2020.06.06 08:27 |Kategorija:  Cover news with delay

Prancūzijos pajėgos Malyje nukovė grupuotės AQIM vadeivą

Paryžius, birželio 6 d. (AFP-BNS). Prancūzijos pajėgos nukovė džihadistų grupuotės „Islamiškojo Magribo „al Qaeda“ (AQIM) vadeivą alžyrietį Abdelmaleką Droukdelį (Abdelmaleką Drukdelį) per operaciją šiaurės Malyje, pranešė Prancūzijos gynybos ministerija.

A. Droukdelis buvo nukautas ketvirtadienį netoli sienos su Alžyru. Šiame regione esama AQIM bazių, iš kurių džihadistai vykdydavo išpuolius ir vakariečių pagrobimus Sachelyje, penktadienį nurodė gynybos ministrė Florence Parly (Florans Parli).

Pasak jos, per šią operaciją taip pat buvo „neutralizuota“ daugelis A. Droukdelio, vadovavusio kelioms susijusioms grupuotėms centrinės valdžios menkai kontroliuojamame regione, „artimų bendrininkų“.

AQIM išsivystė iš grupuotės, įkurtos 10-ojo dešimtmečio pabaigoje radikalių Alžyro islamistų, 2007 metais prisiekusių ištikimybę tuo metu Osamos bin Ladeno vadovautam teroristiniam tinklui „al Qaeda“.

Grupuotė yra prisiėmusi atsakomybę už Sachelyje įvykdytą virtinę atakų prieš karius ir civilius, įskaitant 2016 metų išpuolį viename prabangiame viešbutyje ir restorane Burkina Fase. Tąsyk žuvo 30 žmonių, daugiausiai Vakarų šalių piliečių.

Prancūzija šiame regione, apimančiame Burkina Fasą, Čadą, Malį, Mauritaniją ir Nigerį, yra dislokavusi daugiau kaip 5 000, vykdančių operacijas prieš vietos džihadistų grupuotes.

Šiaurės Malyje dažnai įvyksta susirėmimų tarp besivaržančių ginkluotų grupuočių. Ši sritis taip pat yra aktyvus džihadistų veiklos židinys.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: