BNS app
 
 
 
2020.06.03 21:37 |Kategorija:  Cover news with delay

V. Sutkus: prie ministro J. Narkevičiaus susisiekimo sektorius atsigauna

Vilnius, birželio 3 d. (BNS). Lobistų korupcijos byloje įtariamas Lietuvos verslo konfederacijos (LVK) prezidentas Valdas Sutkus sako, kad prie susisiekimo ministro Jaroslavo Narkevičiaus susisiekimo sektorius atsigauna.

V. Sutkus taip teigė paklaustas, ar J. Narkevičius dirba geriau už buvusį susisiekimo ministrą Roką Masiulį, kalbant apie darbus kelių ir kituose susisiekimo sektoriuose.

„Mano nuomone, lyginant tuos laikus, kai vadovavo ponas Masiulis, ir dabartinius laikus, na, iš tikrųjų, šitas sektorius atsigauna“, – LRT laidoje „Dienos tema“ trečiadienį sakė V. Sutkus.

Jis taip pat teigė, kad prie J. Narkevičiaus jo atstovaujamos įmonės negauna daugiau užsakymų. 

Be kita ko, V. Sutkus pridūrė nepažįstantis J. Narkevičiaus, tačiau susimatęs su ministru viešuose renginiuose, taip pat kartu buvęs komandiruotėje Baltarusijoje.

„Aš, tiesą sakant, net nepažįstu jo“, – teigė LVK prezidentas.

Jis antradienį buvo sulaikytas, teisėsaugai pranešus apie atliekamą ikiteisminį tyrimą dėl įtariamo stambaus masto kyšininkavimo, papirkimo, prekybos poveikiu, turto iššvaistymo ir dokumentų klastojimo.

V. Sutkų prokurorai prašė suimti, tačiau trečiadienį Vilniaus apylinkės teismas prašymą atmetė.

Kol kas tikslūs V. Sutkui pateikti įtarimai neatskleidžiami, tačiau, anot prokurorų, įtariamos nusikalstamos veikos susijusios su kyšininkavimu ir prekyba poveikiu.

Šioje byloje iš viso sulaikyti šeši asmenys, tarp jų – Lietuvos bankų asociacijos prezidentas Mantas Zalatorius, taip pat kelių tiesimo įmonės „Kauno tiltai“ vadovas Aldas Rusevičius ir „Šiaulių plentas“ vadovas Juozas Aleksa, kitų sulaikytųjų pavardžių teisėsauga kol kas neatskleidė.

M. Zalatorius, kaip ir V. Sutkus, yra paleistas į laisvę, jam skirtas pasižadėjimas neišvykti ir nebendrauti su tam tikrais žmonėmis.

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) teigimu, V. Sutkus įtariamas gavęs kyšį iš M. Zalatoriaus ir kelių tiesimo bendrovių vadovų, taip pat manoma, kad jis už atlygį tikslingai teikė tendencingą neigiamą informaciją, siekdamas sumenkinti tuometinio susisiekimo ministro R. Masiulio autoritetą.

Pasak tarnybos, V. Sutkus galimai susitarė ir priėmė kyšį iš M. Zalatoriaus už atstovavimą 2019 metų pabaigoje svarstant 2020 metų Lietuvos biudžeto įstatymų paketą, įstatymus dėl bankų turto ir pelno mokesčių.

Taip pat, tyrimo duomenimis, V. Sutkus galimai priėmė kyšius iš privačių kelių tiesimo bendrovių vadovų už jo įtaką politiniams procesams.

Be kita ko, įtariama, kad įgyvendinant Europos Sąjungos lėšomis finansuojamą LVK projektą, V. Sutkus projekto partnere pasirinko vieną privačią konsultacijų bei mokymų bendrovę, kurios direktorius, veikdamas kartu su vienos privačios informacinių technologijų bendrovės direktoriumi, dalį projekto metu gautų lėšų kaip kyšį sumokėjo asmeniškai V. Sutkui.

STT taip pat informavo atlikę dešimtis kratų ir kitų procesinių veiksmų. Tarnybos pareigūnai antradienį lankėsi ir bendrovės „Kauno tiltai“ pagrindiniame biure, taip pat prekybos tinklą „Maxima“ valdančioje įmonėje.

Teisėsauga galimus nusikaltimus sieja su neteisėtai vykdoma lobistine veikla ir poveikiu teisėkūros procesams bei aiškinasi V. Sutkui priklausančių 400 tūkst. eurų kilmę.

Prokuratūros teigimu, turimi duomenys leidžia įtarti, kad V. Sutkus, vykdydamas savo pareigas LVK ir atstovaudamas jos narių bei kitų verslo subjektų interesams, pasinaudodamas savo užimamomis pareigomis, visuomenine padėtimi, pažintimis, ryšiais ar kita įtaka, galimai gaudavo neteisėtą piniginį atlygį už jo darytą poveikį priimant įvairius verslo subjektams svarbius teisės aktus.

M. Zalatorius įtariamas dalyvavęs keliuose nusikalstamos schemos epizoduose. Jam pareikšti įtarimai dėl prekybos poveikiu, jam skirta kardomoji priemonė – pasižadėjimas neišvykti, taip pat nebendrauti su nustatytais asmenimis.

Ikiteisminį tyrimą kontroliuoja ir jam vadovauja Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorai.

Autorius Ramūnas Jakubauskas

[email protected], +370 5 205 85 31, Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Pirmadienis, kovo 18

2024.03.18 15:09
Užsienio naujienos 2024.03.18 15:09
2024.03.18 14:39
Užsienio naujienos 2024.03.18 14:39
2024.03.18 14:37
Kriminalai 2024.03.18 14:37
2024.03.18 13:37
Lietuvos politika 2024.03.18 13:37
2024.03.18 11:46
Lietuvos politika 2024.03.18 11:46
2024.03.18 10:14
Lietuvos politika 2024.03.18 10:14