2020.04.01 15:50 |Kategorija:  Cover news with delay

Tarptautinės organizacijos perspėja apie galimą maisto krizę dėl koronaviruso pandemijos

Paryžius, balandžio 1 d. (AFP-BNS). Trijų tarptautinių organizacijų vadovai trečiadienį perspėjo dėl pasaulinio „maisto stygiaus“, jeigu valdžios institucijos nesugebės tinkamai suvaldyti dabartinės koronaviruso krizės.

Daugelis vyriausybių savo šalyse paskelbė karantino priemones, dėl kurių smarkiai sulėtėjo tarptautinė prekyba ir sutriko maisto tiekimo grandinės.

Žmonėms priverstinai izoliuojantis kylančios paniško pirkimo bangos jau pademonstravo tiekimo grandinių pažeidžiamumą – daugelyje šalių prekybos centrų lentynos buvo iššluotos.

„Netikrumas dėl maisto prieinamumo gali paskatinti eksporto suvaržymo bangą, sukuriant stygių pasaulinėje rinkoje, – bendrame kreipimesi, pasirašytame Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizacijos (FAO) vadovas Qu Dongyu (Ču Dongju), Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) generalinis direktorius Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas (Tedrosas Adhanomas Gebrejesusas), Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) direktorius Roberto Azevedo (Robertu Azevedu).

„Tęsiantis karantinams dėl COVID-19, būtina imtis visų pastangų, siekianti užtikrinti kad prekyba vyktų kiek įmanoma laisviau, ypač kad neišsivystytų  maisto stygius“, – sakoma jų pranešime.

„Imantis veiksmų piliečių sveikatai ir gerovei apsaugoti šalys turėtų užtikrinti, kad bet kokios su prekyba susijusios priemonės nesutrikdytų aprūpinimo maisto produktais grandinės“, -  pridūrė organizacijų vadovai.

Ilgesnį laiką galiojantys nurodymai gyventojams izoliuotis ir judėjimo suvaržymai gali sutrikdyti žemės ūkio produktų gamybą dėl darbo jėgos nepakankamumo ir nesant galimybių tiekti produktus rinkoms.

„Tokie sutrikdymai, įskaitant žemės ūkio ir maisto pramonės darbuotojų judėjimo varžymą ir maisto produktų konteinerių ilgai trunkančius užlaikymus pasienyje, lemia trumpai vartoti tinkamų produktų sugedimą ir didėjantį maisto švaistymą“, – pabrėžė trys lyderiai.

Jie taip pat atkreipė dėmesį į būtinybę apsaugoti darbuotojus, prisidedančius prie maisto produktų gamybos, perdirbimo ir platinimo – tiek jų pačių, tiek kitų žmonių sveikatos labui, taip pat siekiant išlaikyti veikiančias maisto produktų tiekimo grandines.

„Tokiais laikais kaip šie yra būtinas didesnis, o ne mažesnis tarptautinis bendradarbiavimas“, – sakoma pranešime.

„Privalome užtikrinti, kad mūsų atsakas į COVID-19 netyčia nesukurtų nepagrįsto būtiniausių prekių stygiaus ir nepaaštrintų bado bei nepakankamo maitinimosi“, – pažymėjo FAO, PSO ir PPO.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Penktadienis, balandžio 19

2024.04.19 14:05
Užsienio naujienos 2024.04.19 14:05
2024.04.19 11:45
Užsienio naujienos 2024.04.19 11:45
2024.04.19 09:56
Kriminalai 2024.04.19 09:56