2020.05.28 16:55 |Kategorija:  Cover news with delay

Seimas svarstys, kokią paramą per karantiną suteikti vyresniems darbuotojams (papildytas)

papildymai visame tekste

Vilnius, gegužės 28 d. (BNS). Seimas spręs, ar skirti subsidijas darbdaviams, ekstremalios situacijos ar karantino metu išleidžiantiems 60 metų ir vyresnius darbuotojus į prastovas. 

Parlamentarams ketvirtadienį pateiktos kelių įstatymų pataisos, kuriomis Vyriausybė siūlo per karantiną labiau pasirūpinti tokiais darbuotojais. Toliau pataisas  Seimas svarstys birželio 2 dieną.   

„Atsižvelgiant į įmonių ir žmonių poreikius“, – pataisų tikslą Seime aiškino socialinių reikalų ir darbo ministras Linas Kukuraitis. Jis tikisi, kad pataisos įsigalios nuo birželio vidurio.  

Pasak ministro, valstybės finansinė parama pagelbės sektoriams, kuriems, tikėtina, nuo krizės prireiks daugiau laiko atsigauti.   

Ministras pranešė, kad, pavyzdžiui, per kovo mėnesį iš 10 tūkst. atleistų žmonių 2,6 tūkst. buvo virš 60 metų. 

„Mastas yra iš tiesų didžiulis (...) tokiems žmonėms į darbo rinką grįžti labai sudėtina, o ekonominiu sunkmečiu bus dar sunkiau“, – teigė jis.  

L. Kukuraitis pabrėžė, kad rinka į žadamas didesnes garantijas darbuotojams nuo 60 metų jau sureagavo: „Darbdaviai pradėjo mažiau atleidinėti tokius žmones, bet skelbia jiems prastovas“.  

Jei Seimas priims pataisas, subsidija, kuri galiotų ir pasibaigus karantinui, bet tęsiantis ekstremaliai situacijai, siekų 100 proc. darbo užmokesčio, bet ne daugiau nei minimali alga (MMA, 607 eurai) arba 70 proc. atlyginimo, bet ne daugiau nei 1,5 MMA (910,5 euro). 

„Turint galvoje, kad absoliučiai didžioji dalis darbdavių išleisdami žmones į prastovas moka
minimalų mėnesinį atlygį, tokiu būdu vyresnei amžiaus asmenų grupei būtų užtikrintas
šimtaprocentinis darbdavio kaštų kompensavimas“, – aiškino L. Kukuraitis.  

Pasibaigus karantinui ir ekstremaliai situacijai arba grąžinus darbuotoją iš prastovos, darbdavys toliau galėtų prašyti šešių mėnesių trukmės subsidijos: pirmą-antrą mėnesį – 100 proc., trečią-ketvirtą – 50 proc., penktą-šeštą – 30 proc., tačiau maksimali riba būtų 607 eurai (iki mokesčių).  

Pataisos taip pat numato, kad laikiną darbo paieškos išmoką gyventojai gautų iškart tapę bedarbiais, o ne tada, kai baigiasi terminas gauti išeitines išmokas. Tas pats būtų taikoma, kai žmogus kreipiasi dėl įprastos nedarbo išmokos.

„Šiame laikotarpyje susiduriame su gausa atvejų, kai nemokūs darbdaviai oficialiai yra
suforminę išeitines išmokas bei kompensacijas, kurių žmogus faktiškai negauna, todėl tas
oficialus įforminimas užkerta kelią gauti išmokas Užimtumo tarnyboje ir žmogus lieka
be darbdavio pajamų, taip pat ir be valstybės pagalbos“, – tvirtino ministras. 

L. Kukuraitis taip pat informavo, kad numatoma leisti seneliams gauti ligos išmoką už prižiūrimą anūką iki 8 metų, nepriklausomai nuo to, ar tėvai turi galimybę dirbti nuotoliniu būdu, ir ar jiems paskelbta prastova.

Pakeitimais siūloma leisti ligos išmoką gauti ir tėvams, kurie vedė vaikus į privačius darželius. 

Socialdemokratai įžvelgė diskriminaciją dėl amžiaus  

Kai kurie parlamentarai priekaištavo, kad didesnė parama numatoma tik vyresniems nei 60 metų darbuotojams. Baiminamasi, kad tai paskatins darbdavius atleisti tokius žmones.   

Pavyzdžiui, socialdemokratas Algirdas Sysas valstybės paramą pavadino pakiša. 

„Duosiu kurį laiką tokią pakišą, bet tai yra šitiems žmonėms jau uždedama žymė. Baigsis karantinas, didžiosios jų dalies nepriims atgal į darbą paprasčiausiai dėl šitų pačių išmokų. Duodami į ranką sausainiuką ar saldainiuką, iš principo pasmerkiame šiuos žmones, kad jie ateityje turės dar mažiau šansų įsidarbinti ir dirbti“, – kalbėjo A. Sysas.

Jis siūlo užuot rėmus darbo netekusius vyresnio amžiaus žmones, „auklėti darbdavius“.

„Pagrūmoji darbdaviams, kurie ant durų parašė, kad kai kurios grupės žmonių nepageidautini restorane ar parduotuvėje, pati įstatyminė norma įtvirtina šitų žmonių stigmatizaciją“, – tvirtino jis. 

Algimantas Salamakinas norėjo sužinoti, kodėl 55 metų žmogus, praradęs darbą, negaus didesnių garantijų, kokios siūlomos 60-mečiams. 

Jis siūlė ieškoti kitų tokių darbuotojų rėmimo formų: „Bet ne taip, besąlygiškai, mokesčių mokėtojų pinigus mėtysime verslininkams į kišenes“. 

Julius Sabatauskas piktinosi, kad pataisos tarsi tiesioginė nuoroda darbdaviams, kaip elgtis su vyresniais nei 60 amžiaus darbuotojais. 

„Labai bijau, kad po to pasipils atleidimų būriai tokių žmonių“, teigė jis. 

Autorė Sniegė Balčiūnaitė

[email protected], +370 5 239 64 14, Verslo naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Trečiadienis, balandžio 24

2024.04.24 14:00
Užsienio naujienos 2024.04.24 14:00
2024.04.24 11:06
Užsienio naujienos 2024.04.24 11:06
2024.04.24 09:40
Užsienio naujienos 2024.04.24 09:40
2024.04.24 07:23
Kriminalai 2024.04.24 07:23
2024.04.24 06:20
Užsienio naujienos 2024.04.24 06:20