2020.07.15 14:55 |Kategorija:  Cover news with delay
AFP-Scanpix nuotr.

Koronavirusas ištuštino Žalgirio mūšio lauką: inscenizaciją pakeitė trumpametražis filmas - BNS REPORTAŽAS

Griunvaldas, Lenkija, liepos 15 d. (BNS). Žalgirio mūšio laukas Lenkijoje liepos viduryje per pastaruosius kelis dešimtmečius niekada nebuvo toks tuščias. Griunvalde nėra nei riterių kovų atkartojimų, nei viduramžių dainų šimtų palapinių fone.

Dėl koronaviruso pandemijos organizatoriai pirmą kartą atšaukė kasmet rengiamą įspūdingą mūšio inscenizaciją, prisimenant istorinę lietuvių ir lenkų pergalę prieš Kryžiuočių ordiną. Ją pakeitė trumpametražis filmas. 

„Mes tiesiog nebūtume galėję užtikrinti žmonių saugumo, nes palapinių miestelyje paprastai apsigyvena keli tūkstančiai renginio dalyvių. Šiomis aplinkybėmis toks renginys yra per didelis, todėl teko jį atšaukti“, – BNS trečiadienį sakė vienas iš renginio organizatorių Przemyslawas Rey (Pšemyslavas Rėjus).

„Tačiau Žalgirio mūšiui atminti mes sukūrėme linksmą trumpametražį filmą, kuriuo pasidalinome Grunwald1410 feisbuko profilyje“, – pridūrė jis.

Žalgirio mūšis visuomet atkuriamas istorinei datai artimiausią šeštadienį, o pačių „Griunvaldo dienų“ renginys prasideda kelios dienos prieš kovos inscenizaciją.

Šiemet renginys turėjo prasidėti trečiadienį, minint 610-ąsias kovos metines.

„Šiame lauke įsikūrusiose palapinėse kasmet įprastai apsigyvena apie kelis tūkstančius žmonių – nuo keturių iki penkių tūkstančių viduramžių tradicijų puoselėtojų“, – teigė P. Rey.

Apie 15 metų mūšyje kasmet dalyvaujančio istorijos rekonstruktorių klubo „Viduramžių pasiuntiniai“ vadovas Karolis Jankauskas BNS teigė, kad ilgamečiai renginio dalyviai į šią vietą ne retai atvyksta ir kelios savaites prieš inscenizaciją ar pačias „Griunvaldo dienas“.

„Atvykusieji įsikuria istorinėje stovykloje. Renginio dalyviai, rekonstruktoriai joje gyvena, stengiamasi atkurti autentišką viduramžių buitį“, – pasakojo jis.

„Į mūšį eina ne visi stovyklos gyventojai – tik tie, kurie rekonstruoja ne aptarnaujančius, o karinius dalinius. Stovyklose įprastai būna keli tūkstančiai žmonių, o į mūšį eina apie pusantro tūkstančio žmonių“, – pridūrė K. Jankauskas.

Anot jo, pažiūrėti į maždaug valandą trunkančią Žalgirio mūšio inscenizaciją kasmet atvyksta keliasdešimt tūkstančių žmonių. Anot organizatorių, pernai susirinko per 30 tūkst. žiūrovų.

Be „Viduramžių pasiuntinių“ į „Griunvaldo dienas“ taip pat vyksta Kauno karo istorijos klubas, Lietuvos kariuomenės Garbės sargybos kuopos kariai. Pastarieji pirmą kartą į šį renginį vyko 2008 metais. Pernai atkurtame mūšio lauke dalyvavo 10 Lietuvos karių.

Žalgirio mūšio inscenizacija – didžiausias tokio pobūdžio renginys Lenkijoje ir vienas didžiausių visoje Europoje. Joje dalyvauja ne tik lenkai ir lietuviai, bet ir entuziastai iš Ukrainos, Vokietijos, Vengrijos bei kitų šalių.

Visgi aukštų svečių Griunvaldo apylinkės sulaukė ir šiemet – atminimo ceremonijoje susitiko Lietuvos ir Lenkijos prezidentai bei premjerai.

1410 metų liepos 15 dieną šalia Griunvaldo vykęs Žalgirio mūšis buvo viena didžiausių epochos kovų. Jo metu jungtinės Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės ir Lenkijos karalystės pajėgos, vadovaujamos Vytauto ir Jogailos, sutriuškino Kryžiuočių ordiną.
 
Po šio mūšio buvo palaužta Vokiečių ordino karinė ir politinė galia bei sužlugdyti jo planai sukurti Baltijos kraštuose kolonijinę didvalstybę, taip įsigalint Rytų ir Vidurio Europoje. Sąjungininkų pergalė sustiprino Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės ir Lenkijos tarptautinį autoritetą ir jų galią.

Autorius Augustas Stankevičius

[email protected], Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, kovo 28

2024.03.28 16:57
Užsienio naujienos 2024.03.28 16:57
2024.03.28 16:00
Lietuvos politika 2024.03.28 16:00
2024.03.28 14:35
Lietuvos politika 2024.03.28 14:35
2024.03.28 13:55
Užsienio naujienos 2024.03.28 13:55