2020.05.12 11:18 |Kategorija:  Cover news with delay

S. Skvernelis: GPM mažinimas naudingesnis uždirbantiems daugiau (dar papildytas)

nauja paskutinė pastraipa

Vilnius, gegužės 12 d. (BNS). Premjeras Saulius Skvernelis sako esantis pasirengęs su prezidentu diskutuoti dėl jo pasiūlymo laikinai sumažinti gyventojų pajamų mokesčio (GPM) tarifą nuo 20 ikji 15 proc., tačiau pabrėžia, kad toks siūlymas nėra socialiai teisingas. Alternatyva, anot premjero, galėtų būti neapmokestinamo pajamų dydžio padidinimas dar 50 eurų. 

„Yra pliusai ir minusai, matyt, didžiausias minusas to siūlymo yra tai, kad iš tiesų didžiausią naudą gautų daugiausiai uždirbantys, didžiausias pajamas gaunantys žmonės. Manau, kad tai nėra socialiai teisinga“, – antradienį žurnalistams Seime sakė S. Skvernelis.

Jo teigimu, sumažinus GPM ateityje gali būti sunku jį sugrąžinti į buvusį lygį.

„Prisiminkime su mokesčių laikinumu kaip yra Lietuvoje. Kiek laikinai galioja pridėtinės vertės ?mokesčio pakeitimas, kiek laikinai galioja PVM lengvata centralizuotam šildymui? Lygiai taip pat yra didžiulė rizika, kad tas (GPM – BNS) laikinumas gali būti pastovus“,  – tvirtino premjeras.

Anot jo, dėl mažesnio GPM biudžetas per pusmetį negautų apie 400 mln. eurų pajamų.

„Sveikintina prezidento iniciatyva ir mes tikrai diskutuojame norėdami atliepti prezidento lūkestį, kad būtų didinamos žmonių pajamos, o kaip alternatyva gali būti svarstomas neapmokestinamo pajamų dydžio išplėtimas dar 50 eurų, kas buvo numatyta Vyriausybės programoje“, – aiškino S. Skvernelis.

Pasak jo, tokiu būdu daugiau naudos gautų uždirbantieji mažiausiai, pakankamai daug uždirbantieji didelės naudos nepajustų.

„Kryptis ir tikslas yra bendras, su prezidentu ieškosime geriausių sprendimų, kad tą tikslą ir jo norą būtų galima įgyvendinti“, – sakė S. Skvernelis.

Gitanas Nausėda praėjusią savaitę pareiškė ketinantis siūlyti laikinai mažinti GMP ir taip švelninti koronaviruso krizės pasekmes. Tokią iniciatyvą palankiai įvertino verslo ir profesinių sąjungų atstovai, tačiau Seimo valdančiųjų „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis tvirtino, kad krizės akivaizdoje reikėtų galvoti, ne kaip mažinti mokesčius, o kaip padidinti gyventojų pajamas.

Finansų ministras Vilius Šapoka BNS pirmadienį taip pat sakė, kad kaip alternatyva GM mažinimui galėtų būti spartesnis neapmokestinamųjų pajamų didinimas. 

Nuo šių metų pradžios Lietuvoje NPD padidintas 50 eurų iki 350 eurų, kitais metais jis turėtų didėti taip pat 50 eurų iki  400 eurų. 2018 metais patvirtintoje mokesčių reformoje buvo numatyta NPD didinti po 100 eurų – atitinkamai iki 400 ir  500 eurų, tačiau pernai valdantieji pareiškė, kad tai buvo „per didelė ambicija“.

[email protected], +370 5 205 85 20, Verslo naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, kovo 28

2024.03.28 16:57
Užsienio naujienos 2024.03.28 16:57
2024.03.28 16:00
Lietuvos politika 2024.03.28 16:00