2020.06.04 08:07 |Kategorija:  Cover news with delay

Brazilijoje – naujas paros aukų skaičiaus rekordas nuo COVID-19 protrūkio pradžios (papildytas)

Rio de Žaneiras, birželio 4 d. (AFP-„Interfax“-BNS). Brazilija trečiadienį paskelbė užfiksavusi naują didžiausią koronavirusinės infekcijos COVID-19 paros aukų skaičių nuo protrūkio pradžios, praėjus dienai po ankstesnio didžiausio mirštamumo rodiklio labiausiai pandemijos paveiktos Lotynų Amerikos šalyje.

Sveikatos apsaugos ministerijos duomenys rodo, kad per pastarąją parą Brazilijoje mirė 1 349 žmonės, o antradienį buvo skelbta apie 1 262 koronaviruso aukas.

Bendras mirčių nuo COVID-19 skaičius Brazilijoje išaugo iki 32 548, o patvirtintų užsikrėtimo atvejų – iki 584 016. Pagal pastarąjį rodiklį šalis yra antra pasaulyje po Jungtinių Valstijų.

Brazilijoje koronaviruso aukų skaičius padvigubėjo per pastarąsias 17 dienų ir yra ketvirtas didžiausias pasaulyje po JAV, Jungtinės Karalystės ir Italijos.

Ekspertai sako, kad 210 mln. gyventojų turinčioje šalie COVID-19 testų atliekama per mažai, todėl tikrasis užsikrėtusiųjų skaičius tikriausiai yra daug didesnis.

Vis dėlto prezidentas Jairas Bolsonaro (Žairas Bolsonaras) įnirtingai kritikavo dėl koronaviruso įvestus suvaržymus, nors užsikrėtusiųjų ir aukų Brazilijoje tebedaugėja.

Kraštutinių dešiniųjų pažiūrų lyderis ragino verslą skelbti „karą“ valstijų gubernatoriams, nurodžiusiems bendrovėms užsidaryti. Pasak J. Bolsonaro, šie suvaržymai daro nereikalingą žalą didžiausiai Lotynų Amerikos ekonomikai.

J. Bolsonaro, anksčiau pareiškęs, kad koronaviruso protrūkis tėra panašus į „mažyti gripą“, atrodo siejantis viltis įveikti COVID-19 antimaliariniais preparatais chlorokvinu ir hidroksichlorokvinu.

Nuo pandemijos pradžios Brazilijoje iš pareigų pasitraukė du sveikatos apsaugos ministrai. Vieną jų J. Bolsonaro atleido dėl nepritarimo prezidento rekomendacijoms koronaviruso infekciją gydyti hidroksichlorokvinu, nors mokslininkai nėra priėję konsensuso dėl šio preparato saugumo ir veiksmingumo vartojant kaip priemonę nuo COVID-19.

Atstatydinto sveikatos apsaugos ministro Luizo Henrique Mandettos (Luišo Enrikės Mandetos) buvęs pavaduotojas Joao Gabbardo (Žuaunas Gabardu) naujienų agentūrai AFP sakė, kad Brazilijoje dabar vystosi sudėtingas epidemiologinis scenarijus ir kad COVID-19 plitimas atskiruose vyksta skirtingai.

„Turime kelias kreives“, – sakė J. Gabbardo ir pridūrė, kad Brazilijoje gali susiklostyti panaši padėtis kaip Italijoje, kur „daug mirčių buvo šiaurėje, bet ne pietuose“.

Brazilijoje iki šiol labiausiai buvo paveikta pietrytinė dalis – verslo ir pramonės koridorius, apimantis San Paulą ir Rio de Žaneirą. Taip pat smarkiai nukentėjo neturtingas šiaurinis regionas, įskaitant Amazonę, kur gyvena itin pažeidžiama vietos indėnų bendruomenė.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: