2020.08.14 10:43 |Kategorija:  Cover news with delay

Žiniasklaida: Minske paleidžiami į laisvę per protesto akcijas sulaikyti žmonės (papildytas)

Minskas, rugpjūčio 14 d. („Interfax“-BNS). Baltarusijos sostinėje per masines protesto akcijas sulaikyti žmonės paleidžiami iš izoliatoriaus, praneša portalas tut.by. 

„Per protesto akcijas sulaikyti žmonės iš Teisės pažeidėjų izoliacijos centro Okrestinoje paleidinėjami nuo [ketvirtadienio] maždaug 22 val. 30 min.“, – rašoma pranešime.  

Maždaug 1 val. 20 min. prie izoliatoriaus pasirodė vidaus reikalų ministro pavaduotojas Aliaksandras Barsukovas. Paklaustas, kiek sulaikytųjų šiandien bus paleista, jis atsakė: „Visi.“  

„Nebuvo jokių patyčių“, – pridūrė viceministras. 

Portalas taip pat praneša, kad per pusantros valandos prie izoliatoriaus privažiavo apie 10 greitosios pagalbos automobilių. 

Vėliau tut.by nurodė, kad penktadienį ryte tai pat buvo pradėti paleidinėti areštuotieji, laikyti Minsko srities miesto Žodzinos izoliatoriuje.

„Iš Žodzinos izoliatoriaus žmones pradėjo leisti maždaug nuo 4 val. ryto. Paskui buvo nedidelė pertrauka. 6 val. 30 min. izoliatoriaus durys vėl pradėjo atsidarinėti“, – rašo portalas.

Pasak prie Žodzinoje prie izoliatoriaus budėjusių savanorių, į laisvę išėjo 119 žmonių, daugiausiai areštuotų Minske.

„Žmonės kalba, kad Žodzinoje su jais elgėsi „daugmaž normaliai“. Žvėriškai elgiamasi buvo furgonuose kaliniams vežti ir sostinės milicijos skyriuose. Ten mušė, žemino, grasino“, – sakoma portalo pranešime.

Ketvirtadienio vakarą Baltarusijos parlamento aukštųjų rūmų pirmininkė Natalia Kačanava pareiškė, kad šalies prezidentas Aliaksandras Lukašenka pavedė išsiaiškinti visus nesankcionuotų akcijų dalyvių sulaikymo faktus. 

„Prezidentas išgirdo darbo kolektyvų nuomonę ir pavedė išsiaiškinti visus pastarųjų dienų sulaikymų faktus. Dabar vyksta intensyvus darbas šia kryptimi. Jau iki šio vakaro paleista daugiau kaip tūkstantis žmonių, pasirašiusių pasižadėjimą nedalyvauti nesankcionuotuose renginiuose, o nepilnamečiai pasirašytinai perduoti tėvams“, – sakė N. Kačanava, kurią cituoja susirašinėjimo platformos „Telegram“ kanalas „Pul pervogo“.     

„Mums nereikia muštynių. Nereikia karo“, – pridūrė ji. 

Baltarusijos vidaus reikalų ministras Juras Karajevas savo ruožtu pareiškė prisiimantis atsakomybę ir atsiprašantis per protesto akcijas „atsitiktinai“ nukentėjusių asmenų.

Kalbėdamas per valstybinę televiziją ONT ministras sakė atsiprašantis „tų, kas atsidūrė šalia ir laiku neišėjo, nesuspėjo laiku atšokti. Žmonių, kuriems kliuvo... Už šitą, kaip dabar sakoma, smurtą, aš, kaip vadas, kaip viršininkas, noriu prisiimti atsakomybę, privalau prisiimti. Tiesiog žmogiškai atsiprašyti šių žmonių.“

Po sekmadienį įvykusių prezidento rinkimų, kurių rezultatai, anot autoritarinio lyderio A. Lukašenkos režimo oponentų, buvo suklastoti, tūkstančiai žmonių buvo sulaikyti per taikius masinius protestus, kuriuos brutaliai nuslopino milicija.  

Iš viso nuo protestų pradžios buvo sulaikyta apie 6,7 tūkst. žmonių.

Per demonstracijas, oficialiais duomenimis, vienas žmogus žuvo, daugiau kaip 250 gydomi ligoninėse dėl įvairių traumų.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: