2020.07.15 13:15 |Kategorija:  Cover news with delay

J. Bidenas pristatė 2 trln. dolerių vertės planą klimatui, priešingą D. Trumpo pozicijai

Vilmingtonas, Delaveras, liepos 15 d. (AFP-BNS). JAV demokratų pretendentas į Baltųjų rūmų šeimininkus Joe Bidenas (Džo Baidenas) antradienį pristatė ambicingą 2 trln. dolerių (1,76 trln. eurų) vertės planą dėl klimato kaitos, pagal kurį būtų pertvarkytas JAV energijos sektorius ir siekiama anglies junginiais neteršiančios energetikos vos po 15 metų.

„Švarios“ energijos pasiūlymas buvo išdėstytas per kalbą Vilmingtone Delavero valstijoje. Prieš lapkritį įvyksiančius rinkimus paskelbtas demokratų veterano pasiūlymas yra akivaizdus kontrastas prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) pozicijai. 

J. Bidenas teigia, kad valdant jo administracijai kova su klimato kaita sukurtų daugybę darbo vietų. Tvirtindamas, kad šiandien „nėra svarbesnio iššūkio“ už klimato kaitą, J. Bidenas pažadėjo per ketverius metus išleisti 2 trln. dolerių savo planui, nors per pirminius rinkimus kalbėjo apie 1,7 trln. dolerių 10 metų laikotarpiui.

„Amerikos elektros sektoriaus transformavimas elektrai gaminti neteršiant anglies [junginiais],... bus didžiausias darbo vietų kūrimo ir ekonominio konkurencingumo stimulas XXI amžiuje, – sakė J. Bidenas. – Štai kodėl iki 2035-ųjų sukursime anglies [junginiais] neteršiantį elektros sektorių.“

Plane taip pat yra ambicingesnių tikslų nei pasiūlyme, kurį jis paskelbė prieš kelis mėnesius kaip vienas iš nuosaikesnių demokratų dalyvaudamas partijos kandidato rinkimuose.

Priimdamas kai kurias buvusių progresyvių varžovų, įskaitant senatorių Bernie Sandersą (Bernį Sandersą) ir Vašingtono valstijos gubernatorių Jay Inslee (Džėjų Inslį), idėjas, J. Bidenas tikriausiai siekia patraukti savo pusėn progresyviuosius rinkėjus, kurie gali nepatikliai vertinti buvusio viceprezidento centristines pažiūras.

Jis pakartojo, kad vėl prisijungtų prie Paryžiaus klimato susitarimo, iš kurio D. Trumpas pasitraukė 2017 metais, finansuotų 1,5 mln. naujų energetiškai efektyvių namų statybas, atnaujintų prietaisų standartus ir teiktų prioritetą atsinaujinantiems energijos šaltiniams.

„Neapsiribosime pakrapštymu šen bei ten, – sakė J. Bidenas. – Žinau, kad šio iššūkio sprendimas bus kartą gyvenime pasitaikanti galimybė įpūsti naujos gyvybės mūsų ekonomikai.“

Pasak jo, jis atšauktų kai kuriuos iš 100 D. Trumpo žingsnių reglamentavimui aplinkos srityje mažinti.

J. Bidenas taip pat atšaukė kai kurias savo ankstesnio pasiūlymo dėl klimato dalis, pagal kurias šalis siektų klimatui neutralios ekonomikos ne vėliau kaip 2050 metais.

„Ekstremaliausia“

Po kelių valandų D. Trumpas apkaltino J. Bideną pradedant „griežtų kairiųjų žygį prieš Amerikos energiją“ ir stumiant platformą, „kuri sugriautų JAV ekonomiką“.

„Jis nenori naftos ir dujų“, – sakė D. Trumpas, kritikuodamas J. Bideno planą mažinti taršą anglies dvideginiu.

Prieš savaitę J. Bidenas pristatė vienybės platformą, apimančią kairiojo sparno atstovo B. Sanderso poziciją, bet D. Trumpas ją pavadino „kol kas ekstremaliausia platforma iš visų svarbių partijų kandidatų per Amerikos istoriją“.

J. Bidenas, kuris dėl koronaviruso protrūkių viešuose kampanijos renginiuose nedalyvaudavo, kritikavo D. Trumpą dėl nesugebėjimo sulaikyti pandemijos, jau pareikalavusios 136 tūkst. amerikiečių gyvybių, ir rodyti teisingo pavyzdžio nešiojant kaukę.

Vis dėlto sekmadienį D. Trumpas kaukę pagaliau užsidėjo.

„Džiaugiuosi, kad jis padarė tą poslinkį“, – sakė J. Bidenas apie D. Trumpo pasirodymą su kauke.

„Bet, pone prezidente, to nepakanka. Negalėsime atlaikyti ligos krizės ir saugiai sugrąžinti amerikiečių į darbus be prezidento vadovavimo“, – pridūrė jis.

Daugeliu klausimų J. Bidenas populiarumu lenkia D. Trumpą, rodo apklausos. Tačiau rinkėjai vis dar laiko prezidentą geresniu kalbant apie vadovavimą JAV ekonomikai.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: