2020.06.29 12:16 |Kategorija:  Cover news with delay

A. Duda per Lenkijos prezidento rinkimus gavo 43,7 proc. balsų – negalutiniai rezultatai (atnaujintas)

Varšuva, birželio 29 d. (AFP-BNS). Lenkijos konservatyviojo sparno prezidentas Andrzejus Duda (Andžejus Duda) ir liberalių pažiūrų Varšuvos meras Rafalas Trzaskowskis (Rafalas Tšaskovskis) ateinantį mėnesį susirungs antrajame valstybės vadovo rinkimų ture, nes sekmadienį nė vienam iš kandidatų nepavyko surinkti daugiau kaip pusės balsų.      

Tai pirmadienį pranešė Lenkijos visuomeninio radijo svetainė, remdamasi rinkimų pareigūnų paskelbtais daliniais balsavimo rezultatais. 

Balsavimas prasidėjo 7 val. vietos (8 val. Lietuvos) laiku ir tęsėsi iki 21 val. (22 val. Lietuvos laiku). Pirmajame rinkimų ture varžėsi iš viso 11 kandidatų, tarp jų antros penkerių metų kadencijos siekiantis A. Duda. 

Lenkijos valdančioji konservatyvi partija „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) pernai rudenį antrą kartą iš eilės laimėjo parlamento rinkimus ir dabar viliasi įtvirtinti savo valdžią, išsaugodama prezidentūros kontrolę. 

Pirmadienį ryte paskelbti duomenys, gauti suskaičiavus daugiau kaip 99 proc. balsų, rodo, kad PiS remiamas A. Duda sekmadienį surinko 43,7  proc. balsų. 

Jo pagrindinis varžovas, dabartinis Varšuvos meras ir buvęs ministras R. Trzaskowskis, remiamas liberalios opozicinės partijos „Pilietinė platforma“, gavo 30,3 proc. balsų, nurodė Nacionalinė rinkimų komisija.  

Nepriklausomas kandidatas, populiarus katalikų publicistas Szymonas Holownia (Šymonas Holovnia) liko trečias su 13,9 proc. balsų. 

Ketvirtoje vietoje yra kraštutinių dešiniųjų kandidatas Krzysztofas Bosakas (Kšyštofas Bosakas), surinkęs 6,75 proc. balsų, penktoje – proeuropietiškos Lenkijos valstiečių sąjungos pirmininkas gydytojas Wladyslawas Kosiniakas-Kamyszas (Vladyslavas Kosiniakas-Kamyšas) su 2,37 proc. balsų.   

Remiantis daliniais rezultatais, šeštas liko kairiųjų kandidatas Robertas Biedronas (Robertas Bedronas), surinkęs 2,21 proc. balsų. 

Likę penki kandidatai – į politiką patraukęs pramonininkas Marekas Jakubiakas, verslininkas Pawelas Tanajno (Pavelas Tanainas), politikas ir socialinis aktyvistas Waldemaras Witkowskis (Valdemaras Vitkovskis), verslininkas Stanislawas Zoltekas (Stanislavas Žultekas) ir akademikas Miroslawas Piotrowskis (Miroslavas Piotrovskis) surinko po mažiau nei 0,3 proc. balsų, pranešė Lenkijos visuomeninio radijo naujienų agentūra IAR.   

Kaip informavo visuomeninis transliuotojas TVP, sekmadienį užfiksuotas rekordinis rinkėjų aktyvumas – savo balsus atidavė 64,4 proc. tokią teisę turėjusių lenkų.   

2015 metais prezidentu tapęs A. Duda ir 2018-ųjų spalį Varšuvos meru išrinktas R. Trzaskowskis susirungs liepos 12 dieną vyksiančiame antrajame valstybės vadovo rinkimų ture.  

Rinkimų komisija nurodė, kad galutiniai rezultatai bus paskelbti ne vėliau kaip antradienį paryčiais.

Pagal Seimo priimtas ir anksčiau šį mėnesį įsigaliojusias taisykles, sekmadienį rinkimai vyko taikant naują hibridinę balsavimo paštu ir balsavietėse sistemą. 

Rinkimų įstatymai numato, kad jei nė vienas iš kandidatų pirmajame ture nesurenka daugiau kaip 50 proc. balsų, po dviejų savaičių organizuojamas antrasis rinkimų turas.   

Dalyvauti šiuose prezidento rinkimuose užsiregistravo rekordinis skaičius užsienyje gyvenančių lenkų – 387 tūkstančiai.  

Rinkimus planuota surengti gegužės 10 dieną, tačiau paskutinę minutę jie buvo atidėti dėl koronaviruso pandemijos išprovokuotos politinės krizės. 

R. Trzaskowskis yra įtakingas opozicijos politikas ir politologas, besispecializuojantis Europos  studijų srityje. 2009–2013 metais jis buvo Europos Parlamento narys, 2013–2014 metais vadovavo Administravimo ir skaitmeninimo ministerijai, o 2014–2015 metais dirbo užsienio reikalų viceministru.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: