2020.03.29 14:17 |Kategorija:  Cover news with delay

Karantinas JK liks galioti „reikšmingą“ laikotarpį, sako vyriausybė

Londonas, kovo 29 d. (AFP-BNS). Jungtinės Karalystės vyriausybė sekmadienį pripažino, kad dėl koronaviruso epidemijos įvestų karantino priemonių gali tekti laikytis „reikšmingą“ laiką, o vienas ekspertas perspėjo, kad ši padėtis gali tęstis iki birželio.

„Negaliu pateikti tikslios prognozės, bet manau, kad kiekvienas turi pasiruošti reikšmingam laikotarpiui, kai vis dar galios šios priemonės“, – visuomeniniam transliuotojui BBC sakė kabineto ministras Michaelas Gove'as (Maiklas Gouvas).

Britams buvo nurodyta likti namuose ir išeiti tik būtiniausiais atvejais, kad būtų pažabotas susirgimo COVID-19 plitimas.

Šios priemonės buvo įvestos skambant perspėjimams, kad užsikrėtusiųjų sparčiai gausėja. Šeštadienį buvo paskelbta, kad Britanijoje mirė jau daugiau kaip tūkstantis koronavirusu užsikrėtusių žmonių.

Premjeras Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) iš pradžių sakė, kad karantinas turėtų trukti tris savaites.

Londone veikiančio Imperijos koledžo profesorius Neilas Fergusonas (Nilas Fergusonas), vienas iš vyriausybę konsultuojančių epidemiologų, sakė laikraščiui „The Sunday Times“, kad suvaržymai gali tęstis kelis mėnesius.

„Mano nuomone, turėsime palikti šias priemones galioti reikšmingam laikotarpiui – galbūt iki gegužės, galbūt net iki birželio pradžios. Gegužė – optimistinis [variantas]", – kalbėjo jis.

Lankstinuke, išsiuntinėtame daugiau kaip 30 mln. Britanijos namų ūkių, premjeras perspėjo, kad „padėtis prieš pagerėdama pablogės“.

„Kuo labiau mes visi laikysimės taisyklių, tuo mažiau gyvybių bus prarasta ir tuo greičiau gyvenimas grįš į įprastas vėžes“, – rašo B. Johnsonas.

Vis dėlto jis pridūrė: „Nedelsime žengti dar toliau, jeigu mokslas ir medicina pasakys, kad privalome tai padaryti.“

Pačiam Konservatorių partijos lyderiui buvo patvirtinta koronaviruso infekcija, bet Dauningo gatvė pažymėjo, kad B. Johnsonas tebevadovauja vyriausybei. COVID-19 taip pat nustatyta ir jo sveikatos apsaugos ministrui Mattui Hancockui (Metui Henkokui).

Duodamas interviu BBC M. Gove'as išreiškė priekaištų Kinijai, tapusiai koronaviruso pandemijos pirminiu šaltiniu.

„Kai kuriuose [ankstyvuosiuose] pranešimuose iš Kinijos nebuvo aišku dėl [protrūkio] masto, prigimties, koks jis yra užkrečiamas“, – skundėsi ministras.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: