2020.08.13 20:20 |Kategorija:  Cover news with delay

Izraelis ir JAE tarpininkaujant JAV sutarė normalizuoti santykius (atnaujintas)

Dubajus, rugpjūčio 13 d. (AFP-BNS). Izraelis ir Jungtiniai Arabų Emyratai ketvirtadienį sutarė dėl santykių normalizavimo, tarpininkaujant JAV pasiekę susitarimą, pagal kurį žydų valstybė įsipareigojo sustabdyti savo planą dėl palestiniečių teritorijų aneksijos.

Pagal šį susitarimą, apie kurį pirmasis socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas), JAE taps trečiąja arabų šalimi, užmezgusia santykius su Izraeliu. Anksčiau žydų valstybė sudarė taikos susitarimus su Egiptu ir Jordanija.

Diplomatinių ryšių užmezgimas tarp Izraelio ir Vašingtono sąjungininkų Artimuosiuose Rytuose, įskaitant turtingas konservatyvias monarchijas, yra vienas pagrindinių D.Trumpo strategijos šiame regione tikslų.

Sausį paviešintas prieštaringai vertinamas D. Trumpo planas nutiesė Izraeliui kelią aneksuoti teritorijų ir žydų nausėdijas Vakarų Krante. Šios nausėdijos pagal tarptautinę teisę laikomos neteisėtomis.

„DIDŽIULIS proveržis“, – tviteryje parašė JAV vadovas, pavadinęs tai „istoriniu taikos susitarimu tarp dviejų mūsų PUIKIŲ draugų“.

Savo ruožtu Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) pasidalijo D. Trumpo tviterio žinute apie pasiektą susitarimą, prie kurios parašė: „Istorinė diena.“    

20 val. vietos (ir Lietuvos) laiku numatytas jo kreipimasis į izraeliečius per televiziją.

Izraelis sutiko „sustabdyti tolesnę... palestiniečių teritorijų aneksiją“ pagal santykių normalizavimo planą, sakoma Abu Dabio sosto įpėdinio šeicho Mohammedo bin Zayedo al Nahyano (Mohamedo bin Zajedo Nahjano) tviterio žinutėje.

„Telefoninio pokalbio metu su prezidentu Trumpu ir ministru pirmininku Netanyahu buvo pasiektas susitarimas sustabdyti Izraelio aneksiją palestiniečių teritorijose. JAE ir Izraelis susitarė bendradarbiauti ir parengti veiksmų planą dvišaliams santykiams užmegzti“, – parašė jis.

„Ryšių plėtojimas“

Tačiau palestiniečių islamistų grupuotė „Hamas“, kontroliuojanti Gazos Ruožą, netrukus pareiškė, kad susitarimas „netarnauja palestiniečių reikalui“.

Egipto prezidentas Abdel Fattahas al Sisi (Abdel Fatahas Sisis), kurio šalis 1979 metais pasirašė sutartį su Izraeliu, nors tam priešinosi arabų pasaulis, gyrė naująjį susitarimą ir sakė besitikintis, kad jis atneš „taiką“ Artimuosiuose Rytuose.

D. Trumpas žurnalistams užsiminė, kad tikimasi ir daugiau diplomatinių proveržių tarp Izraelio ir jo kaimynystėje esančių musulmoniškų šalių.

„Vyksta dalykai, bet apie juos negaliu šnekėti“, – teigė prezidentas.

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo (Maikas Pompėjas) pavadino tai „istorine diena ir svarbiu žingsniu taikos Artimuosiuose Rytuose link“.

„Jungtinės Valstijos tikisi, kad šis drąsus žingsnis bus pirmasis iš virtinės susitarimų, užbaigsiančių 72 metus trunkantį priešiškumą regione“, – sakė M. Pompeo.

Pasak jo, susitarimas vėliau bus pasirašytas Baltuosiuose rūmuose.

Trijų lyderių pareiškime, kurį D. Trumpas paskelbė tviteryje, sakoma, kad Izraelio ir JAE vadovai „sutiko visiškai normalizuoti santykius“.

Jame taip pat pažymima, kad Izraelio ir JAE delegacijos artimiausiomis savaitėmis susitiks pasirašyti dvišalių susitarimų, susijusių su investicijomis, turizmu, tiesioginiu oro susisiekimu, saugumu, telekomunikacijomis, technologijomis, energetika, sveikatos apsauga, kultūra, aplinkos apsauga, ambasadų įkūrimu ir kitomis sritimis.

„Prezidento Trumpo prašymu ir remiant Jungtiniams Arabų Emyratams, Izraelis sustabdys suvereniteto deklaravimą tose vietovėse, kurios nurodytos Prezidento taikos vizijoje, ir dabar sutelks savo pastangas į ryšių su kitomis arabų ir musulmonų pasaulio šalimis plėtojimą“, – rašoma pareiškime.

„JAV, Izraelis ir Jungtiniai Arabų Emyratai yra įsitikinę, kad galimi kiti diplomatiniai proveržiai su kitomis šalimis, ir kartu dirbs siekdami šio tikslo“, – priduriama jame.

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, kovo 28

2024.03.28 16:57
Užsienio naujienos 2024.03.28 16:57
2024.03.28 16:00
Lietuvos politika 2024.03.28 16:00
2024.03.28 14:35
Lietuvos politika 2024.03.28 14:35
2024.03.28 13:55
Užsienio naujienos 2024.03.28 13:55