2020.08.13 19:00 |Kategorija:  Cover news with delay

M. Pompeo: JAV ir ES turi drauge padėti spręsti krizę Baltarusijoje

Bledas, Slovėnija, rugpjūčio 13 d. (AFP-BNS). JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo (Maikas Pompėjas) ketvirtadienį pareiškė, jog Vašingtonas tikisi kartu su Europos Sąjunga padėti spręsti krizę Baltarusijoje, kur autokrato Aliaksandro Lukašenkos kontroversiškas perrinkimas naujai kadencijai išprovokavo beprecedenčius protestus.  

Po sekmadienio rinkimų, kurių rezultatai, anot A. Lukašenkos režimo oponentų, buvo suklastoti, tūkstančiai žmonių buvo sulaikyti per taikius masinius protestus, kuriuos brutaliai nuslopino milicija.  

„Esu tikras, kad ES ir Jungtinėms Valstijoms tokį pat susirūpinimą kelia tai, kas vyko ir vyksta Baltarusijoje, ir labai tikiuosi, kad galėsime bendromis pastangomis“ prisidėti prie krizės sprendimo, sakė M. Pompeo žurnalistams per vizitą Slovėnijoje.         

Trečiadienį valstybės sekretorius pareiškė, kad baltarusiams turėtų būti suteiktos „laisvės, kurių jie reikalauja“, ir paragino Baltarusijos valdžią užtikrinti, kad protestuotojai nenukentėtų. 

Per bendrą spaudos konferenciją su M. Pompeo Slovėnijos ministras pirmininkas Janezas Janša paragino surengti naujus rinkimus Baltarusijoje. 

„Vienintelis taikus dabartinės krizės Baltarusijoje sprendimas – pakartoti rinkimus gausiai dalyvaujant tarptautinių stebėtojų misijoms“, – sakė jis. 

Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO), nuo 2001 metų siuntusi stebėtojus į rinkimus Baltarusijoje, šiemet jų į šalį nesiuntė, nes Minskas laiku jų nepakvietė.

ES šalių užsienio reikalų ministrai ketina aptarti Baltarusijos krizę per penktadienį šaukiamą neeilinį posėdį, kai kurioms Bendrijos narėms raginant vėl imtis sankcijų prieš Minską.  

Vengrijos užsienio reikalų ministras Peteris Szijjarto (Pėteris Sijartas) ketvirtadienį socialiniame tinkle „Facebook“ pranešė, kad kalbėjosi su Baltarusijos kaimynės Latvijos diplomatijos vadovu Edgaru Rinkevičiumi. 

„Esame suinteresuoti pamatyti ES sprendimus, pagrįstus dialogu, neužkertančius kelio ateityje kurti santykius tarp Baltarusijos ir Europos Sąjungos ir netrukdančius Rytų partnerystės programai“, – nurodė jis. 

ES 2009 metais pradėjo įgyvendinti Rytų partnerystės iniciatyvą, siekdama plėtoti bendradarbiavimą su šešiomis buvusiomis Sovietų Sąjungos respublikomis: Armėnija, Azerbaidžanu, Baltarusija, Gruzija, Moldova ir Ukraina.

Ketvirtadienį Baltarusijos milicija pranešė sulaikiusi dar šimtus protestuotojų, šalyje tęsiantis demonstracijoms prieš ginčijamus sekmadienio rinkimų rezultatus ir teisėsaugininkų smurtą.  

Dešimtys žmonių buvo sužeisti ir du žuvo milicijai pasitelkus prieš protestuotojus lazdas, kurtinamąsias granatas, ašarines dujas ir vandens patrankas. Žinoma apie mažiausiai vieną atvejį, kai vaikant protestuotojus buvo panaudoti koviniai šaudmenys.   

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: