BNS app
 
 
 
2020.08.07 16:42 |Kategorija:  Cover news with delay
BNS nuotr.

LNOBT direktoriui J. Sakalauskui diagnozuotas koronavirusas, teatras stabdo darbą (dar papildytas)

papildyta NVSC, Klaipėdos mero, teatro darbuotojų komentarais, papildyta nuo 14 pastraipos

Vilnius, rugpjūčio 7 d. (BNS). Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro (LNOBT) direktoriui Jonui Sakalauskui diagnozuotas koronavirusas, laikinai stabdoma teatro veikla.

Tai BNS penktadienį patvirtino pats J. Sakalauskas.

„Taip, tai yra tiesa, šį rytą gavau teigiamus duomenis, kad koronavirusas yra. Šiuo metu vyksta procedūros, nustatinėjami kontaktiniai asmenys, su kuriais aš bendravau“, – teigė LNOBT vadovas.

Jis sako pirmuosius ligos simptomus pajutęs trečiadienį, o ketvirtadienį kreipėsi į privačią kliniką dėl koronaviruso tyrimų. Teatro direktorius teigia nežinantis, kur galėjo užsikrėsti koronavirusu, kadangi pastaruoju metu nebuvo išvykęs į užsienį, nebendravo su asmenimis, kuriems būtų diagnozuotas koronavirusas.

J. Sakalauskas sako išvengęs bendravimo su teatro kolektyvais, o šią savaitę artimiau bendravo su keliolika teatro darbuotojų, daugiausiai – vadovybe.

„Kol kas yra sprendimai dezinfekuoti teatrą, sustabdyti darbą, ištirti galimai kontaktavusius asmenis ir gavus atsakymus grįžti prie darbų tiems, kas neturi tų rizikų“, – teigė J. Sakalauskas.

Savaitgalį jis tvirtino dalyvavęs dviejuose lauko renginiuose Klaipėdoje – „Mėlynojoje vakarienėje“ ir operos „Skrajojantis olandas“ premjeroje uostamiesčio elinge. Renginiuose dalyvavo ir Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas, kiti Klaipėdos visuomenės veikėjai, muzikos pasaulio atstovai. 

„Trečiadienį jaučiausi prastai, ketvirtadienį atrodė, kad nėra jokios ligos, bet profilaktiškai nuėjau pasidaryti tyrimus, maža ką. Šiandien vėl pablogėjo (...), šiuo metu temperatūros, atrodo, neturiu – ji tai pakyla, tai nukrinta, simptomai labai keisti“, – sakė jis.

J. Sakalauskas teigia, jog izoliavosi savo namuose, kartu su vaikais.

Jis tvirtina, kad teatre bus dezinfekuojamos patalpos, o su juo artimiausiai bendravusiems darbuotojams bus atliekami tyrimai.

„Jei testai bus teigiami, bus atskira kalba. Jei bus neigiami – po kažkurio laiko bus grįžtama prie darbų. Tiesiog man ir mano artimiausiai aplinkai teks karantinuotis ilgesnį laiką“, – sakė LNOBT direktorius.

LNOBT taip pat informavo, kad dėl koroanviruso grėsmės teatre nutrauktos ir repeticijos, kol kas nėra aišku, ar galės įvykti šį mėnesį planuotos premjeros – rugpjūčio 12, 13, 14 dienomis numatytas Adolphe'o Adamo (Adolfo Adamo) baletas „Žizel” ir Gaetano Donizetti (Gaetano Donizečio) opera „Ana Bolena“.

Teatre iš viso dirba per 600 darbuotojų.

Epidemiologė: kontaktai nustatinėjami

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento vadovė Rolanda Lingienė sako, kad centras nurodė stabdyti teatro veiklą, epidemiologai aiškinasi situaciją.

„Nurodyta laikinai stabdyti teatro veiklą, kol išsiaiškinsime visus sąlytį turėjusius asmenis, nustatysime, kurie iš jų turėjo didelės rizikos sąlytį, kurie ne – tai vyksta, epidemiologai dirba, renkame kitus asmenis. Kai kituose miestuose atvejai nustatomi, dirba kolegos kituose miestuose. Tai, be abejo, pirmiausia bus patalpų dezinfekcija, suradimas kontaktų, izoliavimas, toliau – visos kitos rekomendacijos, kurios bus reikalingos“, – sakė ji.

R. Lingienė sako, kad laikoma, jog asmuo yra užkrečiamas tris dienas iki simptomų pasireiškimo. Tad, pasak jos, jei asmuo pajuto simptomus praėjusį trečiadienį, „pavojingas“ terminas dar galėtų būti praėjęs sekmadienis. Renginiai, kuriuose dalyvavo J. Sakalauskas, vyko diena anksčiau, t.y. šeštadienį.

„Bendrąja prasme, yra trys dienos. Bet dėl visko spręs epidemiologai“, – pabrėžė ji.

LNOB atlikėjas: gyvename baimėje

LNOBT baleto atlikėjas, BNS kalbėjęs su sąlyga likti anonimu, tvirtino, kad teatralai nerimauja dėl nepakankamai užtikrinamo saugumo, nes Vyriausybė esą nuolaidžiauja derinant aprašus, kuriais turi vadovautis kultūros įstaigos dėl darbo pandemijos metu, t.y. darbo režimo, kaukių dėvėjimo. 

Jis teigė, kad nerimaujama ir dėl vadovybės sprendimų rugpjūtį rengti spektaklių premjeras, nors didelė dalis koncertinių įstaigų pasaulyje sustabdžiusios veiklą bent iki metų pabaigos. 

„Šiuo atveju, visi turi būti su kaukėmis. Bet muzikinės vietos, kaip teatras, visos kitos koncertinės organizacijos, jos veiklą vykdo pagal savo aprašą, nes yra susidariusios saugų planą. Tai tas planas toks: kiek vyksta darbas teatre, dezinfekcinio skysčio – jokio, patalpos nedezinfekuojamos, visi vaikšto be kaukių, naudojasi vienu bufetu. Gyvename kaip niekur nieko, tad to ir reikėjo tikėtis“, – sakė pašnekovas. 

Anot jo, penktadienį paaiškėjus, jog koronavirusu užsikrėtė teatro vadovas, pranešta tik apie tai, jog teatras veiklą stabdo iki pirmadienio. Ar pirmadienį visi vėl turės rinktis į repeticijas – nežinia.

Vyras tvirtina, kad užsikrėtimų gali būti ir daugiau, nes kiekvienas padalinio vadovas, su kuriais susitikinėjo J. Sakalauskas, bendrauja su šimtais žmonių.

„Vyksta pastatymas baleto, viskas yra tokiame kontakte, visi šoka susiglaudę, prakaituoti, taškosi, šalia sėdi orkestras. Čia tik degtukų dėžutė, reikia tik žiežirbėlės. Su ugnimi žaisti vien dėl to, kad būtų patenkintos vadovų užgaidos – kam to reikia? Kodėl reikia tai daryti vasaros metu, kai niekada gyvenime vasarą tų pastatymų nebuvo?“, – piktinosi jis.

Kolegoms, pasak artisto, įtarimų sukėlė ir tai, jog prieš dvi savaites į Vilnių iš Italijos grįžęs teatro meno vadovas Sesto Quatrini (Sestas Kvatrinis) jautėsi prastai, o apie tai informavo ir kolegas.

„Kai jis atvyko į Vilnių, trečią dieną skundėsi, kad jam yra labai blogai su sveikata. Jis atvyko prieš dvi savaites ir sprendžiant pagal inkubacinį laikotarpį, labai panašu, kad galėtų taip būti. Ne vienas žmogus buvo liudininkas, kai jis skundėsi, kad blogai jaučiasi“, – svarstė pašnekovas.

„Žmonės visi bijo pasakyti savo nuomonę, nes gali įvykti represijos. Žmonės apie tai tarpusavyje šnekasi ir galvoja, bet garsiai pasakyti bijo. Nes mes esame vergai, mus gali paimti ir išspirti pasakę, kad tu blogai šoki ar groji“, – pridūrė jis.

V. Grubliauskas žada tikrintis dėl COVID-19

Klaipėdos meras sako savaitgalį dalyvavęs abiejuose minėtuose renginiuose, kuriuose buvo ir J. Sakalauskas, bet tiesiogiai su juo nebendravo. Nepaisant to, meras sako neatmetantis galimybės prevenciškai pasitikrinti dėl koronaviruso.

„Abu renginiai vyko atvirame ore, kiek spėjau pamatyti, tiek viename, tiek kitame renginyje buvo laikomasi reikalavimų. Mėlynojoje vakarienėje atvykau trumpam, nebuvau tame šurmulyje, kur buvo visa minia, atėjau beveik tiesiai į sceną, pasveikinau ir išlėkiau į „Skrajojantį olandą“. „Olande“, kiek mačiau, tos kėdės buvo sudėliotos reikiamais atstumais“, – tikino meras.

„Žiūrint prevenciškai, reikalavimai buvo įvykdyti, o su pačiu Sakalausku tikrai nebendravau, kažkaip keliai mūsų nesuėjo“, – teigė V. Grubliauskas.

Meras sako patariantis bendravusiems su J. Sakalausku atidžiau stebėti savo būklę, tą ketina daryti ir pats.

„Tikrai neatmetu tokios galimybės (pasitikrinti – BNS), nes svarbu ne tik tai, kaip pats jautiesi, kiek pats saugaisi, bet kiek gali tapti pavojingu kitiems, bendraujantiems su tavimi. Juolab, aš kitą savaitę išeinu atostogauti, bet kuriuo atveju, prieš važiuojant poilsiauti gal būtų ir gerai žinoti, kad esi visiškai sveikas, pirmiausia, saugant kitus“, – kalbėjo politikas.  

Autorius Ignas Jačauskas

[email protected], +370 5 205 85 08, Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Antradienis, kovo 19

2024.03.19 08:41
Užsienio naujienos 2024.03.19 08:41
2024.03.19 08:19
Užsienio naujienos 2024.03.19 08:19
2024.03.19 04:45
Lietuvos politika 2024.03.19 04:45

Pirmadienis, kovo 18

2024.03.18 15:09
Užsienio naujienos 2024.03.18 15:09
2024.03.18 14:39
Užsienio naujienos 2024.03.18 14:39
2024.03.18 14:37
Kriminalai 2024.03.18 14:37
2024.03.18 13:37
Lietuvos politika 2024.03.18 13:37