2020.07.31 11:05 |Kategorija:  Cover news with delay

Septynių naujų koronaviruso ligos atvejų užsikrėtimo aplinkybės nežinomos, du – įvežtiniai

Vilnius, liepos 31 d. (BNS). Septynių iš trylikos naujų koronavirusu užsikrėtusių asmenų susirgimo aplinkybės nėra žinomos, keturi atvejai – susiję su kitais sergančiaisiais, du atvejai – įvežtiniai, penktadienį informavo Nacionalinis visuomenės sveikatos centras.

Susirgimas COVID-19 keturiems asmenims, kurių užsikrėtimo aplinkybės nežinomos, nustatytas Kauno apskrityje.

Pirmasis asmuo, anot NVSC, tirtas profilaktiškai, koronavirusui būdingų simptomų nejautė. Išsiaiškinta, kad didelės rizikos sąlytį turėjo 17 asmenų.

Antrasis asmuo infekcijai būdingus simptomus jautė. Epidemiologinio tyrimo metu nustatyta, kad sąlyčio su sergančiaisiais neturėjo, į užsienį išvykęs nebuvo.

„Kiek žmonių šiuo atveju turėjo sąlytį – nustatinėjama“, – rašoma pranešime.

Trečiasis atvejis, kurio užsikrėtimo aplinkybės nežinomos, susirgo liepos 27 dieną.

„Į užsienį išvykęs nebuvo, kontaktų su patvirtintais COVID-19 atvejais neturėjo. Nustatyti šeši didelės rizikos artimą sąlytį turėję asmenys“, – rašoma pranešime.

Ketvirtasis atvejis patvirtintas Prano Mažylio gimdymo namų slaugytojai.

„Žmogus jokių koronavirusui būdingų simptomų nejautė, testuotas profilaktiškai“, – rašoma pranešime.

Apie šį atvejį ketvirtadienį pranešė pati ligoninė. Jos teigimu, slaugytoja dalyvavo savaitgalio ekskursijoje, kurioje, kaip vėliau paaiškėjo, buvo ir dar vienas koronavirusu sergantis asmuo.

Šis žmogus taip pat įtrauktas į praėjusios paros statistiką. Nustatyta, kad asmuo turėjo sąlytį su 28 žmonėmis, iš jų 20, kurie kartu keliavo ekskursijoje. 

Vis dėlto, pirminiais NVSC duomenimis, ekskursijoje dalyvavęs sergantysis greičiausiai užsikrėtė nuo slaugytojos, o pastarosios užsikrėtimo aplinkybės nėra žinomos.

„Asmuo sąlytį su užsikrėtusiaisiais neigia, pastaruoju metu užsienyje nesilankė. Preliminariais duomenimis, kol kas didelės rizikos sąlytį turėjo 22 asmenys, iš kurių 20 – tie patys asmenys, keliavę kartu autobusu, apie kuriuos minėta anksčiau“, – teigia visuomenės sveikatos specialistai.

„NVSC informuoja, kad dėl šio atvejo gydymo įstaigoje atliekamas epidemiologinis tyrimas, siekiant išskirti didelės ir mažos rizikos sąlytį turėjusius asmenis, kurie izoliuosis atitinkamai 14 ar septynias dienas. Visiems darbuotojams ir pacientams atliekami tyrimai, teikiamos rekomendacijos dėl dezinfekcijos. Padalinio veikla apribota iki rugpjūčio 9 dienos“, – rašoma pranešime.

NVSC teigimu, dar du atvejai, kai žmonių užsikrėtimo aplinkybės nėra aiškios, nustatyti Utenos apskrityje. COVID-19 patvirtinta asmenims, kuriems buvo pasireiškę koronavirusui būdingi simptomai. Epidemiologinio tyrimo metu nustatyta, kad žmonės bendravo su iš Airijos grįžusiais asmenimis, tačiau jiems testai nebuvo atlikti. 

Septintasis toks atvejis per vakar patvirtintas Klaipėdos apskrityje.

„Koronavirusui būdingus simptomus asmuo pajautė liepos 29 dieną. Epidemiologinio tyrimo metu išsiaiškinta, kad užsienyje nesilankė, su patvirtintais COVID-19 atvejais kontaktų neturėjo. Sąlytį turėję asmenys nustatinėjami“, – rašoma pranešime.

NVSC pabrėžia, kad epidemiologiniai tyrimai tęsiami, tad duomenys gali keistis, o užsikrėtimo aplinkybės tapti aiškios. 

Įvežtiniai atvejai – iš Baltarusijos ir Ukrainos
 
Abu įvežtiniai atvejai patvirtinti Vilniaus apskrityje. Nors ir iš skirtingų šalių, abu asmenys į Lietuvą grįžo liepos 27 dieną. Centro teigimu, grįžusysis iš Baltarusijos tyrimą infekcijai nustatyti atliko profilaktiškai, COVID-19 ligai būdingų simptomų nejautė. Sąlytį turėjusių asmenų nenustatyta.

Grįžusysis iš Ukrainos, anot NVSC, visą laiką buvo izoliacijoje, tad kontaktų su kitais asmenimis neturėjo. Liepos 29 dieną žmogui pasireiškė koronavirusui būdingi simptomai – karščiavimas, gerklės skausmas.

Su kitais sergančiaisiais susiję keturi asmenys, du iš jų – susiję su židiniais.

Vienas iš jų yra siejamas su protrūkiu įmonėje „Kauno autobusai“. Kaip nustatyta epidemiologinio tyrimo metu, liepos 24 dieną žmogus pajautė koronavirusui būdingus simptomus, tą pačią dieną buvo tirtas dėl infekcijos, tačiau COVID-19 liga nepatvirtinta.

NVSC teigimu, susirgimas nustatytas ištyrus asmenį antrą kartą.

„Preliminariais duomenimis, artimą sąlytį turėjo trys asmenys, tačiau ši informacija dar tikslinama. Iš viso su protrūkiu „Kauno autobusuose“ yra siejama trylika atvejų, įskaitant patvirtintą per vakar, iš kurių – septyni darbuotojai ir šeši antriniai kontaktai“, – rašoma pranešime.

Su židiniu siejamas ir užsikrėtusysis Panevėžio apskrityje. Pasak NVSC, COVID-19 liga nustatyta asmeniui, kuris darbinėje aplinkoje kontaktavo su sergančiuoju.

„Liepos 26 dieną žmogus pajuto koronavirusinei infekcijai būdingus simptomus. Tai iš viso jau penktasis atvejis, siejamas su protrūkiu Panevėžyje veikiančioje krakmolo gamykloje“, – teigia visuomenės sveikatos specialistai.

Kauno apskrityje užsikrėtimas koronavirusu patvirtintas dviem žmonėms, kontaktavusiems su sergančiaisiais, tačiau jų susirgimai nėra siejami su židiniais. Vienas iš jų anksčiau minėtas ekskursijos dalyvis.

Kitas asmuo pirmuosius simptomus pajuto liepos 15 dieną. Nustatyta, jog didelės rizikos sąlytį turėjo šeši asmenys.

Lietuvoje iki šiol patvirtinti 2075 koronaviruso atvejai, šiuo metu tebeserga 338 asmenys, pasveiko – 1644.

Nuo COVID-19 mirė 80 asmenų, dėl kitų priežasčių mirė 13 užsikrėtusiųjų.

[email protected], Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Antradienis, balandžio 16

2024.04.16 08:50
Užsienio naujienos 2024.04.16 08:50
2024.04.16 08:26
Užsienio naujienos 2024.04.16 08:26

Pirmadienis, balandžio 15

2024.04.15 20:56
Užsienio naujienos 2024.04.15 20:56
2024.04.15 17:35
Užsienio naujienos 2024.04.15 17:35