2020.07.29 11:09 |Kategorija:  Cover news with delay

Du nauji koronaviruso atvejai yra įvežtiniai, septyni – susiję su sergančiaisiais

Vilnius, liepos 29 d. (BNS). Iš 16 per praėjusią parą patvirtintų atvejų du yra įvežtiniai, septyni – susiję su sergančiaisiais, trečiadienį pranešė Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC).

Centro duomenimis, trijų asmenų užsikrėtimo aplinkybės nėra žinomos, kaip užsikrėtė dar keturi asmenys, visuomenės sveikatos specialistai vis dar aiškinasi.

NVSC teigimu, abu įvežtiniai atvejai nustatyti Vilniaus apskrityje.

Pirmasis iš įvežtinių atvejų patvirtintas asmeniui, kuris liepos 21 dieną grįžo iš Kazachstano. Centro duomenimis, simptomų šis žmogus nejautė, tyrėsi prevenciškai, izoliavosi.

„Antrasis atvejis – COVID-19 patvirtinta asmeniui, kuris liepos 18 dieną išskrido į Kijevą, iš ten kitą dieną į Airiją, o liepos 21 dieną keltu – į Prancūziją, iš kurios liepos 24 dieną automobiliu grįžo į Vilnių. Infekcijai būdingų simptomų nejaučia. NVSC primena, kad anksčiau parnešta apie tris susirgusius asmenis, kurie keliavo kartu, tad šis asmuo – ketvirtasis keliavęs ir susirgęs žmogus“, – rašoma pranešime.

Visuomenės sveikatos specialistų teigimu, iš septynių su sergančiais asmenimis susijusių atvejų trys yra susiję su židiniais.

Susirgimas vienam asmeniui nustatytas Vilniaus apskrityje. Manoma, kad asmuo užsikrėtė šeimos šventėje, kurioje kartu dalyvavo ir žmogus, kuriam patvirtinta COVID-19 liga. NVSC teigimu, žmogus jautė koronavirusui būdingus simptomus, toliau vyksta epidemiologinis tyrimas.

Dar vienas atvejis patvirtintas Kauno apskrityje. Infekcija nustatyta asmeniui, kuris turėjo sąlytį su užsikrėtusiu artimuoju, grįžusiu iš Dramblio Kaulo Kranto Respublikos. Liepos 25 dieną žmogus pajautė koronavirusui būdingus simptomus. Nustatyti penki didelės rizikos sąlytį turėję asmenys, jie izoliacijoje.

Du atvejai patvirtinti Panevėžio apskrityje.

„Susirgo kartu gyvenantys asmenys: vienam infekcijos simptomai pasireiškė liepos 24 dieną, kitam – liepos 26 dieną. Manoma, kad žmonės užsikrėtė nuo sergančio artimojo“, – rašoma pranešime.

Vilniaus apskrityje du atvejai patvirtinti asmenims, susijusiems su židiniu tapusia šeimos švente Šalčininkuose.

Nustatyta, kad abu susirgusieji turėjo sąlytį su šventės dalyviais. Vienas infekcijai būdingus simptomus pajautė liepos 24 dieną, nustatyti du sąlytį turėję asmenys, kitas – liepos 21 dieną. Antrasis iš užsikrėtusiųjų, nustatyta, turėjo sąlytį su dvidešimt vienu žmogumi“, – informuoja NVSC.

Centro teigimu, šiuo metu su šiuo protrūkiu siejama 16 užsikrėtimo atvejų.

Su protrūkiu Kėdainiuose susijęs susirgimas taip pat nustatytas Vilniaus apskrityje.

„Šis asmuo bendravo su asmenimis, kuriems patvirtinta COVID-19 liga. Koronavirusui būdingus simptomus pajautė liepos 26 dieną – karščiavo, kosėjo. Didelės rizikos sąlytį turėjusių asmenų nenustatyta“, – praneša NVSC.

Kaip užsikrėtė dar trys žmonės – nežinoma

Dešimtasis praėjusią parą patvirtintas atvejis nustatytas Vilniaus apskrityje. Žmogus koronavirusui būdingus simptomus pajautė liepos 19-ąją.

„Surinktais duomenimis, žmogus liepos 17–19 dienomis lankėsi festivalyje Klaipėdos rajone, liepos 24 dieną – Karoliniškių poliklinikoje. Užsikrėtimo aplinkybės nėra aiškios“, – teigiama pranešime.

Vilniaus apskrityje dar vieno patvirtinto atvejo užsikrėtimo aplinkybės taip pat nežinomos.

„Koronavirusinei infekcijai būdingus simptomus pajautė liepos 22 dieną. Darbe nustatytas vienas kontaktinis asmuo, artimoje aplinkoje  – aštuoni. (...) Epidemiologinio tyrimo metu nenustatyta, kad būtų kontaktavęs su jau patvirtintais COVID-19 atvejais, nekeliavo“, – sako NVSC.

Kaune taip pat patvirtintas atvejis, kurio susirgimo aplinkybės nežinomos.

„Koronavirusinei infekcijai būdingus simptomus asmuo pajautė liepos 26 dieną. Nustatyta dvidešimt didelės rizikos sąlytį turėjusių asmenų. Užsikrėtimo aplinkybės nėra žinomos, sąlytį su COVID-19 ligoniais neigia, taip pat nurodė, kad pastaruoju metu niekur išvykęs nebuvo“, – informuoja visuomenės sveikatos specialistai.

NVSC teigimu, dar keturi atvejai nustatyti Panevėžio apskrityje, tačiau kol kas apie juos išsamių duomenų visuomenės sveikatos specialistai neturi. 

Lietuvoje iki šiol nustatyti 2043 koronaviruso atvejai, šiuo metu tebeserga 316 asmenų, pasveiko – 1643.

Nuo COVID-19 mirė 80 asmenų, dėl kitų priežasčių mirė 13 užsikrėtusiųjų.

[email protected], Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, kovo 28

2024.03.28 16:57
Užsienio naujienos 2024.03.28 16:57
2024.03.28 16:00
Lietuvos politika 2024.03.28 16:00
2024.03.28 14:35
Lietuvos politika 2024.03.28 14:35
2024.03.28 13:55
Užsienio naujienos 2024.03.28 13:55