2020.04.05 17:12 |Kategorija:  Cover news with delay

Kinija sako į užsienį pardavusi beveik 4 mlrd. kaukių

Pekinas, balandžio 5 d. (AFP-BNS). Kinija nuo kovo pradžios užsienio valstybėms pardavė beveik 4 mlrd. kaukių, sekmadienį paskelbė pareigūnai, kurie taip pat stengėsi sklaidyti nuogąstavimus dėl eksportuojamų medicininių prekių kokybės.

Nors Kinijoje COVID-19 atvejų mažėja, Pekinas ragino gamyklas didinti medicininių prekių gamybą, koronaviruso pandemijai pasaulyje oficialiai nusinešus per 65 tūkst. gyvybių. Kai kur pasaulyje labai trūksta apsaugos nuo viruso priemonių.

Nuo kovo 1-osios Kinija į daugiau kaip 50 valstybių eksportavo 3,86 mlrd. kaukių, 37,5 mln. apsauginių drabužių, 16 tūkst. plaučių ventiliacijos aparatų ir 2,84 mln. COVID-19 testų rinkinių už 10,2 mlrd. juanių (1,3 mlrd. eurų) sakė muitinės pareigūnė Jin Hai (Dzin Hai).

Tačiau daug šalių, tarp jų Nyderlandai, Filipinai, Kroatija, Turkija ir Ispanija, skundėsi dėl nekokybiškų medicininių produktų iš Kinijos.

Praėjusią savaitę Nyderlandų vyriausybė atšaukė 600 tūkst. iš 1,3 mln. kiniškų kaukių.

Kinija sakė, jog gamintojas „aiškiai nurodė, kad [šios kaukės] nėra chirurginės“.

Ispanija taip pat atmetė tūkstančius greitųjų testų rinkinių, kuriuos atsiuntė viena nesankcionuota kinų kompanija, kai praėjusią savaitę buvo nustatyta, kad šie testai nepatikimi.

Kinų pareigūnai reaguodami į žiniasklaidos pranešimus apie nekokybiškas medicinines prekes sekmadienį atkirto, kad jie „neatspindi visų faktų“.

„Iš tikrųjų yra įvairių veiksnių, tokių kaip kitokie Kinijos standartai ir kitokie naudojimo įpročiai nei kitose šalyse. Net netinkamas naudojimas gali priversti suabejoti kokybe“, – sakė Prekybos ministerijos pareigūnė Jiang Fan (Dziang Fan).

Panašiai kalbėjo Užsienio reikalų ministerijos atstovė Hua Chunying (Hua Čunjing), kuri pastarąją savaitę ne kartą ragino Vakarų žiniasklaidą „nepolitizuoti ir neišpūsti“ šio klausimo.

Anksčiau šią savaitę Pekinas sugriežtino taisykles eksportuojamoms medicinos priemonėms, skirtoms kovai su koronavirusu, ir reikalauja, kad produktai atitiktų ir vidaus, ir šalių, į kurias yra siunčiami, standartus.

Kinija taip pat padidino COVID-19 testų rinkinių gamybos pajėgumus iki daugiau nei 4 mln. per dieną, sakė Nacionalinės medicinos produktų administracijos pareigūnas Zhang Qi (Džang Či).

Redaktorė Miglė Giri

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: