BNS app
 
 
 
2020.07.10 16:46 |Kategorija:  Cover news with delay
BNS nuotr.

Siekiant pastatyti Vyčio skulptūrą Vyriausybė turėtų perimti aikštę, sako premjeras (papildytas)

naujos 9–12 pastraipos, R. Karbauskio komentaras

Vilnius, liepos 10 d. (BNS). Norint pastatyti Vyčio skulptūrą Lukiškių aikštėje Vilniuje, Vyriausybė turėtų ją perimti, sako premjeras Saulius Skvernelis.

Prezidentui Gitanui Nausėdai pasirašius Lukiškių aikštės memorialinio statuso įstatymą, ministras pirmininkas tvirtino, kad „Vyriausybė privalo įgyvendinti Seimo priimtus įstatymus“.

„Aš manau, kad mes turime pasiruošti, jei mes nenorime, kad būtų tik formalūs dalykai. Jei norime priimti esminius sprendimus, Vyriausybė turi perimti pačią aikštę valstybės žinion“, – penktadienį žurnalistams sakė S. Skvernelis.

„Vėl palikti diskusijoms, konkursams nėra prasmės, jei daryti, turi būti pasakyta, kad valstybė ima savo žinion ir bus projektas padarytas“, – teigė premjeras.

Vyriausybės vadovas svarstė, kad aikštėje būtų galima pastatyti antrą vietą konkurse Vyčio skulptūrai Lukiškių aikštėje pastatyti užėmusį projektą.

„Buvo paskelbtas konkursas, buvo pirma vieta, bet pastatyta Kaune, buvo antra, modernus, stilizuotas Vyčio paminklas galėtų būti, bet čia tik  asmeninė mano nuomonė, Vyriausybė bet kokiu atveju priims sprendimą“, – teigė S. Skvernelis.

Jis taip pat sakė, kad nebus siekiama uždaryti sostinės valdžios Lukiškių aikštėje įrengto ir prieštaringų vertinimų sulaukusio paplūdimio.

„Ateis ruduo, baigsis pliažo sezonas ir baigsis smėlis. Aš manau, kad reikia nebekaitinti aistrų, kad nebūtų daugiau susipriešinimo. Kaip jau minėjau, idėja gera, vieta – nelabai, bet žingsnis padarytas, jis pasibaigs. Nedarykime greitų sprendimų, neeskaluokime temos, kur tikrai per daug susipriešinimo“, – kalbėjo Vyriausybės vadovas.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) vadovas Ramūnas Karbauskis sako, kad prezidento sprendimas pasirašyti įstatymą „yra logiškas“.

„Be abejonių, šita aikštė mums yra per daug svarbi, istorinė atmintis tos aikštės yra tokia, kad to pliažo bet kuriuo atveju būti negali. Tikiuosi, kad visų bendromis pastangomis klausimas bus išspręstas“, – penktadienį žurnalistams sakė R. Karbauskis.

Jis taip pat pritarė premjerui, kad galimas variantas Lukiškių aikštėje statyti antrą vietą konkurse užėmusį projektą.

„Yra buvęs konkursas, pirmos vietos konkursinis laimėtojas yra Kaune dabar, antroje vietoje buvo stilizuotas Vytis, galimas ir tas variantas“, – sakė R. Karbauskis.

Prezidentas G.  Nausėda penktadienį pasirašė Seimo priimtą Lukiškių aikštės Vilniuje memorialinio statuso įstatymą. Juo nustatoma, kad Lukiškių aikštė Vilniuje yra pagrindinė reprezentacinė Lietuvos valstybės aikštė su Vyčio monumentu.

Šalies vadovas sako įstatymo priėmimo procese įžvelgęs trūkumų, bet sprendimą pasirašyti jį argumentavo siekiu „nesileisti į politines intrigas, kurių netrūksta priešrinkiminiu laikotarpiu, ir to dar labiau neskatinti“.

Seimo priimtame įstatyme įrašyta, kad Lukiškių aikštė turi būti tvarkoma užtikrinant rimtį bei deramą pagarbą kovotojams ir sukilėliams, o jos naudojimas negali prieštarauti viešajai tvarkai bei gerai moralei.

Įstatymą dėl specialaus Lukiškių aikštės statuso parengė valdantieji reaguodami į Vilniaus valdžios sprendimą Lukiškių aikštėje įrengti laikiną paplūdimį. Dalis politikų tvirtina, kad taip parodyta nepagarba laisvės kovos dalyvių atminimui.

Įstatymas parlamente svarstytas ir priimtas skubos tvarka.

Jo kritikai teigia, kad įstatymas skirtas vienai aikštei, jis pažeidžia savivaldos autonomiją, be to, negali būti pritaikytas atgaline data.

1660 kvadratinių metrų ploto paplūdimys Lukiškių aikštės dalyje prie Gedimino prospekto įrengtas birželio viduryje: atvežta apie 300 kubinių metrų smėlio, pastatyti gultai, hamakai, padaryta tinklinio aikštelė. 

Pagal sumanymą, paplūdimys aikštėje turi būti visą vasarą, greta jo iki liepos pabaigos stovės didžiulis ekranas, kurio turiniu rūpinasi „Telia“ – kiekvieną vakarą čia bus rodomi „Telia TV“ filmai, serialai, koncertai, o dieną – Baltijos jūros vaizdai.

Autorė Milena Andrukaitytė

[email protected], +370 5 239 64 16, Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Antradienis, kovo 19

2024.03.19 04:45
Lietuvos politika 2024.03.19 04:45

Pirmadienis, kovo 18

2024.03.18 15:09
Užsienio naujienos 2024.03.18 15:09
2024.03.18 14:39
Užsienio naujienos 2024.03.18 14:39
2024.03.18 14:37
Kriminalai 2024.03.18 14:37
2024.03.18 13:37
Lietuvos politika 2024.03.18 13:37
2024.03.18 11:46
Lietuvos politika 2024.03.18 11:46