2020.08.14 12:34 |Kategorija:  Cover news with delay

S. Skvernelis su Baltijos šalių kolegomis aptars Baltarusijos, koronaviruso situaciją

Vilnius, rugpjūčio 14 d. (BNS). Premjeras Saulius Skvernelis penktadienį Estijoje su Baltijos šalių kolegomis aptars situaciją Baltarusijoje.

Tradiciniame neformaliame Lietuvos, Latvijos ir Estijos Vyriausybių vadovų susitikime Tartu mieste taip pat žadama kalbėtis apie taikomas bendras priemones suvaldant koronaviruso plitimą, BNS informavo premjero atstovas spaudai Tomas Beržinskas.

„Temas, aišku, diktuoja pastarųjų dienų įvykiai, tad, žinoma, bus aptarta situacija Baltarusijoje, bus aptarta koronaviruso situacija, priemonės Baltijos šalių mastu“, – teigė T. Beržinskas.

Taip pat numatyta aptarti bendrus energetinius projektus ir kitus regioninės darbotvarkės klausimus.

Jis pabrėžė, kad vadinamojo Baltijos burbulo susitarimai koronaviruso pandemijos kontekste dėl bendrų kriterijų įsileidžiant kitų valstybių piliečius ar taikant jiems izoliaciją yra įprastai aptariami specialistų lygmeniu.

Premjerai, anot jo, greičiausiai kalbėsis tik „apie bendrus principus, bet ne apie konkrečias proporcijas“.

Šiuo metu Baltijos šalyse privaloma laikytis saviizoliacijos atvykstant iš šalių, kuriose dviejų savaičių sergamumo koronavirusu rodiklis viršija 16 atvejų 100 tūkst. gyventojų. Užsieniečiams draudžiama atvykti iš tų Europos valstybių, kuriose sergamumas perkopia 25 atvejus. Iš trečiųjų šalių atvykti leidžiama pagal Europos Sąjungos ir Lietuvos Vyriausybės numatytas išimtis.

Baltarusijoje nuo sekmadienio vyksta protestai, kruvini demonstrantų ir teisėsaugos pareigūnų susirėmimai. Protestuotojai nesutinka su oficialiai skelbiamais sekmadienį vykusių rinkimų rezultatais, kuriais remiantis, dabartinis prezidentas Aliaksandras Lukašenka su 80 proc. balsų užsitikrino šeštą kadenciją, o jo varžovė opozicijos kandidatė Sviatlana Cichanouskaja surinko 10,9 proc. balsų. 

Ji antradienį pasitraukė iš Baltarusijos į Lietuvą.

Lietuva siūlo Europos Sąjungai įvesti sankcijas Baltarusijos pareigūnams, atsakingiems už smurtą prieš protestuotojus ir rinkimų klastojimą. Prezidentas Gitanas Nausėda taip pat siūlo planą, jog Baltarusija nutrauktų prievartos naudojimą prieš protestuotojus, paleistų suimtuosius ir įsteigtų „nacionalinę tarybą“, apimančią valdžios ir pilietinės visuomenės atstovus.

Autorius Ignas Jačauskas

[email protected], +370 5 205 85 08, Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Penktadienis, balandžio 19

2024.04.19 18:43
Užsienio naujienos 2024.04.19 18:43
2024.04.19 15:04
Lietuvos politika 2024.04.19 15:04
2024.04.19 14:05
Užsienio naujienos 2024.04.19 14:05