2020.05.26 14:00 |Kategorija:  Cover news with delay

FNTT atliko poėmius Vilniaus miesto savivaldybėje dėl plaučių ventiliavimo aparatų pirkimo (papildytas)

papildyta savivaldybės vadovų komentarais, naujos 3-9 pastraipos nuo pabaigos

Vilnius, gegužės 26 d. (BNS). Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) antradienį atliko poėmius Vilniaus miesto savivaldybėje dėl plaučių ventiliavimo aparatų pirkimo, taip pat kratas bendrovės „Andrikus“ patalpose.

„Galiu patvirtinti, kad taip, tokie procesiniai veiksmai šiandien buvo atliekami, o platesnė informacija bus pateikta vėliau šiandien“, – BNS sakė FNTT atstovas spaudai Aleksandras Zubriakovas.

FNTT teigia pradėjusi ikiteisminį tyrimą dėl turto pasisavinimo, neteisingų duomenų apie pajamas, pelną ar turtą pateikimo, apgaulingo apskaitos tvarkymo, taip pat dėl Vilniaus miesto savivaldybės administracijos atsakingų asmenų galimo piktnaudžiavimo ir turto iššvaistymo.

„Ikiteisminis tyrimas pradėtas gavus faktinių duomenų, kad kovo pabaigoje savivaldybės administracija sudarė sandorį su sostinėje registruota bendrove dėl dešimties vienetų plaučių dirbtinio ventiliavimo aparatų pirkimo už 278 tūkst. eurų“, – teigiama pranešime.

Tarnyba teigia paėmusi tyrimui reikšmingų dokumentų ne tik savivaldybėje, tačiau ir atlikus kratas bendrovės „Andrikus“ patalpose ir jos atsakingų asmenų gyvenamosiose vietose.

Tarnybos teigimu, perkamų plaučių ventiliavimo aparatų kaina ir tiekėjo pasirinkimas kelia pagrįstų abejonių sandorio teisėtumu, nes įmonės veikla nėra susijusi su medicinos sritimi.

Be kita ko, kaip teigia FNTT, pagal sudarytą sandorį Vilniaus miesto savivaldybės administracija bendrovei sumokėjo 100 proc. avansą, tačiau aparatai sutartyje numatytais terminais pirkėjui nepristatyti.

Vilniaus miesto savivaldybės administracija, kaip teigia tarnyba, yra inicijavusi sutarties nutraukimo vienašališkai procedūrą. 

FNTT duomenimis, aparatus turėjusi teikti bendrovė nuo šių metų sausio be piniginių įplaukų iš jau minėto sandorio, taip pat gavo pajamų ir iš kitų valstybinių bei savivaldybių įstaigų už parduodamas medicinines prekes, tačiau visų gautų pajamų už prekes ir paslaugas galėjo tinkamai neapskaityti, jų visų nėra deklaravusi Valstybinei mokesčių inspekcijai.

Tarnyba teigia, kad šiemet bendrovė nemokėjo jokių mokesčių, neteikė PVM deklaracijų, nors yra PVM mokėtoja, nepateikė dalies pirkimų ir pardavimų registrų į VMI sistemą.

Šiame ikiteisminiame tyrime įtarimai kol kas niekam nepareikšti. Tyrimą organizuoja ir jam vadovauja Vilniaus apygardos prokuratūra.

Praėjusią savaitę laikraštis „Lietuvos rytas“ pranešė, kad Vilniaus miesto savivaldybė nutraukė sutartį su bendrove „Andrikus“, turėjusia dar balandžio pabaigoje pristatyti dešimt plaučių ventiliavimo aparatų.

Laikraščio teigimu, savivaldybė sieks susigrąžinti beveik 300 tūkst. eurų.

Šį sandorį tikrina ir Viešųjų pirkimų tarnyba.

R. Šimašius: vyksta normalus procesas

Meras Remigijus Šimašius, feisbuke komentuodamas FNTT veiksmus, sako, kad „vyksta normalus procesas, kai tiriama tiekėjo padaryta žala“.

„(...) Tai, kas dabar vyksta, realiai yra bendradarbiavimas atliekant tyrimą dėl įmonės “Andrikus”, įmonė turi prisiimti atsakomybę už žalą. Suteikėme ir suteiksime visą informaciją, ko prašys tarnybos“, – teigia meras.

Tuo metu P. Poderskis BNS sakė dėl vykdomo ikiteisminio tyrimo negalintis pateikti daug detalių. 

Jis pabrėžė, kad per karantino pirmuosius mėnesius savivaldybė sudarė daugiau nei 100 sutarčių dėl medikų apsaugos priemonių ir dirbtinio plaučių ventiliavimo (DPV) aparatų pirkimo, o trys jų, įskaitant su įmone „Andrikus“, nutrauktos.

„Klausimų kyla dėl vieno tiekėjo vykdytos veiklos - įmonei avansas sumokėtas, prekės nepristatytos, sutartis su ja nutraukta. FNTT tiria šį atvejį, kreipėsi į savivaldybę dokumentų – suteikėme visus duomenis, čia tikimės FNTT pagalbos susigrąžinant sumokėtą avansą“, – BNS tvirtino P. Poderskis.

„Tarnybos atlieka savo darbus, tikrina – natūralu, kad krizės įkarštyje tikrinimams laiko nebuvo, tai daroma dabar, net jei gruboku būdu“, – teigė savivaldybės administracijos vadovas.

R. Šimašius pripažįsta, kad savivaldybei atmetus daug pasiūlymų pirmajame etape, „deja, vienas kitas netinkamas sugebėjo praslįsti“.

„Nieko, ištaisysime šias klaidas ir judame toliau - tai tik pirmoji COVID-19 banga, nėra kada organizuoti raganų medžioklę, ruoškimės galimoms kitoms bangom“, – tvirtina meras.

„Lietuvos rytas“ taip pat teigė, kad nieko bendro su medicinos įranga neturinti įmonė pagal sutartį su Vilniaus miesto savivaldybės administracijos vadovu Povilu Poderskiu dešimt plaučių ventiliavimo aparatų iš Kinijos buvo įsipareigojusi atgabenti iki balandžio 30 dienos, bet vietoj aparatų atsiuntė laišką, kad savo įsipareigojimų įvykdyti negalės.

Sveikatos apsaugos ministerija buvo nurodžiusi, kad plaučių ventiliavimo aparatai ICU S1100 nėra tinkami, tačiau Vilniaus valdžia vis tiek nutarė jų įsigyti dešimt už 278,3 tūkst. eurų iš bendrovės „Andrikus". Be to, tiekėjams iškart buvo sumokėtas ir 100 proc. užsakymo vertės avansas.

Autoriai: Ramūnas Jakubauskas, Ignas Jačauskas

[email protected], +370 5 205 85 08, Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: