2020.07.07 07:27 |Kategorija:  Cover news with delay

Pristatytas pertvarkytas Prancūzijos ministrų kabinetas (papildytas)

Paryžius, liepos 7 d. (AFP-BNS). Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) pirmadienį pakeitė savo vidaus reikalų ministrą ir pristatė kitų pertvarkų ministrų kabinete, ieškodamas „naujo kelio“ šalies atstatymui per likusius dvejus savo kadencijos metus.

E. Macronas, kurio jauna centristinė partija „Respublika, pirmyn“ (La République en Marche, LREM) patyrė pralaimėjimą praėjusį mėnesį vykusiuose vietos valdžios rinkimuose, penktadienį paskyrė aukšto rango valstybės tarnautoją Jeaną Castexą (Žaną Kasteksą) naujuoju premjeru ir visą savaitgalį su juo konsultavosi dėl ministrų kabineto sudėties.

Didžiausias pokytis vyriausybėje – E. Macrono sprendimas pakeisti vidaus reikalų ministrą. Christophe'ą Castanerą (Kristofą Kastanerą) šiame poste keičia biudžeto ministras Geraldas Darmaninas (Žeraldas Darmanenas).

37-erių G. Darmaninas laikomas vienu ištikimiausių prezidento sąjungininkų, tačiau jis figūruoja tyrime dėl išžaginimo.

2018 metais į Vidaus reikalų ministerijos vadovo postą paskirtam Ch. Castanerui teko laviruoti sulaukiant vis daugiau kritikos dėl įtariamos perteklinės jėgos ir rasizmo policijos pajėgose bei pačių pareigūnų skundų, kad jis nesugebėjo jų apsaugoti.

Vis dėlto daugiau radikalių pokyčių vyriausybėje nebuvo: savo postus išsaugos užsienio reikalų ministras Jeanas-Yves'as Le Drianas (Žanas Ivas Le Drianas), finansų ministras Bruno’as Le Maire’as (Brunas Le Meras) bei gynybos ministrė Florence Parly (Florans Parli).

Sveikatos apsaugos ministru lieka Olivier Veranas (Olivjė Veranas), vadovavęs vis dar besitęsiančiai kovai su koronaviruso protrūkiu, pareikalavusiu beveik 30 tūkst. gyvybių.

E. Macronas nusprendė atleisti vienintelę juodaodę savo kabineto narę – vyriausybės atstovę spaudai Sibeth Ndiaye (Sibet Ndai), kuri neseniai sukėlė kontroversiją pasiūliusi atšaukti seniai galiojantį draudimą rinkti statistiką apie gyventojų rasę.

Lygybės ministre tapo Žaliajame Kyšulyje gimusi verslininkė Elisabeth Moreno (Elizabet Moreno).

Be to, grįžta 73-ejų Roselyne Bachelot (Rozelin Bašlo), ankstesnių dešiniojo sparno vyriausybių veteranė, dirbusi ir prezidentaujant Jacques'ui Chiracui (Žakui Širakui). Ji paskirta vadovauti Kultūros ministerijai.

„Muzikinės kėdės“

Po savo partijai ne itin sėkmingų rinkimų E. Macronas savo populiarųjį ministrą pirmininką Edouard'ą Philippe'ą (Eduarą Filipą) pakeitė palyginti menkai žinomu J. Castexu – biurokratu ir mažo miesto meru.

Analitikai sako, kad šis žingsnis atspindi E. Macrono norą sustiprinti savo vykdomąją valdžią, pasirodžius pranešimams, kad tarp jo ir E. Philippe'o, kuris visuomenės nuomonės apklausose buvo kur kas populiaresnis nei prezidentas, iškilo nesutarimų dėl politikos.

Be to, E. Macrono 2022-aisiais laukia prezidento rinkimai, kur jis veikiausiai varžysis su kraštutinių dešiniųjų lydere Marine Le Pen (Marin Le Pen).

Sekmadienį E. Macronas tviteryje parašė apie „naujo kelio“ poreikį ir išvardijo naujosios vyriausybės prioritetus: „atgaivinti ekonomiką, tęsti mūsų socialinės apsaugos ir aplinkosaugos pertvarkymą, atkurti teisingą respublikos tvarką ir ginti Europos suverenitetą“.

Tačiau dešiniojo sparno opozicinės Respublikonų partijos lyderis Christianas Jacobas (Kristianas Žakobas) peikė pertvarkas pavadindamas jas „muzikinių kėdžių žaidimu“ ir sakė, kad susidūręs su „precedento neturinčia krize“ E. Macronas tiesiog „bando nusipirkti laiko“.

Didžiausiu vyriausybės pertvarkų netikėtumu veikiausiai tapo garsaus advokato Erico Dupond'o-Moretti (Eriko Dupono Morečio), laimėjusio gausybę išteisinamųjų nuosprendžių savo klientams, paskyrimas teisingumo ministru.

„Tokio nesantaiką kurstančio ir panieką teismams puoselėjančio asmens paskyrimas reiškia karo paskelbimą teismų sistemai“, – prieštaringai vertinamą sprendimą komentavo teismų sąjungos USM vadovė Celine Parisot (Selin Parizo).

„Gana kalbų“

Aplinkos apsaugos ministerijai vadovauti E. Macronas paskyrė Barbarą Pompili, buvusią biologinės įvairovės valstybės sekretorę. Iki šiol aplinkos apsaugos ministrė buvo Elisabeth Borne (Elizabet Born).

Žaliųjų partija EELV, kuriai B. Pompili priklausė prieš pereidama į LREM, per vietos valdžios rinkimus sustiprino savo pozicijas ir sakė, kad sulaukusi kvietimo neprisijungtų prie naujosios vyriausybės. Partija kaltino E. Macroną tuščiažodžiaujant aplinkos apsaugos klausimais.

J. Castexas savo ruožtu tvirtina, kad sveika aplinka yra „ne variantas, o įsipareigojimas“.

EELV generalinis sekretorius Julienas Bayou (Žiuljenas Baju), komentuodamas sprendimą dėl B. Pompili paskyrimo sakė: „Gana kalbų. Metas pamatyti darbus.“

Tuo metu G. Darmaniną viena moteris kaltina ją išžaginus, kai ji prašė jo pagalbos panaikinti jos teistumą.

Praėjusį mėnesį Paryžiaus apeliacinis teismas nurodė vėl pradėti tyrimą dėl šių kaltinimų, kurių ištakos siekia 2009 metus.

G. Darmaninas, kurio tėvui priklausė baras, o motina buvo alžyriečių kilmės valytoja, pareiškė, kad „imigranto anūkui yra didelė garbė būti mūsų gražios šalies vidaus reikalų ministru“.

Vienas šaltinis iš Eliziejaus rūmų sakė, kad tyrimas dėl įtariamo išžaginimo „nekėlė kliūčių“ paskirti G. Darmaniną ministru, nes byla, regis, „linksta jam palankia kryptimi“.

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: