia pripažinti rinkimų rezultatų. Jėgos naudojimas prieš taikius protestuotojus yra netoleruotinas“, – žurnalistams sakė K. Kaljulaid.

Ji teigė, kad Estija yra pasiūliusi Europos Sąjungai susodinti Baltarusijos valdžią ir opoziciją prie derybų stalo.

Prezidentas G. Nausėda taip pat sakė, kad sankcijos galėtų būti priemonė, kuri motyvuotų Baltarusijos valdžią taikiai spręsti konfliktą, tačiau pridūrė, kad sankcijų klausimas yra papildantis jo pateiktas iniciatyvas.

„Sankcijų klausimas yra papildantis iniciatyvas, kurias teikėme mes. Aš matau tam tikrą eiliškumą. Manau, kad pirmiausia turime išbandyti visas priemones, kurios natūraliai prašosi svarstomos tokioje situacijoje, kurioje liejamas nekaltų žmonių kraujas. Tai, pirmiausia, yra taikaus susitarimo priemonės“, – kalbėjo šalies vadovas.

G. Nausėdos trečiadienį pristatė trijų punktų planą, siūlantį, jog Baltarusija turi nutraukti prievartos naudojimą prieš savo piliečius, paleisti visus suimtuosius, o prezidentas Aliaksandras Lukašenka turėtų sutikti sukurti „nacionalinę tarybą“, kuri suburtų valdžios ir pilietinės visuomenės atstovus.

Baltarusijos valdžiai pirmadienį paskelbus, kad A. Lukašenka rinkimuose surinko 80 proc. balsų ir buvo perrinktas dar vienai kadencijai, šalyje kilo krauju ir suėmimais pasibaigusios protesto akcijos prieš rinkimų rezultatų klastojimą.

Opozicijos kandidatė rinkimuose Sviatlana Cichanouskaja antradienį iš Baltarusijos atvyko į Lietuvą. 

Autorius Ramūnas Jakubauskas

[email protected], +370 5 205 85 31, Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: