2020.04.03 18:47 |Kategorija:  Cover news with delay

Britanijos karalienė Elizabeth II kreipsis į tautą (papildytas)

Londonas, balandžio 3 d. (AFP-BNS). Britanijos karalienė Elizabeth II (Elzbieta II) ateinantį savaitgalį paskelbs ypatingąjį kreipimąsi į Jungtinės Karalystės ir Tautų Sandraugos žmones dėl koronaviruso pandemijos, penktadienį pranešė Bakingamo rūmai.

„Kreipimasis per televiziją bus transliuojamas 2020 metų balandžio 5 dieną, sekmadienį, 20 val. (vietos, 22 val. Lietuvos laiku). Kreipimasis buvo įrašytas Vindzoro pilyje“, – sakoma pranešime.

Per 68 metus trukusį viešpatavimą 93 metų monarchė iki šiol yra paskelbusi tik tris ypatinguosius kreipimusis, kai šalį ištikdavo nacionalinio masto krizės.

Ši žinia buvo paskelbta per pastarąsias tris dienas rekordiškai išaugus mirčių nuo COVID-19 skaičiui.

Iki penktadienio 8 val. Grinvičo (11 val. Lietuvos) laiku Jungtinėje Karalystėje buvo užregistruoti 38 168 užsikrėtimo koronaviruso atvejai. COVID-19 infekcija taip pat nustatyta karalienės vyriausiajam sūnui sosto įpėdiniui princui Charlesui (Čarlzui) ir premjerui Borisui Johnsonui (Borisui Džonsonui).

Iki ketvirtadienio 16 val. Grinvičo (19 val. Lietuvos) laiku JK mirė 3605 ligoninėse gydyti koronavirusu užsikrėtę pacientai – 684 daugiau nei per praėjusią parą, skelbia vyriausybė. 

Karalienė ir jos 98 metų sutuoktinis princas Philipas (Filipas) kovo 19 dieną persikėlė į VIndzoro pilį. Karališkųjų rūmų pareigūnai pranešė, kad jų „sveikata gera“.

Tą pačią dieną karalienė paskelbė pranešimą, kuriame paragino piliečius atlikti savo pareigą kovojant su koronaviruso pandemija ir prisiminė ankstesnius atvejus, kai visuomenė susitelkdavo, kad įveiktų nacionalinę krizę.

Nuo to laiko šalyje patvirtintų COVID-19 atvejų skaičius labai išaugo. Kovo 23 dieną vyriausybė paskelbė apie trim savaitėm įvedamas specialias priemones viruso plitimui pažaboti.

Įrašytas karalienės kreipimasis per Kalėdas yra transliuojamas kasmet, tačiau ypatingieji pasisakymai yra reti. Paskutinį kartą karalienė specialiai į tautą kreipėsi 2002 metais po savo motinos mirties.

Ji taip pat tiesiogiai kreipėsi į karalystės gyventojus prieš Velso princesės Dianos laidotuves 1997 metais, sulaukusi kritikos, kad karališkoji šeima aklai laikosi protokolo.

1991 metų vasarį karalienė trumpai pasisakė per televiziją per pirmąjį Persijos įlankos karą, prasidėjus sąjungininkų puolimui prieš Kuveitą okupavusias Irako pajėgas. 

Vyriausybės pareigūnai 1983 metais, per Šaltąjį karą, karalienei buvo paruošę tekstą, kurį jį turėjo perskaityti, kilus branduolinio ginklo panaudojimo grėsmei iš Sovietų Sąjungos.

Ši kalba taip ir nebuvo įrašyta, tačiau, kaip rodo šalies archyvuose išlikusi medžiaga, karalienė turėjo paraginti „savo drąsiąją šalį“ išlikti tvirta „karo beprotybės“ akivaizdoje.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: