2020.08.14 10:03 |Kategorija:  Cover news with delay

Iranas: JAE ir Izraelio sutartis – „dūris į nugarą“ musulmonų pasauliui

Teheranas, rugpjūčio 14 d. (AP-BNS). Irano užsienio reikalų ministerija griežtai pasmerkė istorinį susitarimą užmegzti visaverčius diplomatinius santykius tarp Jungtinių Arabų Emyratų ir Izraelio bei pavadino šį žingsnį „dūriu į nugarą“ visiems musulmonams, penktadienį pranešė valstybinė televizija.

Irano URM pranešime sakoma, kad sprendimas normalizuoti abiejų šalių santykius yra pavojingas ir „gėdingas“ žingsnis, taip pat perspėjo JAE dėl Izraelio kišimosi į „politines lygtis“ Persijos įlankos regione.

„JAE vyriausbė ir kitos susijusios vyriausybės privalo prisiimti atsakomybę už šio veiksmo pasekmes“, – pridūrė ministerija.

Susitarimas, apie kurį ketvirtadienį paskelbė jį sudaryti padėjusios Jungtinės Valstijos, atveria galimybę užmegzti visaverčius diplomatinius tarp JAE ir Izraelio. Be to, žydų valstybė įsipareigoja įšaldyti planus aneksuoti dalį teritorijų okupuotame Vakarų Krante, kurios turėtų tapti dalimi būsimos palestiniečių valstybės.

JAE tapo pirmąja santykius su Izraeliu normalizuojančia Persijos įlankos arabų valstybe ir tik trečiąja tai padariusia arabų šalimi.

Irano valstybinė televizija citavo URM pranešime, kuriame sakoma, kad JAE sprendimas užmegzti diplomatinius santykius su Izraeliu atskleidžia abiejų šalių „strateginį kvailumą“. Teheranas pridūrė, kad toks žingsnis „neabejotinai sustiprins pasipriešinimo ašį regione“.

Ministerijos pranešime pabrėžiama, kad naujoji sutartis yra „durklas, kuriuo JAE neteisingai dūrė į nugaras palestiniečiams ir visiems musulmonams“.

Istorinė sutartis yra svarbi užsienio politikos pergalė JAV prezidentui Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui), siekiančiam būti perrinktam antrai kadencijai. Be to, ji atspindi pokyčius Vidurio Rytuose, kur arabų valstybės nerimauja, jog jų priešininko Irano teikiama parama palestiniečiams tapo didesnė negu jų pačių.

Palestiniečių prezidento Mahmudo Abbaso (Mahmudo Abaso) atstovas sakė, kad šis susitarimas yra „išdavystė“ ir kad jis turėtų būti atšauktas.

Irano parlamento pirmininko patarėjas Hosseinas Amirabdollahianas (Hoseinas Amirabdolahianas) penktadienį taip pat kritikavo šią sutartį.

“JAE naujas požiūrius dėl [santykių] normalizavimo su melagingu, nusikalstamu #Izraeliu ne palaiko taika ir saugumą, o tarnauja besitęsiantims sionistų nusikaltimams“, – per „Twitter“ parašė jis.

Irane didelę įtaką turinčios Revoliucinės gvardijos buvęs vadovas Mohsenas Rezaei (Mohsenas Rezajis) savo ruožtu pareiškė, kad JAE per pastarąjį dešimtmetį tapo „rojumi Izraeliui“.

„Jokie uolūs musulmonai kovotojai ir jokie arabai neišduoda Palestinos – tik bejausmiai smogiantieji iš už nugaros“, – jis rašo savo žinutėje.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Penktadienis, kovo 29

2024.03.29 11:32
Užsienio naujienos 2024.03.29 11:32
2024.03.29 10:30
Užsienio naujienos 2024.03.29 10:30
2024.03.29 06:35
Užsienio naujienos 2024.03.29 06:35
2024.03.29 05:05
Įvairenybės, kultūra 2024.03.29 05:05