2020.07.15 13:25 |Kategorija:  Cover news with delay

Azerbaidžano policija išvaikė demonstrantus, reikalavusius karo su Armėnija

Baku, liepos 15 d. (AFP-BNS). Azerbaidžano policija panaudojo jėgą, antradienį vakare vaikydama tūkstančius protestuotojų, susirinkusių sostinėje Baku pademonstruoti solidarumo su kariuomene, per pastarosiomis dienomis vykusius susirėmimus prie sienos su Armėnija žuvus 11 karių.

Nuo sekmadienio, kai tarp abiejų Pietų Kaukazo valstybių įsiplieskė smarkiausi pasienio susirėmimai per kelerius pastaruosius, metus, žuvo iš viso 16 žmonių ir padidėjo nuogąstavimai, kad regione gali įsiplieksti naujas didelis konfliktas.

Armėnija ir Azerbaidžanas jau kelis dešimtmečius yra įsivėlusios į teritorinį ginčą dėl Kalnų Karabacho. Regionas, kurio gyventojų daugumą sudaro armėnai, padedamas Jerevano atsiskyrė nuo Azerbaidžano per 1991–1994 metų karą, pareikalavusį 30 tūkst. žmonių gyvybių.

Antradienį Baku centrinėje Laisvės aikštėje įvyko didžiausias per kelerius pastaruosius metus mitingas. Jo dalyviai reikalavo, kad kariuomenė būtų mobilizuota atsiimti Kalnų Karabachą.

Mojuodami Azerbaidžano vėliavomis, demonstrantai skandavo „Karabachas yra Azerbaidžanas!“ ir „Mobilizacija!“

Šiuo metu šalyje vieši susirinkimai yra draudžiami, siekiant pažaboti koronaviruso epidemiją.

Demonstrantai nužygiavo prie šalies parlamento, o kai kurie netgi įžengė į jo rūmus. Riaušių policija atsakydama ėmėsi šiurkščiais vaikyti minias, naudodama vandens patrankas.

Vienas naujienų agentūros AFP žurnalistas matė, kaip policija sulaiko žmones ir muša demonstrantus guminėmis lazdomis.

Nuo sekmadienio, kai prasidėjo pastarieji susirėmimai pasienyje, žuvo 11 Azerbaidžano karių ir vienas civilis.

Vėliausi susirėmimai įsiplieskė toli nuo Kalnų Karabacho ir vyksta tiesiogiai tarp abiejų Pietų Kaukazo valstybių, o taip nutinka retai.

Įsiplieskus kovoms Armėnijos ir Azerbaidžano pasienyje, keli šimtai kilometrų nuo Kalnų Karabacho, Jungtinės Valstijos, Europos Sąjunga ir Rusija paragino laikytis ramybės. 

Susirėmimai liovėsi vėlai antradienį, o Armėnijos gynybos ministerijos atstovė Šušan Stepanian trečiadienį sakė, kad padėtis prie sienos „naktį buvo rami“.

Energetikos išteklių turtingas Azerbaidžanas, kurio karinės išlaidos viršija visą Armėnijos vyriausybės biudžetą, ne kartą žadėjo Kalnų Karabachą susigrąžinti jėga.

Armėnija savo ruožtu pažadėjo atremti bet kokį karinį puolimą.

Trapiomis taikos derybomis šio konflikto iki šiol nepavyko išspręsti.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Penktadienis, balandžio 19

2024.04.19 14:05
Užsienio naujienos 2024.04.19 14:05
2024.04.19 11:45
Užsienio naujienos 2024.04.19 11:45
2024.04.19 09:56
Kriminalai 2024.04.19 09:56