2020.06.01 17:20 |Kategorija:  Cover news with delay

V. Putinas: balsavimas dėl konstitucijos įvyks liepos 1-ąją (papildytas)

Novo Ogariovas, Rusija, birželio 1 d. („Interfax“-BNS). Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pirmadienį pareiškė, kad visuotinis balsavimas dėl konstitucijos pataisų bus surengtas liepos 1 dieną.

„Visuotinį balsavimą dėl RF Konstitucijos pataisų priėmimo surengsime 2020 metų liepos 1 dieną“, – sakė prezidentas per pasitarimą su darbo grupe, atsakinga už pagrindinio Rusijos įstatymo pataisas.

„Iš tikrųjų, liepos 1-oji atrodo kaip visiškai tinkama diena surengti visuotinį balsavimą dėl konstitucijos pataisų. Visų pirma, teisiniu požiūriu ši data yra nepriekaištinga“, – pareiškė jis.

V. Putinas pabrėžė, kad paskelbus balsavimo datą piliečiai turės 30 dienų susipažinti su visomis pataisomis ir nuspręsti dėl savo pozicijos.

„Ir antra, besikeičiančios ir gerėjančios situacijos dėl koronaviruso, kovos su epidemija fone vis dėlto turime galimybę – priešakyje dar visas mėnuo – imtis papildomų priemonių situacijai gerinti“, – tvirtino prezidentas.

Jis sakė, kad per šį laiką bus galima praktiniu požiūriu sudėlioti visus darbus, susijusius su dabartinėmis aplinkybėmis.

„Ne vien balsavimo procese, bet ir gyvenime apskritai – darbovietėse, transporte ir taip toliau. Tam mums šių 30 parų ir reikia“, – teigė V. Putinas.

Prezidentas paprašė Rusijos vartotojų teisių agentūros „Rospotrebnadzor“ vadovės Anos Popovos ir Centrinės rinkimų komisijos vadovės Elos Pamfilovos skirti ypatingą dėmesį saugumo užtikrinimui.

„Kolegos ką tik apie tai kalbėjo. Tikiuosi, kad viskas bus įgyvendinta praktiškai“, – pabrėžė V. Putinas.

Jis taip pat kreipėsi į regionų vadovus prašydamas bendradarbiauti organizuojant balsavimą bei pabrėžė, kad būtina rūpintis žmonių sveikata ir gyvybėmis.

„Tai, be abejo, lieka pirmas ir pats svarbiausias prioritetas“, – sakė V. Putinas.

Be to, jis ragino piliečius aktyviai dalyvauti balsavime.

Plebiscitas turėjo įvykti balandžio 22 dieną, tačiau jis buvo atidėtas dėl augančio užsikrėtimo koronavirusine infekcija COVID-19 atvejų skaičiaus Rusijoje.

Siūlomi pagrindinio Rusijos įstatymo pakeitimai leistų V. Putinui, kuris prezidento ar premjero pareigas eina nuo 1999 metų, be pertraukos dirbti dar dvi kadencijas valstybės vadovo poste.

Kovą šiam pataisų paketui pritarė Rusijos Konstitucinis Teismas ir suteikė V. Putinui galimybę dirbti dar dvi kadencijas valstybės vadovo poste.

Konstitucinis Teismas itin sparčiai priėmė sprendimą dėl galutinio pataisų paketo, kurį netrukus pasirašė pats V. Putinas.

Konstitucinės reformos įstatymo projektą griežtai kritikuoja opozicijos veikėjai, kurie sako, kad tai ilgamečiam Rusijos lyderiui sudarys sąlygas tapti „prezidentu iki gyvos galvos“.

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: