2020.04.05 23:29 |Kategorija:  Cover news with delay

Klaipėdos laboratorija atnaujino darbą, pranešė uostamiesčio meras

Vilnius, balandžio 5 d. (BNS). Klaipėdos universitetinės ligoninės (KUL) laboratorija vėlų sekmadienio vakarą atnaujino darbą, pranešė uostamiesčio meras Vytautas Grubliauskas.

„KUL pradėjo veikti naujasis tyrimų aparatas, kuriuo bus galima daryti net iki 1000 tyrimų per dieną, bet kiek jų bus daroma realybėje – klausimas reagentų ir terpių „tiekėjams“ iš sostinės“, – feisbuke paskelbė meras.

Anksčiau sekmadienį popiet KUL Molekulinės diagnostikos laboratorijos vedėja Jūratė Kasnauskienė BNS patvirtino, kad laboratorija bando naują įrangą ir vakare tikisi pradėti darbą.

„Mes šiuo metu diegiam naują „Roche“ sistemą, vykdom bandomuosius leidimus. Jeigu sėkmingai praeis validacija, po penkių valandų „Roch“ specialistai įvertins prietaiso veikimą ir galėsime pradėti darbą“, – sakė J. Kasnauskienė.

Sekmadienį Sveikatos apsaugos ministerija paskelbė (SAM), kad sekmadienio naktį dėl techninio įrangos gedimo sustojo KUL laboratorijos darbas.

„Tai techniniai klausimai, aš tą informaciją pateikia NVSPL ir sprendžiam tuos klausimus, ieškom klausimo tarp prietaisų ir reagentų, kad būtume tikri rezultatais“, – apie gedimą sakė laboratorijos vadovė J. Kasnauskienė.

Klaipėdos meras V. Grubliauskas savo pasisakyme kelia klausimą dėl gautų reagentų kokybės. Anot jo, senąja įranga su vienais reagentais gavus teigiamą atsakymą, su kitais reagentais tiek senąja, tiek naująja įranga tyrimų atsakymas buvo neigiamas.

„Nebekartosiu visos tos epopėjos apie kompetencijas, medicininę techniką, reagentus, tik pranešu – viso net dešimt pirmame tyrime, kuriame korėjietiškais reagentais buvo patvirtinti, kaip teigiami, po dviejų papildomų patikrinimų kitais reagentais pripažinti neigiamas. Išvadas darykite patys, nes pirmasis papildomas tyrimas darytas su tuo pačiu aparatu, bet jau kitu vokišku reagentu, o trečiasis – jau su naująja įranga ir šveicarišku reagentu“, – sakė V. Grubliauskas.

Per šeštadienį Lietuvoje buvo ištirta 2269 ėminių dėl koronaviruso, nustatyta 40 naujų infekcijos atvejų.

Iš viso infekcija nustatyta 811 žmonių, 13 koronavirusu sirgusių žmonių mirė, septyni pasveiko.

Nuo epidemijos pradžios Lietuvoje buvo atlikti 23 tūkst. 645 koronaviruso tyrimai.

Autorė Milena Andrukaitytė

[email protected], +370 5 239 64 16, Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: