2020.06.01 17:22 |Kategorija:  Cover news with delay

Melagingos informacijos kampanija siekta diskredituoti JAV pajėgas Europoje – kariuomenė

Vilnius, birželio 1 d. (BNS). Praėjusią savaitę fiksuota melaginga informacijos kampanija, kuria siekta diskredituoti Jungtinių Valstijų karines pajėgas Europoje, pirmadienį pranešė Lietuvos kariuomenė.

Kariuomenės Strateginės komunikacijos departamento analitikai gegužės 22–28 dienomis fiksavo „kompleksinę, kelių stadijų priešišką melagingos informacijos operaciją“, nukreiptą prieš JAV karius.

Anot kariuomenės atstovų, priešiška informacinė operacija prasidėjo iš karto po to, kai gegužės 13-ąją JAV Armijos Europoje vadavietė pranešė žiniasklaidai apie dalyje Europos šalių, taip pat ir Lenkijoje, atnaujinamas „Defender Europe 20 plus“ tarptautines pratybas. 

Pasak analitikų, per pirmąjį kampanijos etapą  gegužės 13 ir 27 dienomis, sukurti ir išplatinti  du melagingi straipsniai apie JAV kariuomenės Europoje vado Christopher’io G. Cavoli’io (Kristoferio Kavolio) ir JAV Armijos 2-ojo ABCT vado Patrick’o O'Neal’o (Patriko O’Nylo) „nuomonę“, kad neva Lenkija ir Baltijos šalys yra nepajėgios dalyvauti šiose tarptautinėse pratybose.

Kaip nurodo kariuomenė, antrasis etapas pradėtas praėjusį trečiadienį, kai žiniasklaidai, kitoms valstybėms ir tarptautinėms organizacijoms buvo išplatinti naujienų agentūrą BNS ir Lenkijos krašto apsaugos ministrą imituojantys netikri laiškai su nuorodomis į melagingus straipsnius bei neva neigiama reakciją į Ch. G. Cavoli’io „pareiškimus“.

Kariuomenės analitikai taip pat atkreipia dėmesį, kad situacijai dėl COVID-19 pandemijos normalizuojantis dar lieka bandymų ja pasinaudoti dezinformacijai platinti ir žmonėms klaidinti. Iš viso per praėjusią savaite fiksuoti 58 informaciniai incidentai, iš jų daugiau nei 60 proc. buvo rusų kalba.

Nuo vasario 1-osios iki gegužės 28 dienos nustatyti 1335 su COVID-19 susiję skirtingų tipų informacinių incidentai, skleisti elektroninėje aplinkoje lietuvių, rusų, anglų ir prancūzų kalbomis

„Toliau skleidžiamos įvairios sąmokslo teorijos, kad neva buvęs „Microsoft“ vadovas Bill’as Gates’as (Bilas Geitsas) finansavo COVID-19 viruso sukūrimą ir suplanavo pasaulinę pandemiją, prieš Lietuvos valstybės institucijas kurstomos nesankcionuotos protesto akcijos, kurių organizatoriai teigia, kad koronavirusas neva yra finansinė, pasaulinio masto afera, o karantino metu vyksta pasiruošimas įdiegti 5G ryšį, kuris bus skirtas masiniam žmonių sekimui ir kontrolei“, – teigia kariuomenės komunikacijos atstovai.

Pasak analitikų, dezinformacijos taikiniais ir toliau lieka krašto gynyba, NATO ir Lietuvos sąjungininkai. Jos skleidėjai siekia skatinti neigiamas Lietuvos piliečių nuotaikas kariuomenės ir gynybos finansavimo klausimais, kaltina Europos Sąjungą bandymais „sukurstyti“ pilietinius neramumus Baltarusijoje. Tvirtinama, kad pati Bendrija neva stokoja solidarumo, negeba susidoroti su koronaviruso pandemijos padiktuotas iššūkiais ir yra ant kracho bei visiško subyrėjimo slenksčio.

„Taip pat toliau kaltinama Amerikos ir Vakarų Europos žiniasklaida kaip „platinanti“ dezinformaciją apie COVID-19 padėtį Rusijoje. Teigiama, kad neva Vakarai vykdo informacinį puolimą prieš Rusiją ir koronaviruso pandemiją išnaudoja šios šalies bei Kinijos tarptautiniam diskreditavimui“, – įspėja kariuomenės atstovai.

[email protected], +370 5 205 85 08, Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Penktadienis, kovo 29

2024.03.29 11:32
Užsienio naujienos 2024.03.29 11:32
2024.03.29 10:30
Užsienio naujienos 2024.03.29 10:30
2024.03.29 06:35
Užsienio naujienos 2024.03.29 06:35
2024.03.29 05:05
Įvairenybės, kultūra 2024.03.29 05:05