2020.08.14 15:32 |Kategorija:  Cover news with delay

Iš sulaikymo įstaigų paleisti baltarusiai pasakoja apie mušimus ir kankinimus (papildytas)

Minskas, rugpjūčio 14 d. (AFP-BNS). Baltarusijoje šimtai žmonių penktadienį buvo paleidžiami iš milicijos skyrių ir sulaikymo izoliatorių po areštų teisėsaugai brutaliai malšinant opozicijos protestus dėl ginčijamų prezidento rinkimų rezultatų, o daugelis paleistųjų pasakojo apie pasibaisėtinus mušimus ir kankinimus.

Po penkias dienas trukusių protestų dėl autoritarinio lyderio Aliaksandro Lukašenkos perrinkimo, kuris, anot opozicijos, buvo suklastotas, pareigūnai netikėtai pareiškė, kad apie tūkstantis sulaikytųjų bus paleisti, o vidaus reikalų ministras atsiprašė protestų metu nuo teisėsaugos smurto nukentėjusių atsitiktinių žmonių, kurie demonstracijose nedalyvavo.

Minske iš sulaikymo centro penktadienį paleisti areštuotieji pasakojo naujienų agentūrai AFP buvę mušami, negaudavę maisto, vandens ir medicinos pagalbos, taip pat sakė, kad jiems buvo neleidžiama miegoti.

„Man degino rankas cigaretėmis“, – sakė 25 metų Maksimas Douženka, teigęs, kad buvo areštuotas, nors protestuose nedalyvavo.

„Man trenkė į galvą – blogai jaučiuosi, galva svaigsta“, – pridūrė vyras, vėliau išvežtas į ligoninę.

43 metų verslininkas Michailas Černenkovas savo ruožtu pasakojo, kad milicijos skyriuje buvo kankinamas elektroimpulsinio prietaiso iškrovomis ir mušamas lazdomis. Jis pademonstravo AFP sėdmenis, ant kurių buvo likę kraujosrūvų.

„Tai – kankinimai“, – pabrėžė vyras. M. Černenkovas pridūrė, kad jis, kaip ir daugelis kitų, buvo priverstas miegoti lauke, nes kameros buvo perpildytos. Verslininkas taip pat teigė protestuose nedalyvavęs.

Prie sulaikymo izoliatoriaus laukė šimtai sulaikytųjų draugų ir artimųjų; savanoriai dalijo maistą ir antklodes.

Milicija pranešė nuo sekmadienio vakaro, kai prasidėjo protestai prieš A. Lukašenkos pergalę rinkimuose – kaip rodo oficialūs rezultatai, surinkus daugiau kaip 80 proc. balsų – buvo sulaikyta daugiau kaip 6,7 tūkst. žmonių.

Didžiulės gyvos grandinės

A. Lukašenkos oponentai kaltina jį suklastojus rinkimų rezultatus, kad įveiktų savo pagrindinę varžovę – populiarią opozicijos kandidatę Sviatlaną Cichanouskają, išvykusią iš Baltarusijos į Lietuvą.

Tūkstančiai žmonių jau kelias dienas iš eilės protestuoja Minsko ir kitų miestų gatvėse, reikalaudami, kad atstatydintų 65 metų A. Lukašenka, nuo 1994 metų valdantis Baltarusiją geležiniu kumščiu.

Milicija prieš protestuotojus naudojo gumines kulkas, kurtinamąsias granatas ir bent vienu atveju – kovinius šaudmenis, o šimtai žmonių buvo sužeisti.

Pareigūnai patvirtino, kad įsiplieskus neramumams žuvo mažiausiai du žmonės: vienas vyras neteko gyvybės per demonstraciją Minske, o kitas – pietinio Gomelio miesto areštinėje.

Europos valstybės pasmerkė šį susidorojimą, o Europos Sąjungos užsienio reikalų ministrai vėliau penktadienį ketina aptarti galimas sankcijas Baltarusijai.

Ketvirtadienį šalyje įvyko dramatiškų nepaklusnumo akcijų: tūkstančiai žmonių buvo susikibę į gyvąsias grandines Minske; daugelis jų dėvėjo baltus drabužius ir nešė gėles bei balionus, tokiu būdu protestuodami prieš milicijos brutalumą.

Panašios gyvosios grandinės buvo formuojamos dar keliuose šalies miestuose.

Vėliau parlamento aukštųjų rūmų pirmininkė Natalia Kačanava valstybinės televizijos eteryje pareiškė, jog A. Lukašenka liepė pareigūnams įvertinti areštų pagrįstumą ir kad 1 tūkst. sulaikytųjų buvo paleidžiami.

Baltarusijos vidaus reikalų ministras Juras Karajevas savo ruožtu pareiškė prisiimantis atsakomybę ir atsiprašantis per protesto akcijas „atsitiktinai“ nukentėjusių asmenų.

Kalbėdamas per valstybinę televiziją ONT ministras sakė atsiprašantis „tų, kas atsidūrė šalia ir laiku neišėjo, nesuspėjo laiku atšokti. Žmonių, kuriems kliuvo“.

„Už šitą, kaip dabar sakoma, smurtą, aš, kaip vadas, kaip viršininkas, noriu prisiimti atsakomybę, privalau prisiimti. Tiesiog žmogiškai atsiprašyti šių žmonių“, – kalbėjo jis.

„Kankinimo kampanija“

Savo pareiškime „Amnesty International“ pasmerkė „plataus masto kankinimus ir kitokius žiaurus veiksmus, už kuriuos atsakingos Baltarusijos valdžios institucijos, ketinančios bet kokiomis priemonėmis numalšinti taikius protestus“.

Ketvirtadienį demonstrantai laikė transparantus su užrašais „Pokyčiai!“ ir „Smurtui – ne“, taip pat mūvėjo baltas apyrankes, tapusias vienu iš opozicijos judėjimo simbolių.

„Norime parodyti, kad mes, mūsų šalies moterys, esame prieš smurtą“, – pareiškė baltai apsirengusi gėlių puokštę laikiusi 38 metų kirpėja Jekaterina.

Tuo metu keliose svarbiose gamyklose didelės darbuotojų grupės paskelbė streiką.

Rusijos užsienio reikalų ministerija ketvirtadienį pareiškė, jog protestai liudija apie „akivaizdžius kišimosi iš išorės mėginimus“.

Rusija yra svarbi Baltarusijos sąjungininkė, o prezidentas Vladimiras Putinas buvo vienas pirmųjų užsienio lyderių, pasveikinusių A. Lukašenką po rinkimų.

A. Lukašenka opozicijos veikėjus pavadino iš užsienio manipuliuojamomis „avimis“ ir žadėjo toliau laikytis griežtos pozicijos demonstrantų atžvilgiu.

„Šių vadinamųjų protestuotojų branduolį sudaro žmonės su nusikalstama praeitimi ir [tie, kas] šiuo metu yra bedarbiai“, – trečiadienį pareiškė jis.

Protesto judėjimas užgimė palaikant S. Cichanouskają – 37 metų politikos naujokę, nusprendusią balotiruotis į prezidentus, valdžiai suėmus kitus opozicijos pretendentus, įskaitant jos vyrą.

Remiantis oficialiais rezultatais ji surinko 10,12 proc. balsų, tačiau pati politikė pareiškė laikanti save nugalėtoja, nes rinkimai buvo suklastoti. Ji taip pat paragino A. Lukašenką perduoti valdžią.

Antradienį ji atvyko į kaimyninę Lietuvą, nes, kaip teigia jos bendražygiai, tėvynėje susidūrė su valdžios spaudimu.

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: