2020.07.31 12:49 |Kategorija:  Cover news with delay

Vaistinėms už du kartus pacientams išduotus kompensuojamus vaistus bus atlyginta – SAM

Vilnius, liepos 31 d. (BNS). Vaistinių išlaidos už du kartus pacientams išduotus tuos pačius kompensuojamus vaistus bus atlyginta, sako sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

„Tai vaistinėms bus apmokėta, kompensuota“, – spaudos konferencijoje penktadienį sakė A. Veryga.

Pasak ministro, tokia situacija galėjo susiklostyti tuomet, kada neveikiant e.sveikatai buvo išduoti vaistai su popieriniu receptu, o vėliau – ir pasinaudojat e.receptu.

Apie tai, jog medikamentai išduoti dviem laikotarpiams, A. Veryga pacientų prašo informuoti savo gydytojus.

„Jei jūs nusipirkot abu, tai vaistinėms bus apmokėta, kompensuota, bet (...) žmonių norim paprašyti, kad nebūtų piktnaudžiaujama kaip nors, kad nebūtų tų vaistų bandoma kažkur pasidėti, kaupti, taupyti. Vaistas yra toks dalykas, kuris ir galiojimo terminą turi“, – sakė jis.

„Būtų gerai, kad apie tai informuotų žmonės savo gydytoją, kuris išrašo vaistus, kad jis žinotų, kad turi dviem laikotarpiams ir nereikia pratęsti. Būkim sąmoningi“, – pridūrė ministras.

Anot A. Verygos, dar kol kas nėra aišku, kiek žmonių, neveikiant e.sveikatai, priemoką už vaistus sumokėjo, nors ji turėjo būti kompensuota.

„Tikrai nepasakysiu, nebus didelis skaičius, nes ir laikas nebuvo labai ilgas“, – kalbėjo jis.

Ministras pabrėžė, kad šiems žmonėms patirtas išlaidas atlygins Valstybinė ligonių kasa (VLK).

Įstaigos vadovė Neringa Norkūnaitė-Sasnauskienė teigė, kad dėl priemokų susigrąžinimo jau kreipėsi 153 asmenys.

„Jiems bus grąžinti pinigai per 30 dienų“, – sakė ji.

Praėjusią savaitę po Vilniuje vykusios liūties trūkus vamzdžiui buvo užpilta Registrų centro serverinė. Dėl to buvo sutrikusi daugelio įmonės valdomų sistemų veikla.

E.sveikatos sistema neveikė kiek daugiau nei savaitę, ji buvo atkurta antradienį popiet.

Neveikiant e.sveikatai, gydymo įstaigos negalėjo įkelti e.dokumentų, išrašyti e.receptų, atlikti kitų e.sveikatos paslaugų funkcijų, pacientai su e.parašais vaistinėse negalėjo įsigyti jiems paskirtų vaistų, o vaistinės – jų išduoti.

Autorius Augustas Stankevičius

[email protected], Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: