2020.08.08 16:02 |Kategorija:  Cover news with delay

Chabarovske naujuose protestuose prieš Kremlių dalyvavo tūkstančiai žmonių

Chabarovskas, Rusija, rugpjūčio 8 d. (AFP-BNS). Rusijos Tolimuosiuose Rytuose penktą savaitgalį iš eilės vyko demonstracijos, per kurias dešimtys tūkstančių į gatves išėjusių žmonių protestavo prieš Kremliaus politiką, šeštadienį pranešė aktyvistai.

Mitingai apie 600 tūkst. gyventojų turinčiame Chabarovsko mieste, esančiame arti sienos su Kinija, yra reikšmingas nepaklusnumo Maskvos politikai signalas ir kelia didelių rūpesčių prezidentui Vladimirui Putinui, sako apžvalgininkai.

Šias demonstracijas išprovokavo netikėtas populiaraus Chabarovsko krašto gubernatoriaus areštas tiriant senus nužudymus, bet ilgainiui jos peraugo į platesnį, aiškiai prieš Kremlių nukreiptą judėjimą.

Protestuotojai reikalauja, kad atleistas gubernatorius Sergejus Furgalas būtų paleistas arba teisiamas Chabarovske.

V. Putinas praeitą mėnesį atleido S. Furgalą kaip „praradusį pasitikėjimą“ ir gubernatoriumi paskyrė kontraversišką naują pareigūną.

Protestuotojai reiškė pasipiktinimą dėl, anot jų, įžūlaus jų jausmų ir nuomonės nepaisymo.

38 metų Jelena Ogly sakė, kad Kremlius turėtų išpildyti protestuotojų reikalavimą arba susitaikyti su ilgalaikiu opozicijos judėjimu.

„Mes jį [S. Furgalą] sąžiningai išrinkome. Mes jį mylime“, – kalbėjo J. Ogly.

„Manau, kad tai arba staigiai sustos, kai prezidentas pateiks mums savo atsakymą, arba apskritai nesiliaus“, – naujienų agentūrai AFP sakė ji.

S. Furgalo šalininkai sakė, kad jam pateikti kaltinimai yra politiniai ir kad tokiu būdu keršijama už gubernatoriaus didelį populiarumą.

2018 metais jis buvo išrinktas gubernatoriumi, įveikęs V. Putino remtą valdančiosios partijos „Vieningoji Rusija“ kandidatą.

Verslininkas Jevgenijus Savinovas kėlė prielaidą, kad protestai gali išplisti į kitus Rusijos regionus, nes šalies žmonėms „įgriso korupcija, melas ir propaganda“.

„Tai tik augs ir plėsis visoje Rusijoje, – sakė 37 metų vyras. – Valdžia žaidė pavojingą žaidimą.“

Pastarosiomis savaitėmis virtinėje kitų Rusijos miestų žmonės buvo išėję į gatves išreikšti solidarumo su Chabarovsko protestuotojais, bet tie mitingai nebuvo dideli.

Keletas Maskvos aktyvistų ragino žmones visoje šalyje išeiti į gatves rugpjūčio 15 dieną.

Pasak apžvalgininkų, visuomenėje didėja pyktis dėl Kremliaus atsako į koronaviruso pandemiją ir mažėjančių pajamų, bet kol kas neaišku, ar gyventojai visoje šalyje pasiruošę masiškai protestuoti.

Chabarovsko valdžios pranešime sakoma, kad mitingų dalyvių skaičius mažėjo ir kad šį šeštadienį miesto centrinėje aikštėje susirinko tik apie 2,8 tūkst. žmonių.

Tačiau įvykio liudininkai ir dalyviai teigė, kad eitynėse per miestą dalyvavo dešimtys tūkstančių žmonių.

Vietos aktyvistas Aleksejus Vorsinas sakė, kad demonstrantų galėjo būti mažiausiai 50 tūkstančių.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, kovo 28

2024.03.28 16:57
Užsienio naujienos 2024.03.28 16:57
2024.03.28 16:00
Lietuvos politika 2024.03.28 16:00
2024.03.28 14:35
Lietuvos politika 2024.03.28 14:35
2024.03.28 13:55
Užsienio naujienos 2024.03.28 13:55