2020.06.05 20:54 |Kategorija:  Cover news with delay

Čekija išsiuntė du rusų diplomatus dėl melagingo pranešimo apie planuojamą apnuodijimą (dar papildytas)

Praha, birželio 5 d. (AFP-BNS). Čekija iš šalies išsiuntė du rusų diplomatus, vienam Rusijos ambasados pareigūnui paskleidus melagingą pranešimą apie planuojamą trijų Prahos politikų apnuodijimą, penktadienį informavo pareigūnai.

Rusijos užsienio reikalų ministerija pasmerkė šį sprendimą kaip „priešišką priemonę“ ir pareiškė, kad tai bus „rimtas smūgis Rusijos ir Čekijos santykiams“.

Balandį laikraštis „Respekt“ citavo saugumo šaltinius, sakiusius, kad vienas Rusijos pilietis, naudojantis diplomatinį pasą, buvo atvykęs į Prahą turėdamas itin nuodingo ricino, kuris gali būti naudojamas kaip biologinis ginklas.

Maždaug tuo pat metu trims Prahos politikams, kurių politiniai gestai buvo supykdę Rusiją, buvo skirta policijos apsauga.

„Vienas iš ambasados darbuotojų išsiuntė [žvalgybos tarnybai] BIS tyčia išgalvotą informaciją apie planuojamą ataką prieš čekų politikus“, – žurnalistams sakė premjeras Andrejus Babišas.

„Ėmėmės tinkamų ir adekvačių priemonių ir paskelbėme du ambasados darbuotojus nepageidaujamais asmenimis“, – pridūrė jis.

Šis incidentas dar labiau supurtė sudėtingus Prahos ir Maskvos santykius, o Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova balandį pavadino minėtą „Respekt“ straipsnį „dezinformacija“ ir „ligotomis fantazijomis“.

Rusijos ambasada Prahoje sprendimą išsiųsti diplomatus penktadienį pavadino „provokacija“.

„Šis priešiškas žingsnis, paremtas nuo pat pradžių nepagrįstais žiniasklaidos kaltinimais, rodo, kad Praha nėra suinteresuota normalizuoti Rusijos ir Čekijos santykius, kurie neseniai pablogėjo ir dėl ko negalima kaltinti mūsų“, – sakoma ambasados pranešime socialiniame tinkle „Facebook“.

Rusijos URM savo ruožtu pareiškė: „Prahos priemonės ne tik sulauks tinkamo atsako, bet ir bus svarstomos formuojant Rusijos politiką Čekijos atžvilgiu.“

„Mes sieksime atsako į tokias provokacijas“, – sakoma ministerijos pareiškime.

„Nepagrįstas sprendimas“

Tarp trijų šiame reikale įvardytų politikų yra vieno Prahos rajono meras Ondrejus Kolaras (Ondržejus Kolaržas), balandį vadovavęs Šaltojo karo laikų paminklo sovietų maršalui Ivanui Konevui nukėlimui.

I. Konevas Rusijoje laikomas didvyriu, bet daug čekų jį mato kaip sovietų laikų priespaudos simbolį.

Kitas politikas, Prahos meras Zdenekas Hribas (Zdenekas Hržibas) iš antiisteblišmento Piratų partijos, palaikė siūlymą pervadinti miesto aikštę, kurioje įsikūrusi Rusijos ambasada, 2015 metais nužudyto Rusijos opozicijos politiko Boriso Nemcovo vardu. 

Nuo to laiko ambasada ėmė naudoti kitas duris, kad netektų persikelti į kitą vietą.

Trečias minimas asmuo, Ržeporijės rajono meras Pavelas Novotny (Pavelas Novotnis), įkūrė memorialą, skirtą pagerbti vadinamąją Rusijos išvadavimo armiją (ROA), kuriai vadovavo generolas Andrejus Vlasovas, 1942 metais dezertyravęs iš Raudonosios armijos.

ROA vaidmuo vertinamas prieštaringai. Vlasovo armija vadinamos pajėgos, turėjusios 23 tūkst. karių, palaikė čekų pasipriešinimo judėjimą per 1945 metų Prahos sukilimą. Tuomet miestas buvo trumpam išvaduotas nuo vokiečių nacių okupantų, o paskui užimtas sovietų. Žuvo apie 300 žmonių.

Rusijos URM tarptautinio bendradarbiavimo agentūros „Rossotrudničestvo“ vadovo pavaduotojas Michailas Briuchanovas nurodė, kad abu iš Čekijos išsiųsti diplomatai buvo agentūros darbuotojai.

Naujienų agentūrai „RIA Novosti“ jis sakė, kad vienas iš tų diplomatų – „Rossotrudničestvo“ Čekijos padalinio laikinasis vadovas Andrejus Končakovas. Čekų žiniasklaida antrąjį diplomatą įvardijo kaip A. Končakovo pavaduotoją Igorį Rybakovą.

„Šis sprendimas yra absoliučiai nepagrįstas ir akivaizdžiai nepadės santykiams tarp dviejų šalių“, – teigė M. Briuchanovas.

Čekijos žiniasklaida anksčiau pranešė, kad A. Končakovas į Prahą atvyko kovą ir kad galimai jis buvo asmuo, savo lagamine turėjęs ricino.

A. Babišas citavo žvalgybos informaciją, esą rodančią, kad apgaulingas pranešimas buvo vidaus kovų Rusijos ambasadoje rezultatas.

„Be to, kad apsunkino mūsų saugumo pajėgas, (tas darbuotojas) dar labiau komplikavo Čekijos ir Rusijos santykius ir pakenkė gerai Rusijos Federacijos reputacijai Čekijoje“, – sakė premjeras.

Užsienio reikalų ministras Tomašas Petričekas (Tomašas Petršičekas) teigė, kad dėl Rusijos pozicijos jo šaliai liko tik išeitis išsiųsti diplomatus, „nors mes žinome apie numatomus atsakomuosius žingsnius“.

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: