2020.07.02 13:03 |Kategorija:  Cover news with delay

L. Linkevičius: Radijo ir televizijos komisijai bus rekomenduota drausti RT programas

Vilnius, liepos 2 d. (BNS). Lietuvos radijo ir televizijos komisijai (LRTK) bus rekomenduojama uždrausti Kremliaus kontroliuojamos RT grupės televizijos programas, sako užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

Jis teigia, kad tokia rekomendacija bus pateikta birželio pabaigoje gavus Europos Komisijos išaiškinimą, kad Europos Sąjungos sankcijos turėtų apimti ne tik juodajame sąraše esančius asmenis, bet ir jų kontroliuojamas įmones.

„Kalbame apie valstybinę naujienų agentūrą „Rossija Segodnia“, RT, kaip galima kitaip teigti. Jos generalinis direktorius yra Dmitrijus Kiseliovas, kuris yra sankcionuojamas ir pagal tos įmonės, organizacijos statutą jis yra iš tiesų vienvaldis vadovas, paskirtas Rusijos prezidento, jis pats skiria pareigūnus, nustato struktūrą, politiką, vadovauja ekonominiams, finansiniams šios organizacijos reikalams“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė L. Linkevičius.

„Tai, be jokios abejonės, pilnai kontroliuoja šią įstaigą. Jis yra sankcionuojamas, tai, be jokios abejonės, ir tie kanalai, kuriems jis vadovauja, turėtų būti sankcionuojami. Tai tokio pobūdžio rekomendaciją mes pateiksime Lietuvos televizijos ir radijo komisijai“, – žurnalistams sakė L. Linkevičius

L. Linkevičius sako, kad į Europos Komisija išaiškinimo dėl sankcijų taikymo Lietuva dar vasarį kreipėsi kartu su Latvija ir Estija.

Ministras ragino atkreipti dėmesį į šį išaiškinimą ir šalies įmones, turinčias verslo ryšių su Rusija.

„Noriu atkreipti dėmesį, kad jie taip pat paisytų to fakto, kad įmonės gali nebūti sąraše, bet jas kontroliuojantys asmenys būti sankcionuojami. Dėl to pasekmės gali būti, kaip mes jau pastebėjome po patikslinimo Europos Komisijos, tokios, kokios yra“, – sakė jis.

„Tai nėra kažkoks politinis pareiškimas, o pasekmės teisinės ir ekonominės. Todėl viską reikia labai pasverti, kruopščiai teisiškai patikrinti. Tai viskas vyksta, manau, labai greitai. Kad ji (Latvija – BNS) šįkart suspėjo padaryti pirmoji, tai – ne lenktynės. Esmė – priimti teisingą sprendimą, nemanau, kad mes kažką delsiame“, – tvirtino ministras.

L. Linkevičius priminė, kad Lietuva jau prieš septynerius metus ėmesi taikyti ribojimus kai kurioms Rusijos televizijoms dėl karo ir nesantaikos kurstymo, tačiau akcentavo, jog šiuo atveju tai yra „ekonominės sankcijos“.

Ministras sako, kad turinio cenzūravimas „nėra kelias, kuriuo reikėtų eiti“, tačiau ankstesnius LRTK sprendimus laikinai drausti kai kurias televizijas dėl propagandos vadino būtinais dėl saugumo.

„Bet jei yra propaguojamas smurtas, prievarta, akivaizdžiai iškraipomos žinios, kurios turi saugumo pasekmių – aišku, kad tai turi būti sankcionuojama. Ir tai nėra visam gyvenimui, yra tam tikras laikotarpis, yra įspėjimai prieš tai. Nemanau, kad reikėtų piktnaudžiauti tais ribojimais, esame laisva visuomenė ir turėtumėme pirmiausia toleruoti laisvą žodį. Bet visą laiką pabrėžiame, kad laisvė skleisti naujienas nėra tapatintina su laisve meluoti“, – kalbėjo šalies diplomatijos vadovas

Kartu jis pripažino, kad ES neturi vieningos strategijos sankcijų taikymo klausimu ir kvietė kitas valstybes parodyti vieningumą savo pavyzdžiu. 

„Sutinkame, kad (vieningos strategijos – BNS) nėra ir manome, kad turi būti. Bet raginimo, kad turi būti, nepakanka – reikia tai parodyti pavyzdžiu. Visas susirašinėjimas, kuris vyksta nuo vasario, patikslinimų prašymas rodo, kad reikia tokios konsoliduotos valios, argumentuotos ir vieningos kiek įmanoma, pozicijos. Šiuo veiksmu mes raginame turėti tokią poziciją“, – sakė L. Linkevičius.    

Lietuvos radijo ir televizijos komisijos (LRTK) vadovas Mantas Martišius BNS sakė, kad komisija svarsto galimybe pasekti Latvijos pavyzdžiu uždraudžiant RT kanalus, bet laukia Užsienio reikalų ministerijos pozicijos.

„LRTK yra pasirengusi priimti sprendimus dėl kanalų sustabdymo pagal Europos Sąjungos sankcijas, jei būtų gauta kompetentingos už sankcijų įgyvendinimą Lietuvos užsienio reikalų ministerijos išvada“, – trečiadienį teigė jis.

Latvijos nacionalinė elektroninių žiniasklaidos priemonių taryba (NEPLP) šią savaitę nusprendė uždrausti retransliuoti septynis RT kanalus, motyvuodama tuo, kad juos kontroliuoja į ES sankcijų sąrašą įtrauktas Dmitrijus Kiseliovas. Latvijos tarnyba paragino kitas Bendrijos nares padaryti tą patį.

RT, kuri anksčiau vadinosi „Russia Today“, yra televizijos kanalų tinklas transliuojantis anglų, ispanų, arabų bei kitomis kalbomis ir skleidžiantis Kremliui palankų turinį.

NEPLP teigimu, draudimas taikomas kanalams RT, „RT HD“, „RT Arabic“, „RT Spanish“, „RT Documentary HD“, „RT Documentary“ ir „RT TV“.

D. Kiseliovas į asmenų, kuriems taikomos sankcijos, sąrašą įtrauktas dėl svarbaus vaidmens Rusijos propaganda remiant 2014 metais įvykdytą Krymo aneksiją ir tebesitęsiančią Rusijos karinę veiklą Ukrainos rytuose ir pietryčiuose.

Autorius Ignas Jačauskas

[email protected], +370 5 205 85 08, Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Trečiadienis, balandžio 17

2024.04.17 21:01
Užsienio naujienos 2024.04.17 21:01
2024.04.17 20:46
Užsienio naujienos 2024.04.17 20:46
2024.04.17 16:19
Lietuvos politika 2024.04.17 16:19
2024.04.17 16:03
Lietuvos politika 2024.04.17 16:03
2024.04.17 13:48
Lietuvos politika 2024.04.17 13:48
2024.04.17 12:01
Užsienio naujienos 2024.04.17 12:01