2020.05.22 17:00 |Kategorija:  Cover news with delay

Trys ketvirtadaliai šalies mokyklų šiuos mokslo metus baigs nuotoliniu būdu – ministerija

Vilnius, gegužės 22 d. (BNS). Nuo pirmadienio Vyriausybei leidus mokyklose atnaujinti pradinį ugdymą, o nuo dar kitos savaitės – ir pagrindinį bei vidurinį, tik kelios šalies mokyklos planuoja mokslo metus tęsti įprastu būdu ir mokytis klasėse, rodo savivaldybių pateikti duomenys, penktadienį pranešė Švietimo, mokslo ir sporto ministerija.

„Dauguma mokyklų – beveik 75 procentai – nutarė, kad ir toliau bus mokomasi tik nuotoliniu būdu. Ketvirtadalyje mokyklų pamokos vyks mišriu būdu – dalis pamokų vyks nuotoliniu būdu, o dalis praktinių pamokų ir laboratorinių darbų vyks mokyklose“, – teigiama ministerijos pranešime.

Pagal pateiktus duomenis, pamokos mišriu būdu dažniau bus organizuojamos 5-11 klasių mokiniams – tai planuoja kas ketvirta šios amžiaus grupės mokinius ugdanti mokykla, dažniausiai tai mažesnės regionų mokyklos. Tik 10 procentų pradinį ugdymą teikiančių mokyklų bent dalį pamokų ketina organizuoti klasėse arba įstaigos teritorijoje. 

„75 procentai mokyklų planuoja, kad 5-11 klasių mokiniai mokslo metus pabaigs birželio 18–19 dienomis. Kitos mokyklos ugdymo procesą baigs anksčiau. Pradinukus vasaros atostogoms nuo birželio 5 dienos planuoja išleisti per 80 proc. pradinį ugdymą teikiančių mokyklų“, – informuoja ministerija.

Anot ministerijos, pradinukams ir specialiųjų klasių mokiniams į mokyklas grįžti buvo leista nuo gegužės 25 dienos, o moksleiviams, besimokantiems pagal pagrindinio ir vidurinio ugdymo programas – nuo vasaros pradžios. Nuo gegužės 25 dienos mokyklose taip pat gali vykti konsultacijos abiturientams.

Pasak ŠMSM, dėl galutinio sprendimo, kokiu būdu toliau dirbs mokyklos – nuotoliniu, įprastu ar mišriu – apsispręsti turėjo savivaldybės arba patys mokyklų vadovai. 

„Jei buvo apsispręsta pamokas ar konsultacijas vykdyti klasėse, patalpos turi būti įrengtos taip, kad tarp sėdinčių mokinių būtų išlaikomas ne mažesnis kaip vieno metro atstumas“, – teigia ministerija.

„Pagal galimybes turėtų būti koreguojamas mokyklos darbo laikas, skirtingų klasių pamokų pradžia ir pabaiga, pertraukų laikas, taip pat turėtų būti atskiriami skirtingose klasėse ugdomi mokiniai, kai jie atvyksta į ar išvyksta iš mokyklos, naudojasi bendromis  patalpomis, ilsisi ar valgo. Mokiniai neturėtų turėti tiesioginio kontakto su darbuotojais, į kurių pareigas neįeina tiesioginis darbas su mokiniais“, – rašoma pranešime.

Anot ministerijos, informaciją iki penktadienio popietės pateikė beveik 700 mokyklų. Šalyje pagal bendrojo ugdymo programas iš viso dirba 1055 mokyklos, jose mokosi 320 tūkst. mokinių.

[email protected], Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: