2020.03.26 20:53 |Kategorija:  Cover news with delay

B. Gantzas ragina formuoti Izraelyje „nepaprastosios padėties vienybės vyriausybę“ (papildytas)

Jeruzalė, kovo 26 d. (AFP-BNS). Ketvirtadienį parlamento pirmininku išrinktas Benny Gantzas (Benis Gancas) paragino skubiai formuoti vienybės vyriausybę – taigi, tikėtina, kad bus sukurtas aljansas su jo varžovu premjeru Benjaminu Netanyahu (Benjaminu Netanjahumi), siekiant veiksmingiau kovoti su koronaviruso epidemija.

„Tai yra neįprasti laikai, reikalaujantys neįprastų sprendimų“, – Knesete kalbėjo buvęs kariuomenės vadas B. Gantzas.

„Būtent todėl ketinu svarstyti galimybę suformuoti nepaprastosios padėties vienybės vyriausybę“, – pridūrė jis.

Kneseto pirmininku B. Gantzas išrinktas po kovo 2 dienos balsavimo – jau trečių per mažiau nei metus visuotinių rinkimų, per kuriuos nė vienas blokas neužsitikrino daugumos vietų parlamente.

Centristinei partijai „Mėlyna ir balta“ vadovaujančiam B. Gantzui ir dešiniosios partijos „Likud“ lyderiui B. Netanyahu po nė vienų iš šių rinkimų nepavyko užsitikrinti pakankamai paramos, kad sudarytų stabilią koaliciją.

Kilus koronaviruso pandemijai, per kurią COVID-19 užsikrėtė daugiau nei 2 600 izraeliečių, B. Netanayhu ir B. Gantzas yra raginami formuoti bendrą laikiną aljansą.

„Izraelio žmonės pagrįstai žvelgia į mus ir tikisi, kad ir toliau palaikysime šventą kovą su koronavirusu ir jo padariniais“, – sakė B. Gantzas.

„Likud“ savo pranešime teigė, kad žiniasklaidoje pasirodžiusi informacija apie vienybės vyriausybės sudėtį buvo tik „gandai“.

B. Gantzo bloko skilimas

Nors B. Gantzui tapus Kneseto pirmininku dėmesys iškart nukrypo į numatomo vienybės susitarimo detales, toks buvusio kariuomenės vado žingsnis taip pat, regis, paskatino jo centristinio bloko skilimą.

Pagrindiniai jo vadovaujamos centristų partijos „Mėlyna ir balta“ sąjungininkai ketvirtadienį paskelbė atsiribojantys nuo B. Gantzo, greičiausiai dėl jo noro sudaryti susitarimą su B. Netanyahu.

Du pagrindiniai „Mėlynojo ir Baltojo“ aljanso partneriai, „Telem“ ir „Yesh Atid“ partijos, nedelsdamos pateikė dokumentus, kad atsiskirtų nuo „Mėlynos ir baltos“, sakė abiejų politinių jėgų atstovai.

Buvo plačiai paplitusi nuomonė, kad „Telem“ atstovas Moshe Yaalonas (Mošė Jaalonas) ir „Yesh Atid“ vadovas Yairas Lapidas (Jairas Lapidas) prieštaravo vienybės susitarimui su B. Netanyahu.

Šaltiniai iš „Mėlynos ir baltos“ naujienų agentūrai AFP nurodė, kad blokas išlaikys savo pavadinimą, tačiau pabrėžė, kad nebelaiko B. Gantzo savo lyderiu.

„Aš įkūriau „Mėlyną ir baltą“ ir tuo didžiuojuosi“, – parlamente pareiškė B. Gantzas.

„Aš ketinau ir vis dar ketinu daryti viską, kas įmanoma, kad liktume kartu. Raginu visus savo potencialius politinius partnerius veikti ta pačia dvasia“, – sakė jis.

B. Netanyahu yra pirmasis Izraelio ministras pirmininkas, kuriam pareikšti kaltinimai einant pareigas, po to, kai sausį jis buvo oficialiai apkaltintas kyšininkavimu, sukčiavimu ir pasitikėjimo sulaužymu.

Premjeras veteranas, einantis pareigas nuo 2009 metų, kaltinimus neigia.

B. Gantzas anksčiau atmetė galimybę dirbti kartu su ministru pirmininku, kuriam pareikšti baudžiamieji kaltinimai, tačiau tai buvo dar prieš prasidedant koronaviruso pandemijai.

Po kovo 2-osios rinkimų B. Netanyahu pasiūlė B. Gantzui virtinę susitarimų, įskaitant pasiūlymą, pagal kurį jiedu abu pakaitomis vadovautų vyriausybei.

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: