2020.07.02 09:12 |Kategorija:  Cover news with delay

Premjeras: EK turi parodyti lyderystę, kad elektra iš Astravo AE nepatektų

Vilnius, liepos 2 d. (BNS). Premjeras Saulius Skvernelis išsiuntė laišką Europos Komisijos (EK“ pirmininkei Ursulai von der Leyen (Ursulai fon der Lajen), kuriuo siekia atkreipti jos ir visos EK dėmesį į Baltarusijoje, Astrave, vykdomo atominės elektrinės (AE) projekto keliamą grėsmę Lietuvos, Baltijos regiono ir Europos Sąjungos (ES) žmonių saugumui bei gerovei.

Savo laiške premjeras pabrėžė, kad Baltarusija neįsipareigojo įgyvendinti ir neįgyvendino absoliučios daugumos esminių saugos rekomendacijų, kurias parengė EK ir tarptautiniai ekspertai, todėl būtina, kad EK nedelsdama imtųsi papildomų bendrų veiksmų ir įsitrauktų aukščiausiu politiniu lygiu, kad Astravo AE nepradėtų veikti ir taip būtų užtikrintas Lietuvos ir ES saugumas, pranešė Vyriausybės spaudos tarnyba.

„Esame kritiniame etape, kai dar galima užkirsti kelią Sąjungai kilsiančioms neigiamoms pasekmėms saugos, aplinkosaugos, sveikatos, teisės ir politikos srityse. Baltarusijai turi būti perduota politinė žinia, kad Astravo AE pagaminta elektros energijos nepateks į ES rinką“, – savo laiške teigė S. Skvernelis.  

Laiške premjeras pakvietė ES stiprinti Baltijos regiono pasirengimą avarinėms situacijoms ir įsteigti Lietuvoje atitinkamą ES reagavimo į branduolinius, taip pat cheminius, biologinius ir radiologinius incidentus centrą.

„Jei Baltarusija nenutrauks nesaugios AE eksploatavimo paleidimo darbų, būtina ES lyderystė, kad būtų įdiegtos, stebimos ir kontroliuojamos branduolinių avarijų stebėsenos ir reagavimo sistemos Lietuvoje ir Baltarusijoje“, – pabrėžė S. Skvernelis.

Prezidentas Gitanas Nausėda birželio pabaigoje taip pat sakė kreipęsis į EK pirmininkę, kad ji tarpininkautų Baltijos šalims ieškant sutarimo dėl boikoto Astravo atominės elektrinės pagamintai elektrai. Pasak G. Nausėdos, pakėlus klausimą į ES lygį, yra daugiau galimybių jį išspręsti.

Lietuva su Latvija ir Estija šuo metu derasi dėl prekybos elektra su trečiosiomis šalimis, tačiau prieštaraujant Latvijai, kol kas nepavyksta pasiekti solidaraus trijų šalių boikoto Astravo AE elektrai. 

Lietuva yra didžiausia Astravo AE kritikė ir yra pasiryžusi boikotuoti jos elektros patekimą į rinką. Minskas atmeta Vilniaus kritiką dėl jėgainės nesaugumo. 

[email protected], +370 5 205 85 20, Verslo naujienų skyrius

Rodyti: