2020.03.26 16:55 |Kategorija:  Cover news with delay

Saudo Arabijos karalius ragina G-20 koordinuoti atsaką į koronaviruso krizę

Rijadas, kovo 26 d. (AFP-BNS). Saudo Arabijos karalius Salmanas ketvirtadienį paragino Didžiojo dvidešimtuko (G-20) šalių lyderius imtis „veiksmingų ir koordinuotų veiksmų“ kovojant su koronaviruso pandemijos sukelta pasauline krize, skambant prognozėms apie gilų ekonominį nuosmukį.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas taip pat dalyvavo skubioje vaizdo konferencijoje, pirmininkaujant Salmanui, kuris taip pat spaudžiamas nutraukti naftos kainų karą su Maskva, sudrumstusį energetikos rinkas.

Derybos buvo surengtos nuskambėjus kritikai, kad šis išsivysčiusių valstybių klubas per lėtai reaguoja į COVID-19 pandemiją, pareikalavusią jau per 21 tūkst. gyvybių visame pasaulyje ir sukėlusią finansinius sukrėtimus, nes daugiau nei trys milijardai žmonių visame pasaulyje priversti užsidaryti savo namuose.

„Ši žmogiška krizė reikalauja visuotinio atsako. Pasaulis tikisi, kad susivienysime ir bendradarbiausime, kad įveiktume šį iššūkį“, – prasidėjus viršūnių susitikimui savo įžanginėse pastabose pažymėjo Saudo Arabijos karalius.

„Turime veiksmingai ir koordinuotai reaguoti į šią pandemiją ir atkurti pasitikėjimą pasaulio ekonomika“, – pridūrė jis.

Monarchas taip pat paragino pasaulio lyderius ištiesti „pagalbos ranką“ besivystančioms valstybėms, augant susirūpinimui dėl skurdesnių šalių, neturinčių tinkamų gydymo įstaigų bei galimybių pasinaudoti kapitalo rinkų finansavimu.

Labiausiai išsivysčiusių pasaulio šalių dvidešimtukas siekia apginti savo pandemijos suvaržytas ekonomikas, ekspertams prognozuojant, kad jos veikiausiai bus įstumtos į nuosmukį.

Trečiadienį tarptautinė kredito reitingų agentūra „Moody's“ įvertino, kad G-20 bendrasis vidaus produktas šiemet susitrauks 0,5 proc., Jungtinių Valstijų BVP – 2 proc., o euro zonos – 2,2 procento.

„G-20 šalių ekonomikos patirs precedento neturintį smūgį pirmąjį šių metų pusmetį ir bendrai susitrauks 2020 metais“, – nurodė „Moody's“.

Nors turtingos šalys, įskaitant JAV, pristatė milžiniškus skatinamųjų priemonių paketus, G-20 iki šiol neparengė jokio kolektyvinio veiksmų plano.

Tarptautinis valiutos fondas (TVF) ir Pasaulio bankas trečiadienį paragino G-20 šalių lyderius prisidėti prie raginimo vyriausybėms atidėti neturtingiausių valstybių skolų mokėjimą.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas (Tedrosas Adhanomas Gebrejesusas) taip pat paragino Didįjį dvidešimtuką pasiūlyti paramą „mažų ir vidutinių pajamų šalims“, įskaitant Užsachario Afrikos valstybes.

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: