2020.08.14 08:14 |Kategorija:  Cover news with delay

JT vadovas tikisi, kad Izraelio ir JAE sutartis atvers kelią dviejų valstybių sprendiniui

Jungtinės Tautos, rugpjūčio 14 d. (AFP-BNS). Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas (Antoniju Guterišas) ketvirtadienį išreiškė viltį, kad Izraelio ir Jungtinių Arabų Emyratų sudarytas susitarimas padės įgyvendinti dviejų valstybių sprendinį Artimųjų Rytų konfliktui užbaigti. 

Svarbus Izraelio ir JAE susitarimas dėl santykių normalizavimo yra tik trečia tokio pobūdžio žydų valstybės sutartis, pasirašyta su arabų šalimi. Pagal susitarimą Izraelis sutiko įšaldyti planus aneksuoti okupuotas palestiniečių Vakarų Kranto teritorijas.    

A. Guterresas sakė, kad aneksija „faktiškai užvertų duris“ deryboms tarp Izraelio ir palestiniečių lyderių ir sužlugdytų galimybę įgyvendinti dviejų valstybių sprendinį, sukuriant gyvybingą palestiniečių valstybę.   

„Generalinis sekretorius sveikina šį susitarimą ir tikisi, kad jis sudarys galimybę Izraelio ir palestiniečių lyderiams atnaujinti prasmingas derybas, leisiančias įgyvendinti dviejų valstybių sprendinį vadovaujantis atitinkamomis JT rezoliucijomis, tarptautine teise ir dvišaliais susitarimais“, – pareiškime nurodė JT vadovo atstovas spaudai.       

Izraelio  ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) pareiškė, jog tai „istorinė diena“, žyminti „naujos eros“ pradžią Izraeliui ir arabų pasauliui.  

Tačiau palestiniečiai griežtai atmetė žydų valstybės ir JAE susitarimą. Anot palestiniečių, ši sutartis yra jų valstybingumo siekio ir tikslo matyti Jeruzalę jų būsimos valstybės sostine „išdavystė“.       

„Generalinis sekretorius toliau dirbs su visomis šalimis siekiant naujų galimybių dialogui, taikai ir stabilumui“, – nurodė A. Gutereso atstovas. 

Redaktorius Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: