2020.05.26 16:10 |Kategorija:  Cover news with delay

V. Putinas: Rusijoje koronaviruso „pikas praėjo“, Pergalės dienos paradas vyks birželį

Maskva, gegužės 26 d. (AFP-BNS). Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas antradienį sakė, kad jo šalyje užsikrėtimų koronavirusine infekcija pikas jau praėjo, ir nurodė gynybos ministrui rengtis atidėtam Antrojo pasaulinio karo pabaigos metinių paradui birželio mėnesį.

„Specialistų nuomone, [pandemijos] pikas pas mus jau laikomas praėjusiu“, – sakė V. Putinas per vaizdo konferenciją su gynybos ministru Sergejumi Šoigu.

V. Putinas taip pat įsakė pradėti pasirengimą Pergalės paradui, kuris turi įvykti birželio 24 dieną.

„Įsakau pradėti pasirengimą kariniam paradui pergalės Didžiajame Tėvynės kare 75-ųjų metinių garbei Rusijos sostinėje Maskvoje ir kituose miestuose. Mes tai padarysime birželio 24-ąją – dieną, kai 1945 metais įvyko legendinis istorinis nugalėtojų paradas, kai Raudonąja aikšte žygiavo kariai, kovoję prie Maskvos ir gynę Leningradą, grūmęsi prie Stalingrado, vadavę Europą, šturmu ėmę Berlyną“, – sakė V. Putinas.

Prezidentas įsakė taikyti „pačius griežčiausius saugumo reikalavimus rengiant ir vykdant paradą“.

„Rizika visiems jo dalyviams turi būti sumažinta iki minimumo, o dar geriau – išvis panaikinta“, – pabrėžė jis.

Iš pradžių Kremlius planavo gegužės 9-ąją, minint Pergalės dieną, surengti 1,5 val. trukmės paradą, per kurį turėjo pasirodyti 15 tūkst. karių, istorinės karinės mašinos ir naujausios raketų sistemos, stebint karo veteranams ir pasaulio lyderiams, įskaitant Prancūzijos prezidentą Emmanuelį Macroną (Emaniuelį Makroną).

Šis renginys turėjo pabrėžti Rusijos, kaip Sovietų Sąjungos pasiekimų paveldėtojos, įvaizdį ir Maskvos peršamą istorijos interpretaciją, kad sovietų indėlis į pergalę prieš nacizmą buvo didžiausias, nes šalis prarado milijonus žmonių gyvybių.

Karinės technikos demonstracija taip pat turėjo pabrėžti Rusijos vaidmenį pasaulio arenoje, pavyzdžiui, sprendžiant dabartinius konfliktus, įskaitant karą Sirijoje, nors tarptautinė bendruomenė atsisako pripažinti Maskvos įvykdytą Ukrainai priklausančio Krymo aneksiją.

Tačiau Europoje išplitus koronavirusui V. Putinas balandžio viduryje galiausiai nusprendė paradą atidėti.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: