BNS app
 
 
 
2020.08.07 20:40 |Kategorija:  Cover news with delay

Baltarusija bunda, sako opozicijos kandidatė S. Tichanovskaja (papildytas)

Minskas, rugpjūčio 7 d. (AFP-BNS). Baltarusijoje netikėtai iškilusi opozicijos kandidatė, metusi šalies vadovui Aleksandrui Lukašenkai rimčiausią iššūkį per daugelį metų, penktadienį pareiškė, kad jos šalis bunda, bet perspėjo, kad autoritarinis lyderis sekmadienį vyksiančius rinkimus stengsis suklastoti.

Politikos naujoke Svetlana Tichanovskaja tapo kylančia opozicijos žvaigžde savo šalyje, nuo 1994 metų valdomoje A. Lukašenkos, kai kada pavadinamo „paskutiniuoju Europos diktatoriumi“.

Po įtemptos kampanijos duodama interviu Minsko centre naujienų agentūrai AFP 37 metų kandidatė sakė nujaučianti, kad jos šalyje prieš šiuos rinkimus kažkas pasikeitė.

„Žmonės bunda, iš naujo atranda savigarbą“, – sakė S. Tichanovskaja, užsidėjusi baltą apyrankę, tapusią opozicijos simboliu.

S. Tichanovskaja nusprendė balotiruotis, kai jos vyras – 41 metų tinklaraštininkas Sergejus Tichanovskis – buvo areštuotas ir negalėjo laiku užsiregistruoti kandidatu į prezidento postą.

Kandidatė sakė prognozuojanti, kad A. Lukašenka, siekiantis jau šeštosios kadencijos, mėgins klastoti rinkimus.

„Klastojimams kelio negalėsime užkirsti. Pastarąsias porą dienų matėme, kaip įžūliai buvo klastojami šie rinkimai [vykstant išankstiniam balsavimui]. Nėra jokios vilties, kad jie [balsus] skaičius sąžiningai. Turime būti realistai“, – kalbėjo ji.

9,5 mln. gyventojų turinčioje šalyje išankstinis balsavimas prasidėjo antradienį. Oficialūs duomenys rodo, kad per pastarąsias dienas balsavo jau daugiau kaip 22 proc. rinkėjų.

„Nenorime kraujo“

S. Tichanovskaja sakė, kad opozicija atliks alternatyvų skaičiavimą ir žinos, ar rinkimai buvo klastojami. Vis dėlto ji neragino savo šalininkų eiti į gatves.

„Šiuo metu kiekvienas turi spręsti už save“, – sakė ji ir pažymėjo, kad malšindamas nepaklusnumą A. Lukašenka tik pakurstytų protestus.

„Jie daro viską, kad taikūs protestai taptų kruvinais. Ir aš to nenoriu“, – pabrėžė kandidatė.

Kalbėdama rusiškai ir angliškai, S. Tichanovskaja, turinti anglų kalbos mokytojos išsilavinimą, sakė: „Žmonės pavargo. Dvidešimt šešerių metų jau gana.“

Ji pabrėžė, jog jeigu balsavimą laimėtų alternatyvus kandidatas, 65 metų prezidentas turėtų „taikiai pasitraukti“ ir leisti šaliai „judėti į priekį su nauju lyderiu“.

„Tai labai paprasta. Mes nenorime kraujo“, – sakė S. Tichanovskaja.

Ji apsisprendė kandidatuoti tik gegužę ir buvo įregistruota, nors rinkimų komisija atmetė du stipresnius opozicijos kandidatus.

Nors S. Tichanovskajai stinga politinės patirties, ji greitai tapo pagrindine savo šalies opozicijos figūra, o į jos kampanijos mitingus susirinkdavo tūkstančiai šalininkų.

S. Tichanovskaja sakė, kad šiuose rinkimuose dalyvauja siekdama išvaduoti savo vyrą iš kalėjimo ir užtikrinti savo šaliai labai reikalingos laisvės.

Jųdviejų penkiametė dukrelė ir 10-metis sūnus dėl visa pikta buvo išsiųsti į užsienį.

Kalbėdama apie vyrą ir vaikus kandidatė apsiašarojo.

S. Tichanovskaja sakė, kad kampanijai jai buvo sunki ir kad išsiskirti su vaikais, įskaitant klausos negalią turintį sūnų, buvo skausminga.

„Bijau, kiekvieną dieną bijau“, – pripažino ji.

„Vilties įsikūnijimas“

Jos vyras irgi patiria „didžiulį spaudimą“ kalėjime, bet S. Tichanovskaja sakė neabejojanti, kad jis atsilaikys.

„Jis tiki baltarusiais ir tiki manimi“, – kalbėjo ji.

Ji kaltino A. Lukašenką atžariu abejingumu savo žmonėms per koronaviruso pandemiją, kurią prezidentas iš pradžių neigė kaip pramaną.

Kai šalyje pradėjo mirti žmonės, o gydytojai pristigo apsaugos priemonių, A. Lukašenka ragino baltarusius vartoti degtinę ir vairuoti traktorius, kad atsispirtų ligai, pažymėjo S. Tichanovskaja.

„Tai išties mane paveikė, – sakė ji. – Jis sako mylintis savo liaudį ir šalį, bet kalba tokius dalykus.“

S. Tichanovskaja kvietė A. Lukašenką susitikti tiesioginiuose debatuose, bet šis atsisakė ir apkaltino kandidatę atstovaujant Rusijos interesams.

Ji šiuos kaltinimus atmetė. „Jeigu jie turėtų kokių nors įrodymų, esu tikra, seniai būtų juos pateikę“, – sakė S. Tichanovskaja,

Kandidatė sakė norinti kurti naują Baltarusiją, kurioje save mato ne kaip politikę, o veikiau kaip simbolį.

„Tapau žmonių vilčių įsikūnijimu – jie ilgisi pokyčių“, – pabrėžė ji.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Antradienis, kovo 19

2024.03.19 10:13
Užsienio naujienos 2024.03.19 10:13
2024.03.19 08:41
Užsienio naujienos 2024.03.19 08:41
2024.03.19 08:19
Užsienio naujienos 2024.03.19 08:19
2024.03.19 04:45
Lietuvos politika 2024.03.19 04:45

Pirmadienis, kovo 18

2024.03.18 15:09
Užsienio naujienos 2024.03.18 15:09
2024.03.18 14:39
Užsienio naujienos 2024.03.18 14:39
2024.03.18 14:37
Kriminalai 2024.03.18 14:37