2020.06.20 09:57 |Kategorija:  Cover news with delay

Baltarusijoje per solidarumo su opozicijos kandidatais akcijas sulaikyta dešimtys žmonių

Minskas, birželio 20 d. (AFP-„Interfax“-BNS). Baltarusijos policija penktadienį vakare sulaikė dešimtis opozicijos šalininkų ir žurnalistų per piketus, skirtus pademonstruoti palaikymą kandidatams, siekiantiems per rugpjūtį vyksiančius prezidento rinkimus varžytis su autoritariniu valstybės vadovu  Aleksandru Lukašenka, pranešė žmogaus teisių aktyvistai.

Penktadienis buvo paskutinioji diena, kai kandidatai galėjo rinkti savo šalininkų parašus. Keli šimtai žmonių buvo išsirikiavę eilėmis sostinės Minsko gatvėse, o kai kurie plojimais demonstravo palaikymą A. Lukašenkos kritikams. Pro šalį važiuojančių automobilių vairuotojai spaudė garso signalus.

Po 19 val. vietos (ir Lietuvos) laiku milicija paskelbė, kad parašų rinkimas privalo baigtis, ir pareigūnai pradėjo areštuoti žmones, įskaitant kelis tarptautinių žiniasklaidos organizacijų reporterius, sakė naujienų agentūros AFP korespondentai.

Žmogaus teisių organizacija „Viasna“ šeštadienį pranešė, kad pareigūnai areštavo mažiausiai 80 žmonių.

„Minske, 4 val. duomenimis, buvo sulaikyta mažiausiai 80 žmonių“, – sakoma „Viasna“ pranešime.

Tarp sulaikytų užsienio žiniasklaidos priemonių žurnalistų buvo Laisvosios Europos radijo Baltarusijos skyriaus korespondentas. Civilius drabužius vilkintys pareigūnai jį išsivedė tiesioginio vaizdo reportažo metu – tuomet transliacija buvo nutraukta.

Žmogaus teisių gynėjai nurodė, kad paryčiais dalis sulaikytųjų buvo paleisti; jiems surašyti protokolai dėl dalyvavimo nesankcionuotame masiniame renginyje. „Viasną“ nurodė, kad tarp areštuotųjų esama žmonių, „nieko nežinojusių apie „gyvąją grandinę“ – tiesiog atsidūrusių netinkamoje vietoje“.

Panašių palaikymo opozicijos kandidatams akcijų taip pat buvo surengta Breste, Gomelyje, Vitebske, Gardine, Mogiliave, Žlobine, Lydoje, Babruiske, Salihoske, Baranovičiuose, Molodečne ir kituose šalies miestuose. Išankstinių pranešimų apie šiuos piketus nebuvo paskelbta nei opozicijos veikėjų, nei aktyvistų svetainėse ir socialinių tinklų puslapiuose.

Kaip pranešama, Minske penktadienio vakarą pasireiškė mobiliojo interneto ryšio trikdžiai, todėl žurnalistams buvo sunku transliuoti tiesioginius reportažus apie vykstančius piketus. Tuo metu sostinės gyventojai daugelyje vietų rikiavosi gatvėse, sudarydami „gyvąsias grandines“.

Riaušių milicijos OMON pareigūnai stengėsi neleisti žmonėms rikiuotis į eiles, o besipriešinantys būdavo areštuojami.

Tarp sulaikytųjų taip pat buvo naujienų agentūros „Reuters“, naujienų portalų TUT.by ir Onliner.by bei kitų žiniasklaidos priemonių žurnalistų. Kaip pranešama, teisėsaugos pareigūnų veiksmams vadovavo vidaus reikalų ministro pavaduotojas – visuomenės saugumo milicijos vadovas Aleksandras Barsukovas.

„Norima palaužti šalį“

A. Lukašenka anksčiau penktadienį apkaltino užsienio galybes mėginant destabilizuoti padėtį jo šalyje, didėjant nerimui dėl prieš rinkimus jo vykdomo susidorojimo su opozicija.

Nuo 1994 Baltarusijai vadovaujantis A. Lukašenka per rugpjūčio 9-ąją vyksiančius rinkimus siekia užsitikrinti jau šeštą kadenciją.

Kai kurie jo kritikai, įskaitant buvusį bankininką Viktorą Babaryką, laikomą pagrindiniu A. Lukašenkos varžovu, pastarosiomis dienomis buvo areštuoti.

„Visų politiniai interesai nukreipti į Baltarusiją – tiek Vakarų, tiek Rytų“, – penktadienį pareigūnus perspėjo 65 metų autoritarinis lyderis, akivaizdžiai turėdamas galvoje Rusiją.

Anot prezidento, tarnybos aptiko sąmokslą „destabilizuoti Baltarusiją“ ir organizuoti liaudies sukilimą.

„Buvo nuplėštos kaukės ne tik kai kurioms marionetėms, kurių esama čia, pas mus, bet ir lėlininkams, tūnantiems už Baltarusijos ribų“, – pabrėžė jis.

„Ant kortos pastatyta net ne stabili Baltarusija – švarutė ir jauki – o šalies nepriklausomybė. Paprasčiausiai norima palaužti šalį“, – per vieną pasitarimą pareiškė A. Lukašenka, kurio žodžius citavo valstybinė naujienų agentūra BelTA.

Prezidentas paragino šioje situacijoje neversti jo rinktis drastiškų priemonių. „Niekas man ir mums visiems Baltarusijos sunaikinimo neatleis“, – sakė jis.

Parašų rinkimas

Penktadienį vakare baigėsi parašų už pretendentus į prezidentus rinkimo procesas, kuriame šįkart dalyvavo 15 iniciatyvinių grupių.

Iki šiol šeši potencialūs kandidatai pareiškė, kad yra peržengę 100 tūkst. parašų slenkstį: dabartinis valstybės vadovas A. Lukašenka, buvęs banko „Belgazprombank“ vadovas Viktoras Babaryka, buvęs aukštųjų technologijų parko vadovas Valerijus Cepkala, buvusi deputatė Ana Kanopackaja, tinklaraštininko Sergejaus Tichanovskio žmona Svetlana Tichanovskaja, visuomeninio susivienijimo „Sakyk tiesą“ pirmininkas Andrejus Dmitrijevas.

Iš prezidentinių lenktynių pasitraukė keturi pretendentai: Liberalų demokratų partijos lyderis Olegas Gaidukevičius, Krovinių vežėjų asociacijos „Region 8“ pirmininko pavaduotoja Natalija Kisel, opozicinio judėjimo „Už laisvę“ lyderis Jurijus Gubarevičius ir roko muzikanatas Aleksandras Taboličius.

Parašų rinkimas prasidėjo gegužės 21 dieną.

Dabar potencialūs kandidatai į prezidentus iki liepos 4 dienos Centrinei rinkimų komisijai privalo pateikti dokumentus, įskaitant turto deklaracijas. Kandidatų registracija vyks liepos 5–14 dienomis.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, kovo 28

2024.03.28 16:57
Užsienio naujienos 2024.03.28 16:57
2024.03.28 16:00
Lietuvos politika 2024.03.28 16:00
2024.03.28 14:35
Lietuvos politika 2024.03.28 14:35
2024.03.28 13:55
Užsienio naujienos 2024.03.28 13:55
2024.03.28 13:30
Užsienio naujienos 2024.03.28 13:30