2020.08.13 11:54 |Kategorija:  Cover news with delay

Medikai nerimauja dėl menkai nuo storosios žarnos vėžio išsitirti norinčių žmonių

Vilnius, rugpjūčio 13 d. (BNS). Medikai nerimauja dėl menkai nuo storosios žarnos vėžio išsitirti norinčių žmonių – specialistų teigimu, šia paslauga žmonės nenoriai naudojasi ir po karantino.

„Beveik per pusę, lyginant su pernai, sumažėjęs pacientų srautas“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė Nacionalinio vėžio instituto gastroenterologė Inga Kildušienė.

„Žinoma, tas yra susiję ir su buvusiu paskelbtu karantinu, bet net ir pasibaigus karantinui žmonės kažkodėl vengia atvykti pas mus pasitikrinti“, – pridūrė ji.

Ji skatina pacientus atvykti ir pasitikrinti pagal ankstyvosios diagnostikos programą, kurios tikslas – diagnozuoti dar besivystantį vėžį.

Pagal šią programą nemokamai išsitirti gali 50-74 metų sulaukę vyrai ir moterys – jiems kartą per dvejus metus gali būti atliekamas slapto kraujavimo testas.

Dėl koronaviruso grėsmės karantino metu šalyje buvo sustabdytas tokios medicinos paslaugos – buvo galima gauti tik būtinąją pagalbą.

Antakalnio poliklinikos šeimos gydytoja Ieva Bingelytė sako, kad liepos mėnesį norinčiųjų išsitirti rodikliai bent jau jos įstaigoje pamažu atsistato į pernai metų lygį.

„Birželio mėnesį dar stebėjome tyrimų skaičiaus nuosmukį, bet liepos mėnesį atsistatė“, – spaudos konferencijoje sakė medikė.

Nacionalinio vėžio instituto chirurgas koloproktologas dr. Audrius Dulskas sako, kad kasmet šalyje nustatoma apie 1,6 tūkst. storosios žarnos vėžio atvejų.

Nustačius šį vėžį ankstyvoje stadijoje gerokai padidėja išgyvenamumas nuo šios ligos.

Autorius Ramūnas Jakubauskas

[email protected], +370 5 205 85 31, Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: